Oppkalte sønnen etter onkel Ari

- Han får aldri møtt Mikael. Likevel føler vi at Ari alltid er med oss.

RØRENDE HYLLEST: Espen Bjørshol fortalte i bisettelsen av Ari Behn at han ventet barn. Nå har han oppkalt sønnen etter sin avdøde bror. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
RØRENDE HYLLEST: Espen Bjørshol fortalte i bisettelsen av Ari Behn at han ventet barn. Nå har han oppkalt sønnen etter sin avdøde bror. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

JELØY (Se og Hør): - Vi har praktisk talt vokst opp her, og var her mye som barn. På den måten er det noe nostalgisk ved at vi stiller ut Ari her nå, sier bror Espen Bjørshol til Se og Hør.

På Galleri Varden på Jeløy, like utenfor Moss, henger flere av Ari Mikael Behns malerier fordelt på tre etasjer. Prinsesse Märtha Louise og de tre døtrene hun fikk i løpet av ekteskapet med Ari Behn var her tidligere denne uka, og fortalte åpent om sorgen mens de viste pressen rundt.

Nå har det åpnet for alle, og både familie og venner av avdøde Behn har møtt opp for å få med seg begivenheten.

Da den norske forfatteren og kunstneren tok sitt eget liv første juledag i fjor var det mange som satt igjen sjokkerte og lei seg. Lys ble tent på slottsplassen, psykisk helse ble debattert og bisettelsen ble sendt direkte på tv. Behn betydde mye for mange, noe som er åpenbart på galleriet.

Med hverandre snakker vernissasje-gjestene om varmen Behn hadde i hjertet sitt - om åpenheten og rausheten han utviste.

«BUNNLØST SAVN»: Aris søsken, Anja og Espen, forteller at de gjør det de kan for å minnes sin avdøde bror. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
«BUNNLØST SAVN»: Aris søsken, Anja og Espen, forteller at de gjør det de kan for å minnes sin avdøde bror. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

- Alltid med oss

Behns søsken, Espen og Anja, forteller til Se og Hør at de kjenner på et «bunnløst savn» etter broren, og at de gjør det de kan for å minnes ham. Det har vært en del av formålet med utstillingen.

- Jeg har vært utstillingsansvarlig, og har jobbet med hvordan verkene er plassert og hvilke som skulle være med. Det har vært et fantastisk arbeid, og jeg håper folk som kommer på utstillingen vil føle Aris ånd, sier Anja Bjørshol.

RØRENDE: Espen og Anja Bjørshol holdt en gripende tale i begravelsen til broren. Foto: NTB Scanpix
RØRENDE: Espen og Anja Bjørshol holdt en gripende tale i begravelsen til broren. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Et av de sterkeste øyeblikkene fra bisettelsen i januar, var da de søsknene to holdt tale i Oslo domkirke. Sorgen var til å ta og føle på da Espen, med sprekkende stemmen, fortalte at storebroren aldri rakk å bli onkel til hans kommende sønn. En sønn som skulle melde sin ankomst bare måneder etter at kunstneren døde.

- Han kom til verden i 8. mai, og vi har faktisk valgt å kalle ham Mikael - etter Ari. Det synes vi var en fin måte å hedre ham på. Livet som småbarnsfar er herlig, og vi koser oss masse om dagen. Men det er klart, vi skulle gjerne hatt Ari her. Han får aldri møtt Mikael. Likevel føler vi at Ari alltid er med oss, sier lillebroren.

BLE PAPPA: Espen Bjørshol, Ari Behns bror, fortalte under kunstnerens bisettelse at han skulle få en sønn. Nå er han blitt pappa. Foto: Sara Johannessen Meek / NTB Scanpix
BLE PAPPA: Espen Bjørshol, Ari Behns bror, fortalte under kunstnerens bisettelse at han skulle få en sønn. Nå er han blitt pappa. Foto: Sara Johannessen Meek / NTB Scanpix Vis mer

Forfatterens venner og familie er fortsatt i en vanskelig sorgprosess, noen ingen av de Se og Hør prater med legger skjul på. Samtidig er det tydelig at de ønsker å feire det livet Behn faktisk levde - i stedet for å fokusere på det mørke.

Kunstner Unni Askeland, en av Behns nærmeste venner, sliter med å holde tårene tilbake etter å ha sett utstillingen.

- Det er fint, men det er også trist fordi han ikke er her. Stillheten etterpå - man takler det jo, og sorgen vil avta, men savnet forsvinner aldri. Jeg ser igjen mange av bildene til Ari som vi stilte ut sammen i Son, og det er fine minner å ha. Det er flashbacks over alt, sier hun til Se og Hør.

- SAVNET FORSVINNER ALDRI: Aris nære venn, Unni Askeland, var blant dem som var til stede under åpningen lørdag. Hun forteller at savnet etter ham alltid vil være der. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
- SAVNET FORSVINNER ALDRI: Aris nære venn, Unni Askeland, var blant dem som var til stede under åpningen lørdag. Hun forteller at savnet etter ham alltid vil være der. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

- Savnet forsvinner aldri

I galleriet lørdag var flere av Ari Behns venner og familie. Hans kjæreste gjennom de tre siste åra av livet hans, Ebba Rysst Heilmann, var også til stede. I tida etter dødsfallet har hun kommet med flere innlegg på Instagram om kjæresten hun mistet - om savnet og om hvor viktig det er å diskutere mental helse offentlig.

Hun har derimot ikke uttalt seg noe særlig til pressen, fordi hun ikke har følt seg klar. Det er det én grunn til, sier hun til Se og Hør.

BIDRAR TIL ENDRING: Ebba Rysst Heilmann var sammen med Ari Behn i de tre siste åra av livet hans. Nå vil hun bidra til mer åpenhet rundt mental helse, for å forebygge selvmord. Her poserer hun ved en rekke portretter som kunstneren Espen Eiborg har malt. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
BIDRAR TIL ENDRING: Ebba Rysst Heilmann var sammen med Ari Behn i de tre siste åra av livet hans. Nå vil hun bidra til mer åpenhet rundt mental helse, for å forebygge selvmord. Her poserer hun ved en rekke portretter som kunstneren Espen Eiborg har malt. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

- Savnet vil alltid være der, men jeg prøver å fokusere på hva man kan gjøre av gode ting. Hva man kan gjøre når sånt skjer. Jeg vil gjerne fokusere på at vi skal være mer åpne om psykiske lidelser. Selvmord skjer hver dag i Norge, og jeg vil gjerne bruke det jeg har opplevd til å hjelpe andre. Jeg unner ingen å oppleve noe så forferdelig, sier hun, og fortsetter:

- Ari gir meg styrke til å ikke være redd, og til å forsette med det vi sto for da vi var sammen. Vi må ha åpenhet, vi må innse at det ikke er farlig å spørre om hjelp. Vi kan redde liv, men det starter med åpenhet og informasjon, sier hun.

TALTE: Ari Behns eldste datter, Maud Angelica, brøt ut i gråt da hun framførte sine minneord om Ari Behn. Bilder fra NRK. Vis mer

Hun står i galleriets kjeller, omsvermet av portretter av kjæresten som kunstner Espen Eiborg har malt. Hun mener at Behn definitivt er til stede der, sammen med henne. Det er likevel ikke til å stikke under stol at det siste halvåret har vært tøft.

- Det har vært utrolig tungt, det har det. Men jeg har heldigvis fått mer ro, og tatt den til meg, og jobber meg gjennom det som har skjedd. Det har vært en «drive» for meg at jeg kan hjelpe andre, sier hun, og fortsetter:

- Denne utstillingen er først og fremst veldig fin, men det er selvsagt også tungt. Utstillingen er gjort på en fin og verdig måte heldigvis, så det er givende å være her. Men det er veldig rart å se disse maleriene her, uten at han er her, sier hun.

LES OGSÅ: Kronprinsessens harde kamp for kjærligheten

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer