UTSIKTEN SIN: Slik er utsikten fra spisesalen på Smögens Havsbad. Foto: Se og Hør
UTSIKTEN SIN: Slik er utsikten fra spisesalen på Smögens Havsbad. Foto: Se og HørVis mer

Opplev idylliske Smögen

Gjør som oss og finn deg en stille kystperle i god tid før sesongen. Vi hadde Smögen nesten helt for oss selv.

SEHER.NO: - Her er det ikke mye som skjer utenom sommeren, forteller en lærerinne som er ute og lufter elevene sine. På den knøttlille øya Smögen i Vest-Sverige er det cirka 1500 fastboende mennesker, og nå i april er vi praktisk talt helt alene her.
Slike steder er det mange av, både i Sverige og i Norge. Ennå en liten måned kan du oppleve å ha disse kystperlene omtrent for deg selv, om det er Smögen eller Grebbestad, Nevlunghavn eller Åsgårdstrand. En og annen båteier vil nok være i gang med vårpussen jo nærmere vi kommer sesongen, men trengsel slipper du garantert.
- Du må ikke ta bilde av prisene, utbryter vår nye venn Gösta. – Jeg dobler dem i høysesongen!
Gösta driver den eneste helårsåpne fisk- og skalldyrbutikken på Smögen, men han insisterer på at han tuller og at prisene er stabile året rundt. I så fall kan du spise den enorme baguetten kalt ”Bomben”, med like deler nykokte reker og krepsehaler – rett fra havet – til 55 svenske kroner. Det er en usedvanlig god deal!

Alene med måkene

Solen skinner fra skyfri himmel, havet er helt tyst uten en krusning, og brygga er vår. Om sommeren ligger båtene fortøyd fem og seks i bredden her så hele kanalen er full, men nå er det bare oss og måkene og Göstas fantastiske baguetter og rekesmørbrød.
Vårt besøk til Smögen inkluderer også en overnatting på det tradisjonsrike hotellet Smögens havsbad. Hotellet ble åpnet så tidlig som i 1900, og har i dag et ben plantet i sin gamle tradisjon og et i en mer moderne verden. Den nyoppussede spaavdelingen er flott, og her ved svømmebassenget og i restauranten i etasjen over, finner vi hotellets aller beste utsikt. Store panoramavinduer vender ut mot blankpolerte svaberg og åpent hav, der vi ikke ser en levende sjel.
Snart kommer hordene. Antall besøkende øker jo nærmere vi kommer Sankthansaften og høysesongen tar til. Etter seks uker dabber det sakte av, og Smögen overlates igjen til seg selv – med sin blå himmel, åpne hav og utsøkte fred og ro. Akkurat som nå…
 

Artikkelen fortsetter under annonsen