X Æ A-12:

Oppklarer det «alle» lurer på

Kommer med svar etter at tusenvis har klødd seg i hodet.

BEMERKELSESVERDIG: Elon Musk og Grimes ble nylig foreldre for første gang, da sønnen X Æ A-12 kom til verden. Siden den gang har det pussige navnevalget fått mange til å klø seg i hodet. Nå forklarer foreldrene uttalen. Foto: NTB scanpix
BEMERKELSESVERDIG: Elon Musk og Grimes ble nylig foreldre for første gang, da sønnen X Æ A-12 kom til verden. Siden den gang har det pussige navnevalget fått mange til å klø seg i hodet. Nå forklarer foreldrene uttalen. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En skulle neppe trodd at «X Æ A-12» var navnet til en liten gutt, men Tesla-sjef Elon Musk (48) og artist Grimes (32) kunngjorde nylig at de skulle kalle den lille sønnen sin nettopp det. Mange har klødd seg i hodet over det pussige navnevalget, noe som igjen har generert diskusjoner, memer og annet humoristisk innhold i det store internettets mange kriker og kroker.

Bedre ble det ikke da artisten prøvde å forklare begrunnelsen for navnet, som skal ha vært inspirert av alt fra et jagerfly til en alvisk måte å stave A.I. (kunstig intelligens, jour.anm) på. Deretter har ballen rullet videre i fred, uten at paret har uttalt seg noe særlig mer om navnet.

Blant annet har det blitt kjent at de neppe får godkjent søknaden om at sønnen skal hete X Æ A-12, fordi det i California ikke er lov å gi barn navn som inneholder Æ, Ø eller Å. Det var muligens det minste problemet her, men navnedrømmen er altså foreløpig satt på en midlertidig stopp.

Forskjellig

Spørsmålet folk flest trolig sitter igjen med, sett bort et åpenbart «hvorfor», er «hvordan». Det finnes hundrevis av videoer av folk som prøver å uttale det spesielle navnet, men løsningen ligger hos foreldrene. Nå har begge tatt bladet fra munnen om nettopp det - vel å merke på hver sin måte.

Fars forklaring er nemlig en helt annen enn mors. I et intervju på besøk hos podkasten «The Joe Rogan Experience», fortalte han følgende om uttalen av sønnens navn.

NYFØDT: Elon Musk la dette bildet på Twitter like etter at X Æ A-12 kom til verden. Nå forklarer han navnet nærmere. Foto: Elon Musk
NYFØDT: Elon Musk la dette bildet på Twitter like etter at X Æ A-12 kom til verden. Nå forklarer han navnet nærmere. Foto: Elon Musk Vis mer

- For det første, så var det partneren min som faktisk kom på mesteparten av navnet. Det er bare bokstaven X, så er det Æ som uttales «ash». Så kommer A-12, som var mitt bidrag. Archangel 12, forgjengeren til SR-71 - verdens kuleste fly, sa han, ifølge Fox News.

NYBAKT MOR: Dette er Grimes' første barn. Elon Musk har på sin side fem sønner fra et tidligere forhold. Her er artisten fotografert på Met-gallaen i 2016, iført Louis Vuitton. Foto: NTB scanpix
NYBAKT MOR: Dette er Grimes' første barn. Elon Musk har på sin side fem sønner fra et tidligere forhold. Her er artisten fotografert på Met-gallaen i 2016, iført Louis Vuitton. Foto: NTB scanpix Vis mer

Med det mener Musk altså tilsynelatende at barnet heter «X Ash Archangel Twelve». Barnemor, hvis egentlige navn er Claire Boucher, er derimot av en annen oppfatning. I kommentarfeltet sitt på Instagram, under et bilde av henne selv, lurte nemlig en fan fælt på hvordan det bisarre navnet skulle uttales.

«Det er bare en X. Og så er det A.I. Man sier liksom bokstaven A, så I», skrev hun.

MED SVAR: Grimes svarer på en annen måte enn barnefaren. Skjermdump: Instagram
MED SVAR: Grimes svarer på en annen måte enn barnefaren. Skjermdump: Instagram Vis mer

Dermed kan det virke som at hun selv mener at sønnen heter «X A.I.», noe som står i kontrast til Musks uttalelse. Det kan derimot hende at paret kommer til å bruke begge uttaleformer, for eksempel varierende i grad av hvor formelt man skal tiltales.

Da hun på Twitter forklarte hvor navnet kom fra, skrev hun følgende oppskrift:

«X, den ukjente variabelen. Æ, min alviske stavemåte for A.I(kjærlighet og/eller kunstig intelligens). A-12= forløper til SR-17 (vårt favorittfly). Ingen våpen, ingen forsvar, bare fart. Stor i kamp, men ikkevoldelig».

« + A= Archangel, favorittlåten min», konkluderte hun med.

Med det prøvde artisten tilsynelatende å forklare at sønnens navn er en kombinasjon av det ukjente, kjærlighet, kunstig intelligens og en referanse til et fly uten våpenkapasitet. Musikken hennes tar også for seg lignende tematikk, men at barnet skulle få et lignende navn, hadde nok ikke alle sett for seg.

Hintet

Det var i januar i år at de første hintene om den forestående fødselen kom fra Grimes. Hun delte et toppløsbilde av seg selv på Instagram, der det var redigert inn et foster på den runde magen.

Men det var først i februar at sangeren offisielt bekreftet at paret ventet sitt første barn sammen.

I et intervju med The Face Magazine sa hun at hun var syv måneder på vei. 32-åringen røpet også hvordan hun kommer til å oppdra barnet sitt, og de fremtidige barna sine.

Grimes fortalte at hun ikke utelukket å sende dem bort for å bo i skogen sammen med bestefaren sin i ny og ne.

- Jeg må nok sende dem (barna, journ.anm.) bort for å bo i skogen med bestefaren sin med jevne mellomrom, så de ikke blir bortskjemte. Han er veldig intens, fortalte hun.

Tesla-gründer Musk har fra før fem sønner med ekskona, forfatteren Justine Wilson (47). De fem guttene er de to tvillingene Griffin og Xavier (16) og trillingene Damian, Saxon og Kai (14). Før disse ble født opplevde paret at deres førstefødte, sønnen Nevada Alexander, døde i krybbedød bare ti uker gammel. Wilson har fortalt om det tragiske dødsfallet i et stort intervju med Marie Claire.

Grimes og Tesla- og SpaceX-gründer Musk har vært sammen siden 2018, og forholdet kunngjorde de ved å komme sammen på den røde løperen under Met-gallaen samme år.

LES OGSÅ: Forlot Danmark i hemmelighet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer