Oppfordrer til boikott av mangemillionær

- Han har tjent seg pissrik på netthandel, i tillegg til at han er imot abort.

KRITISK: Ulrikke Falch er en av kvinnene som oppfordrer til boikott av nettsteder som blivakker.no og netthandelen.no. Foto: Andreas Fadum/ Se og Hør
KRITISK: Ulrikke Falch er en av kvinnene som oppfordrer til boikott av nettsteder som blivakker.no og netthandelen.no. Foto: Andreas Fadum/ Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste ukene har det stormet rundt forretningsmann Einar Øgrey Brandsdal (43) og hans nettsider. Brandsdal eier blant annet blivakker.no og netthandelen.no, som selger kosmetikk og skjønnhetsprodukter for flere millioner årlig. Ifølge Kapital har han selv en formue på 800 millioner kroner.

Flere reagerer på hans politiske tilhørighet og tidligere uttalelser om blant annet fosterreduksjon. I fjor skrev Brandsdal, som selv er tvillingfar, et innlegg på NRK, der han var svært kritisk til nettopp fosterreduksjon. Han har tidligere vært medlem av både KrF og Høyre, men har de siste åra vist støtte til både innvandringskritiske Demokratene og Tverrpolitisk Folkeliste.

Da det ble klart at Demokratene gjorde et brakvalg i Kristiansand, og ble byens tredje største parti med ti mandater, uttrykte han «glede, glede, glede» overfor NRK.

BOIKOTTES: Gründer og samfunnsdebattant Einar Øgrey Brandsdal blir i disse dager utskjelt i sosiale medier av flere influensere. Foto: Sondre Steen Holvik
BOIKOTTES: Gründer og samfunnsdebattant Einar Øgrey Brandsdal blir i disse dager utskjelt i sosiale medier av flere influensere. Foto: Sondre Steen Holvik Vis mer

På sosiale medier oppfordrer flere kjente kvinner nå til boikott av bedriftene som eies av sørlendingen, skriver NRK. Felles for kvinnene er at de ikke ønsker at det skal legges igjen penger på nettstedene som sørlendingen eier.

Einar Øgrey Brandsdal er forelagt kritikken han får mot seg i denne saken, men ønsker ikke å uttale seg.

UNNSKYLD, NORGE: Den danske superstjerna Casper Christensen har fått med seg kjendiser som Else Kåss Furuseth, Ulrikke Falch, Stian Blipp, Helene Olafsen, Fredrik Skavlan og Morten Ramm i sin nye tv-serie «Unnskyld, Norge». Video: Viafree. Vis mer

- Forferdelig

Han har uttalt til Kapital at hans to forbilder er Jesus og bestefaren, og har foreslått å reise en stor Jesus-statue ved innkjøringen til Kristiansand. I tillegg sto han bak den kontroversielle Facebook-siden «Sørlandsnyhetene», som gjennom valgkampen er blitt kjent for å spre kritikk og sjikane.

Brandsdal har nå trukket seg fra Facebook-siden, men kontroversene har ikke lagt seg.

Blant dem som har stått i bresjen for boikotten, er skuespiller og influenser Ulrikke Falch (23). Hun ble oppmerksom på Brandsdal da NRK i helga så nærmere på hvordan netthandel-millionæren har vært med på opprøret som førte til at det «nasjonalistiske» partiet Demokratene fikk ti representanter i kommunestyret i Kristiansand.

OPPFORDRER TIL BOIKOTT: Ulrikke Falch reagerte da hun ble kjent med forretningsmannens holdninger og politiske støtte. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør
OPPFORDRER TIL BOIKOTT: Ulrikke Falch reagerte da hun ble kjent med forretningsmannens holdninger og politiske støtte. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør Vis mer

- Jeg har handlet en del på blivakker, og for meg er det forferdelig å tenke på at pengene mine har gått til å finansiere en valgkamp for et parti med et nasjonalistisk verdigrunnlag. Det er ikke i nærheten av mitt eget verdisyn og politiske orientering, sier hun til Se og Hør.

Hun har lagt ut flere stories på Instagram, hvor hun har 900 000 følgere, der hun oppfordrer fansen til å lese saken og gjøre seg opp en mening før de kjøper sminke fra netthandel-kongen.

SKAM-STJERNE: Ulrikke Falch viste seg og sin nye tatovering på rød løper i forbindelse med Elle-festen. Video: Mariann Habbestad / Dagbladet. Vis mer

- For meg er dette en fin måte å drive med hverdagsaktivisme. Penger er jo nesten det samme som en stemmeseddel, og jeg synes dette er en god anledning til å oppfordre folk til moralsk forbruk, sier hun.

Reaksjoner

Etter å ha lest saken har hun også oppsøkt Demokratenes partiprogram og ytringer framsatt av Brandsdal, der hun reagerer på det hun anser som et generelt konservativt syn på abort.

Hun refererer da blant annet til innlegget han skrev for NRK i fjor.

Skuespiller Ulrikke Falch, kjent fra ungdomsserien «Skam», har selv slitt med spiseforstyrrelser. Nå bruker hun erfaringene sine for å hjelpe andre, forteller hun til «God kveld Norge». Vis mer

«Noen kaller det mord, noen abort, andre fosterfjerning. Men en ting er sikkert, det er ikke noe liv igjen i mors mage», skrev han den gang.

Falch har fått flere tilbakemeldinger fra folk som synes hun går for langt når hun oppfordrer til boikott av et selskap med mange ansatte. Hun kan forstå kritikken, men synes en boikott er lett å rettferdiggjøre når bakmannen jobber for innskrenking av kvinners rettigheter.

Dessuten resulterer boikott, eller trusler om boikott, sjelden i betydelige økonomiske konsekvenser, påpeker hun. På spørsmål om man skal boikotte alle man er uenig med, svarer hun:

- Jeg synes det er et fint budskap å i hvert fall være litt mer bevisst på hva pengene våre går til. Det betyr ikke at det er rett for alle, men det er rett for meg.

- Ta et valg

Camilla Lorentzen har 57 000 følgere på Instagram, der hun deler kroppspositive bilder av seg selv. I tillegg driver hun selskapet Fitnok og en podkast. Hun har tidligere samarbeidet med Blivakker, i forbindelse med et løp som ble arrangert til inntekt for Kreftforeningen.

Nå oppfordrer hun imidlertid til boikott:

- Jeg velger å engasjere meg i dette fordi jeg tidligere i år hadde et samarbeid med Blivakker. Under dette samarbeidet delte jeg blant annet en rabattkode, som både gir meg og Blivakker inntekter, sier hun til Se og Hør, og fortsetter:

- Etter det som har kommet fram i både tradisjonelle og sosiale medier, blant annet Sørlandsnytt på Facebook, føler jeg at det er min plikt å opplyse de som følger meg om dette, slik at de kan ta et valg om det er noe de vil støtte eller ikke. Pengene jeg har tjent på samarbeidet vil uansett doneres til en veldedig organisasjon, forklarer Lorentzen.

ABORTDEBATT: Sophie Elise setter seg ned for å prate om aborten hun gikk gjennom som 14-åring med en person som er sterkt imot å ta abort. Video: TV2 Vis mer

- Ønsker ikke å henge ut noen

Ida Evita de Leon (31) er også en av influenserne som oppfordrer til boikott. Hun forklarer til Se og Hør at også for henne først og fremst er Bransdals meninger om abort som er årsaken.

BOIKOTTER: Ida Evita de Leon er blant influenserne som boikotter Einar Øgrey Brandsdal sine nettsteder. Foto: Sara Angelica Spilling
BOIKOTTER: Ida Evita de Leon er blant influenserne som boikotter Einar Øgrey Brandsdal sine nettsteder. Foto: Sara Angelica Spilling Vis mer

31-åringen var en av kvinnene som deltok i Christina Fraas, kjent under navnet «Kirsebærhagen», sin kampanje i forbindelse med innskrenkingen i abortloven i juni. Hun anser enhver innskrenkning av abortrettigheter som et skritt på veien mot ytterligere innskrenkninger i retten til selvbestemmelse over egen kropp, og reagerer derfor på gründerens holdninger.

Når Brandsdal i tillegg bruker penger på en politisk valgkamp for verdier hun selv ikke står for, står hun fullt og helt inne for boikotten.

Hun oppfordrer likevel alle til å undersøke saken selv, og til å være kildekritiske – også til det hun selv skriver og deler i sosiale medier. På den måten ønsker hun at heller enn å bidra til økt polarisering, at boikotten skal føre til opplysning, gode samtaler og et engasjement.

- Kan man ikke få ha ulike personlige og politiske meninger uten at det oppfordres til en boikott av en hel bedrift?

- Han har sin fulle rett til å jobbe og tjene disse pengene. Men for meg handler det om at jeg ser på mine penger som stemmesedler, og vil bruke de der jeg mener det er riktig. Jeg spiser for eksempel også primært plantebasert, og for meg blir det litt det samme, sier hun til Se og Hør og legger til:

- Jeg ønsker ikke at folk skal bli hengt ut for sine meninger, heller ikke Brandsdal, men at man ha en opplyst samtale som skaper engasjement.

LES OGSÅ: Raser mot supermodellen etter dette

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer