Vibeke Skofterud:

Oppretter minnefond i Vibekes navn

Familien vil videreføre Vibeke Skofteruds engasjement for fysisk og psykisk helse.

BLIR MINNET: Olympiatoppen laget denne uken en minnebok for Vibeke Skofterud. Foto: NTB Scanpix
BLIR MINNET: Olympiatoppen laget denne uken en minnebok for Vibeke Skofterud. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Søndag kom den tragiske beskjeden om at den tidligere langrennsstjernen Vibeke Skofterud (38) ble funnet død på øya St. Helena i Arendal etter en vannscooterulykke.

Onsdag kom Karsten (pappa), Kristin (mamma), Tormod (bror) og Marit (kjæreste) med en pressemelding. Der skrev de blant annet at tapet ikke kan beskrives med ord:

- Vi gjennomlever de vanskeligste og tyngste dagene en familien kan oppleve. Tapet av vår kjære Vibeke kan ikke beskrives med ord, og det er ubegripelig at vår datter, søster og kjæreste ikke skal finnes mer. Vi søker trøst hos hverandre og i det faktum at Vibeke i løpet av sitt altfor korte liv, levde rikt og satte dype spor etter seg.

- Minnefond i Vibekes ånd

Fredag sto Vibekes dødsannonse i lokalavisen Smaalenene. Her sto det at «like kjært som blomster er en gave til Vibeke Westby Skofteruds minnefond».

- Det er et ønske fra familien om å videreføre noe i Vibekes ånd. De ønsker å videreføre noe av det hun sto for gjennom et minnefond som hovedsakelig skal oppmuntre innenfor fysisk og psykisk helse, sier familiens talsperson Pål Tømmerhoel til VG.

Videre forklarer han at meningen med minnefondet er at det skal gi oppmerksomhet og økonomisk bistand til personer eller organnsisajoner som gjør noe bra for andre.

Saken fortsetter nedenfor.

VIBEKE SKOFTERUD 1980 - 2018 Video: Bjørn Langsem / Dagbladet og NTB Scanpix Vis mer

I sin idrettskarriere var det nemlig ikke bare i skisporet at Vibeke imponerte. Hun var også åpen om sine egne utfordringer, og fortalte åpent om både spiseforstyrrelser og et dårlig selvbilde. Hun også åpen om sin seksuelle legning.

- Jeg har lenge slitt med en utfordrende kropp, som har vært vanskelig å kontrollere med tanke på vekt. For å være i optimal langrennsform måtte jeg slanke meg, og det er utrolig slitsomt når du samtidig skal trene fem timer hver dag, uttalte hun til Se og Hør i 2016.

Da hun var aller lengst nede, drev hun med selvskading. Hun har tidligere forklart at selvskadingen handlet om å flytte fokuset bort fra det som egentlig var vondt.

- Det føltes godt å kunne håndtere en annen smerte. Og så er det et rop om hjelp, fortalte hun i Magasinet.

Saken fortsetter nedenfor.

Hedres

Etter at det tragiske dødsfallet ble kjent, har den tidligere langrennsstjernen blitt hedret av tidligere idrettskollegaer, politikere og andre kjente personligheter.

En av hennes nærmeste lagvenninner var Therese Johaug (30). Mandag formiddag fortalte hun åpent om sorgen, og om minnene hun skal ta med seg videre.

- Jeg har mistet en av mine beste venninner. En venninne som lyste opp rommet når hun kom, som ga alle rundt seg masse energi, kjærlighet og omsorg, skrev hun blant annet i meldingen via Norges Skiforbund.

TV3-profilen Jannecke Weeden (42) hedret Vibeke med følgende ord på Instagram.

«Kjære, kjære Vibeke-en min. Jeg er knust. Tøffe, modige, sterke, kule, men aller mest; myke, kloke, snille, snille du. Dette er bare så feil og vondt som det kan få blitt. Du pleide å si; det går over, Weeden, hvis ikke bærer jeg deg hjem. Du kan gå i krigen med meg - og jeg vet du ville båret. For meg var du ikke «langrenns Vibeke», du var all verdens fineste superlativer samlet i en. Vil ikke skrive Hvil i fred, det kler deg ikke. Hvil i glede og galskap- og vit at fotsporet ditt er enormt, ikke bare langrennssporet. For alltid din venn», skrev hun i et innlegg på Instagram, gjengitt med tillatelse.

LES OGSÅ: Delte sommerlykke bare timer før tragedien