Ari Behns bisettelse:

- Ord vi aldri kommer til å glemme

Maud Angelica Behn hylles for talen i farens bisettelse.

TALTE: Ari Behns eldste datter, Maud Angelica, brøt ut i gråt da hun framførte sine minneord om Ari Behn. Bilder fra NRK. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

OSLO DOMKIRKE (Dagbladet): Fredag ettermiddag ble Ari Behn bisatt fra Oslo Domkirke. Allerede tidlig på morgenen hadde folk møtt opp utenfor kirken, i håp om å ta farvel med forfatteren og kunstneren - som døde 25. desember. Han ble 47 år gammel.

Bisettelsen var svært personlig, og besto av flere innslag i form av taler, musikk og salmer. Ari Behns foreldre, Olav Bjørshol og Marianne Behn, og hans to søsken, Espen og Anja Bjørshol, var blant dem som holdt rørende taler inne i kirken.

Det var likevel talen til hans eldste datter, 16 år gamle Maud Angelica Behn, som fikk mest oppmerksomhet. Den personlige, sårbare og velskrevne talen blir nå hyllet av flere.

TAR FARVEL: Harald Rønneberg vil minnes Ari Behn som en herlig fargeklatt. Vis mer

Hylles

I sin tale fortalte 16-åringen åpent om hvordan faren har roset henne og søstrene for de kunstneriske ferdighetene og de andre interessene deres. Det var flere blanke øyne å skimte i kirken under talen.

Hun fortalte om hvordan de tre søstrene og moren hadde på seg rosa, fordi det var Aris farge. Hun fortalte om de siste møtene og ordene. Hun kom også med en sterk oppfordring.

- Jeg vil si til alle som har gått gjennom dette - det finnes alltid en utvei. Selv om det ikke føles sånn. Det er folk der ute som kan hjelpe. Du kan få hjelp. Jeg ber deg med hele mitt hjerte, sjel og kropp - spør om hjelp. Det er aldri en skam. Det er en styrke, ikke en svakhet. Du kan også gå til en profesjonell, de er der for å hjelpe, fortalte 16-åringen.

RØRENDE: Maud Angelica Behns tale rørte flere fredag ettermiddag. Foto: NTB scanpix
RØRENDE: Maud Angelica Behns tale rørte flere fredag ettermiddag. Foto: NTB scanpix Vis mer

Etter bisettelsen var det flere som uttalte at de synes talen var vakker. Tidligere statsminister og nåværende Nato-general Jens Stoltenberg sier til Dagbladet at det rørte dypt.

- Det er viktig å ikke gi opp håpet, som datteren sa. Måten hun uttrykket seg til folk på, og tegningen hun aldri fikk gitt. Det gjorde veldig sterkt inntrykk, forteller han.

BEHNS BISETTELSE: Statsminister Erna Solberg (H) forteller om en sterk bisettelse. Reporter: Thea Hope. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen / Dagbladet TV Vis mer

16-åringen hadde tegnet en tegning til faren til jul. Den fikk hun aldri gitt ham, men den var på baksiden av programmet og på kista under bisettelsen.

Nåværende statsminister Erna Solberg ble også berørt.

- Det er nært og smertefullt å oppleve familiens store sorg. Som Maud sa: Be om hjelp, forteller hun.

RØRT: Jonas Gahr Støre var imponert over talen til Maud Angelica Behn. Vis mer

- Ord vi aldri kommer til å glemme

Kongehusekspert i Se og Hør, Caroline Vagle, har fulgt Behn og familien hans tett i mange år. Talen til 16-åringen gjorde derfor også sterkt inntrykk på henne.

- Det var en fantastisk og sterk tale jeg ikke har sett maken til. Hun snakket direkte ut til alle som sliter psykisk, og det er imponerende av en 16-åring å snakke på den måten i sin fars begravelse. Ekstra fint er det å se Märtha ved siden av, som ga henne all den varmen hun kunne få, sier Vagle.

- ALDRI GLEMMER: Jonas Gahr Støre, her fotografert under bisettelsen, mener talen gjorde inntrykk. Foto: NTB scanpix
- ALDRI GLEMMER: Jonas Gahr Støre, her fotografert under bisettelsen, mener talen gjorde inntrykk. Foto: NTB scanpix Vis mer

Jonas Gahr Støre lot seg også røre.

- Det var et utrolig stort fellesskap som var til stede, som forteller at døden er noe vi alle har til felles. Familiens stemmer, og særlig datteren, sa ord vi aldri kommer til å glemme, mener Arbeiderpartiet-lederen.

Han får støtte av Ap-kollegaen Trond Giske, som er fadder til 16-åringen.

- Talen til Maud lærer oss at vi må bry oss om hverandre. Det å se andre midt opp i en egen sorg - det står det utrolig stor respekt av. Hun er en klok og sterk 16 år gammel jente, forklarer han.

HYLLER FADDERBARNET: Trond Giske er fadder til Maud Angelica. Både han og kona, Haddy Njie, hyller nå talen. Her er de fotografert med Giskes datter Una. Foto: NTB scanpix
HYLLER FADDERBARNET: Trond Giske er fadder til Maud Angelica. Både han og kona, Haddy Njie, hyller nå talen. Her er de fotografert med Giskes datter Una. Foto: NTB scanpix Vis mer

Hans kone, Haddy Njie, mener at talen trolig kan redde liv.

- Jeg kommer aldri til å glemme Mauds tale. Den kraften hun viste ved å stå i den sårbare situasjonen, og samtidig klare å se andre som står i samme situasjon som Ari gjorde, står det enorm respekt av. Den kraften Maud viser treffer en midt i hjertet, og er en uvanlig gave. Jeg er helt sikker på at Maud reddet liv i dag.

- Lyset kom deg i møte

Nyheten om dødsfallet preget et helt land. Kort tid etter at nyheten slo ned som et lyn, begynte kondolansene å bre seg om i sosiale medier. Venner, familie og totalt fremmede delte lovord om 47-åringen, som på forskjellige måter hadde rørt dem alle. Betegnelsen «påfugl» var gjennomgående.

GIKK BORT: Onsdag 25. desember kom nyheten om at Ari Behn (47) er død. Slik var hans liv. Video: Dagbladet TV Vis mer

Lys ble tent foran Slottet, kondolanseprotokoller ble lagt fram, kunsten hans ble kjøpt og solgt, gamle minner ble delt og åpenheten rundt selvmordet ble hyllet. Kunstnerens mor, Marianne Behn, skrev følgende på Facebook forrige uke:

«Kjære elskede Mikis min. Det var ikke mørket som tok deg.. Det var lyset som kom deg i møte».

47-åringens kjæreste, Ebba Rysst Heilmann, brukte også sosiale medier for å komme med en siste hilsen.

«Du skjøreste, vakreste, sterkeste, komplekse menneske. Jeg er alltid hos deg, min elskede Ari min. Og jeg vet du er sammen med meg resten av livet og passer og heier på meg til vi ses igjen», skrev hun blant annet.

PREGET: Kong Harald fokuserte på psykisk helse i årets nyttårstale, og snakket om Ari Behn. Video: NRK. Vis mer

Konge- og kronprinsparet var også raskt ute med å uttale seg om sorgen, etter å ha mistet det som var og forble et medlem av familien.

Behn var i perioden 2002 til 2017 gift med prinsesse Märtha Louise. Sammen fikk de tre jenter. Før bisettelsen hadde familien foreløpig ikke uttalt seg offentlig om dødsfallet.

LES OGSÅ: - Det fantes ikke maken til Ari

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer