«Skal vi danse»:

Oppsiktsvekkende detalj: - Må være tilfeldig

Én ting er helt sikkert før årets finale i «Skal vi danse».

FINALEKLARE: Lørdag kveld vil enten Simon Nitsche eller Magnus Moan stå igjen som vinner av årets «Skal vi danse». Foto: Espen Solli / TV 2
FINALEKLARE: Lørdag kveld vil enten Simon Nitsche eller Magnus Moan stå igjen som vinner av årets «Skal vi danse». Foto: Espen Solli / TV 2 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kommende lørdag er det endelig duket for den store finalen i høstens «Skal vi danse», og nok en gang skal det kåres en vinner av parketten.

Den sure fjerdeplassen var det Øyvind «Vinni» Sauvik (45) som endte opp med, mens Siri Avlesen-Østli (37) karet til seg tredjeplassen før hun måtte legge danseskoene på hylla.

Nå gjenstår bare Simon Nitsche (29) og Magnus Moan (38), og hvem av de som danser seg helt til topps blir klart lørdag kveld.

Uansett hvem av de to det blir, er det en mannlig kjendis som stikker av med den gjeve pokalen - igjen.

SYKESTE: Skal vi danse går i veldig mange land, så vi har sjekket ut det sykeste som har skjedd fra hele verden. Video: Rød Løper/Steffen Pettersen Vis mer

Mennene briljerer

Ifølge statistikken er det bare seks av totalt 17 vinnere av «Skal vi danse» som er kvinner. Det betyr at det er nesten dobbelt så mange mannlige vinnere.

Sist gang en kvinne vant var i 2017 da Helene Olafsen (31) gikk seirende ut av konkurransen. Opp gjennom har Adelén Rusillo Steen (25), Agnete Johnsen (27), Hanne Sørvaag (41), Lene Alexandra Øien (40) og Katrine Moholt (48) også vunnet.

Bare én gang har det vært to kvinner i finalen, mens det hele fem ganger, inkludert i år, har vært to menn. Dommerveteran Trine Dehli Cleve (61), som har sittet bak dommerbordet alle 17 sesongene, har imidlertid ikke noen teori på hvorfor det er slik:

«SKAL VI DANSE-EXIT»: Dette sier de om at de ikke skal se hverandre like mye fremover. Reporter: Henriette Eilertsen. Video: Celina Morken Vis mer

- Nei, jeg har egentlig ikke det. Hvis jeg skal være litt flåsete så må det være fordi det er mye damer som ser på «Skal vi danse».

- Er det vanskeligere for en jente å lære seg ordentlig dans?

- Jeg vil ikke tro det, i utgangspunktet så er det lettere for en proffdanser å føre en jente enn å lære en gutt å føre. Men det er nok bare tilfeldig, det må være det.

- Vanskeligere

Også dommerkollega Merete Mørk Lingjærde (59) tror danseprogrammets seergruppe kan være en av årsakene til at mennene briljerer:

- Det første jeg tenker er at det kanskje er flest kvinner som ser på, og at de kanskje stemmer på menn? Jeg vet ikke … Men det er mye kraft og eksplosivitet i de mannlige danserne, og når de har blitt stødige partnere har de i tillegg de kvinnelige proffdanserne som briljerer med strake ben og flotte løft - og da treffer de!

COMEBACK: Adelén gjorde comeback i «Skal vi danse», seks år etter at hun vant konkurransen. Dette bruker hun tiden på nå. Vis mer

- Min erfaring fra undervisning i dans er også at menn ofte er noe mer uredde i en innkjøringsfase og derfor kan utvikle seg raskere, legger hun til.

Lingjærde understreker imidlertid at det ikke har manglet på talentfulle kvinnelige deltakere, selv om de denne gangen ikke er representert i finalen.

Tidligere «Skal vi danse»-dommer og proffdanser Egor Filipenko sier seg enig med sine gamle kolleger:

- Jeg tror det er fordi det er flere damer som ser på, og at de stemmer på menn.

«SKAL VI DANSE»: Aleksander Hetland var med som gjestedanser sammen med Simon Nitche og Helene Spilling. Vi benyttet anledningen til å spørre hva han har gjort siden sist. Reporter: Henriette Eilertsen. Video: Celina Morken Vis mer

- Men som jeg alltid har sagt, også da jeg fortsatt danset, er det vanskeligere å være med som kvinnelig kjendis - da det er vesentlig flere skritt og steg. Det er litt lettere å få en mann til å se bra ut i noen av tilfellene, forklarer han, og legger til at han tror de kvinnelige kjendisene i større grad blir sammenlignet med de kvinnelige proffdanserne.

LES OGSÅ: Deler sine beste «Skal vi danse»-minner

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer