«Skal vi danse»:

Oppsiktsvekkende detalj: - Det er urettferdig

Langt flere menn har vunnet den populære dansekonkurransen enn kvinner. Det skaper reaksjoner.

ÅRETS DELTAKERE: Kari Traa, Triana Iglesias, Aleksander Hetland, Iselin Guttormsen, Martine Lunde, Lasse Matberg, Jørgine Vasstrand, Katrine Moholt, Agnete Saba, Eirik Søfteland, Cengiz Al, Victor Sotberg og Nate Kahungur. Foto: Espen Solli / TV 2
ÅRETS DELTAKERE: Kari Traa, Triana Iglesias, Aleksander Hetland, Iselin Guttormsen, Martine Lunde, Lasse Matberg, Jørgine Vasstrand, Katrine Moholt, Agnete Saba, Eirik Søfteland, Cengiz Al, Victor Sotberg og Nate Kahungur. Foto: Espen Solli / TV 2 Vis mer
Publisert

«Skal vi danse: all stars» skal snart avgjøres. Det står bare tre kjendiser igjen: Cengiz Al (25), Aleksander Hetland (39) og Jørgine Massa Vasstrand (33).

I løpet av «Skal vi danse»-historien har det vært totalt 17 sesonger, med 11 mannlige vinnere og bare seks kvinnelige vinnere.

Sist gang en kvinne vant, var i 2017 - da Helene Olafsen (32) gikk av med seieren. Hvis Vasstrand vinner i år, blir hun den første kvinnelige vinneren på fem år.

Iselin Guttormsen (35), som har deltatt i årets sesong, var tidlig ute med å uttale at hun i år håper at det blir nettopp en kvinne som løfter seierspokalen.

SKREMT: Jørgine Massa Vasstrand deiset rett i bakken under forrige ukes «Skal vi danse» da hun rett og slett ble skikkelig skremt. Video: Rød Løper Vis mer

- Det er urettferdig

Når Dagbladet slår på tråden for å høre om hun tror det er tilfeldig at flere menn vinner, har hun svaret klart.

- Man kan kanskje si at det er tilfeldig, men jeg tror ikke det er så tilfeldig som folk skal ha det til.

Selv har hun denne sesongen følt på urettferdige forskjeller for kvinner og menn i konkurransen - blant annet knyttet til hvordan man blir dømt og hva folk ser etter. Hun tror også at det er flere kvinner enn menn som ser på programmet - og som stemmer.

- De kvinnelige kjendisene blir sammenlignet med de kvinnelige proffdanserne. Det er urettferdig, for proffdanserne er i en helt annen liga, de er kjempedyktige, sier Guttormsen til Dagbladet og legger til:

- Så har du de mannlige kjendisene, de blir sammenlignet med den vanlige mannen i gata.

35-åringen tror ikke nødvendigvis dette er bevisst, verken fra folket eller dommernes side.

- Hele «Skal vi danse» er på en måte en parodi på det samfunnet vi lever i, sier hun og mener det handler om holdninger man drar med seg inn som seer.

- Kunne TV 2 gjort noe?

- Jeg vet ikke, nå sitter det jo tre dommere i et panel som alle sammen er veldig glad i menn.

HOT: Selv om «Skal vi danse» går mot slutten, virker det som om stemninga mellom Aleksander Hetland og Helene Spilling aldri har vært så hot som nå. Slik svarer de på romanseryktene. Reporter: Maria Ludvigsen. Video: Thea Hope / Rød Løper Vis mer

- Neppe relevant

Pressesjef i TV, Jan-Petter Dahl, avviser at dommerpanelet har noe å si for kjønnet på vinneren.

- Vi har hatt en rekke ulike dommerpanel gjennom de 18 sesongene av «Skal vi danse», så at sammensetningen i dommerpanelet har betydning for om det er en mann eller kvinne som vinner er neppe relevant, sier han og legger til:

- Dommerne dømmer ut ifra hvem de mener er best til å danse, ikke ut ifra hvilket kjønn deltakerne har.

35-åringen er klar over at dommerne har uttalt at de bare gjør jobben sin, basert på den veiledningen og instruksen de har fått.

- Dommerne har mye mer makt enn det man tror. Både på grunn av poengene og fordi de påvirker det seerne tenker, sier Guttormsen til Dagbladet og følger opp:

- Jeg tror det er en grunn til at det er færre kvinner enn menn som har kommet langt i «Skal vi danse». Det tror jeg.

- Hvem fortjener mest å vinne nå?

- Helt ærlig så føler jeg at det er Jørgine som fortjener å vinne, og det er ikke noe «hate» til gutta overhodet. Cengiz er en fantastisk danser, men han er faktisk en danser fra før av, det betyr ikke at all ballroom-dans dermed blir lettere, men han har jo brukt veldig mye av sin dansesjanger i alle dansene har danset gjennom «Skal vi danse».

GIKK VIDERE: Cengiz Al slapp med skrekken, og gikk videre til årets «Skal vi danse»-semifinale. Vis mer

- Oi!

Guttormsen påpeker at «Skal vi danse» er en konkurranse hvor det egentlig skal være mennesker som ikke kan danse, som skal lære seg å danse, og at det er en av grunnene til at hun mener Vasstrand fortjener seieren mest nå.

- Aleksander gjør også det beste han kan ut fra sine forutsetninger, men det er ikke noen tvil om at Jørgine danser bedre enn han, i mine øyne da.

Da Dagbladet var til stede på «Skal vi danse»-pressetreff denne uka, fikk alle gjenværende deltakere presentert vinner-statistikken.

- Oi!, var proffdanser Santino Mirennas første reaksjon.

- Det er på tide at en kvinne vinner, la han til og fikk støtte fra dansepartneren.

- Iselin heier på deg og mener du fortjener å vinne, hva tenker du om det?

- Det er veldig, veldig hyggelig. Jeg føler på en måte at jeg står her litt som siste gjenlevende kvinne. Seks kvinner har røket ut før meg. Så hvis jeg greier å ta denne seieren, så er det for alle jenter som - kanskje ufortjent - har røket ut av «Skal vi danse» på et eller annet tidspunkt.

Jørgine Massa Vasstrand med et akrobatisk stunt på «Skal vi danse: all stars», hvor hun hadde med seg Atle Pettersen som gjestedanser. Reporter: Sofie Losen. Video: Celina Moken / TV 2 Vis mer

Tapte for en jente

Cengiz Al og Rikke Lund får spørsmål om de tror det er lettere å vinne for menn.

- Jeg synes i hvert fall det er deilig å ikke ha vunnet over en jente, jeg har tapt over en jente, og er veldig stolt av det. Jeg elsker Helene veldig mye, uttaler Al - som refererer til at Helene Olafsen vant forrige sesongen han var med i.

- Har det noe med å gjøre at det er flest kvinner som ser på «Skal vi danse» kanskje? At det er flest kvinner som stemmer? Aner ikke, følger dansepartneren opp.

Alexander Hetland uttaler først at han egentlig ikke har noen tanker om statistikken.

- Kanskje det er lettere å få stemmer hvis du er gutt, eller at guttene kanskje rett og slett har vært bedre - det er jo en mulighet det også, sier Hetland og følger opp:

- Den eneste måten å finne ut det på, er å gjøre en undersøkelse på alle de som har stemt, og finne ut hva intensjonen deres var. Da tror jeg de ville sagt at «jeg stemte på den dansen som fikk meg til å føle mest.

RØK UT: Det var enda en ny deltaker som måtte forlate konkurransen i «Skal vi danse - All stars» på lørdag. Video: Celina Morken. Reporter: Sofie Losen. Klipp: Luna Lea. Vis mer

Hetland sier også at han tror man ikke skal undervurdere publikum.

Jan-Petter Dahl i TV 2 opplyser Dagbladet om at de ikke fører statistikk over om det er kvinner eller menn som stemmer mest.

- Nei, vi undersøker ikke hvem publikumsstemmene kommer fra.

LES OGSÅ: Mener han er avslørt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer