Martine Halvorsen:

Operert etter intense menssmerter

Mange har hyllet henne for åpenheten. Nå kan det være hun har funnet svar.

ENDELIG: Martine Halvorsen åpner opp om den årelange lidelsen. Foto: Privat, gjengitt med tillatelse.
ENDELIG: Martine Halvorsen åpner opp om den årelange lidelsen. Foto: Privat, gjengitt med tillatelse. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

OSLO (Se og Hør): Det er grytidlig og iskaldt. Kuldegradene er tosifret når vi nærmer oss sykehuset denne morgenen. Det er dagen for operasjon - en operasjon influenser Martine Halvorsen (25) har lengtet etter lenge. Hun vet fortsatt ikke om det vil hjelpe henne med å få det bedre, men hun føler at hun ikke har noe å tape.

- Etter så mange år med smerter og ubehag, er man villig til å gjøre alt. Jeg håper av hele mitt hjerte at dette inngrepet vil hjelpe, for det er på mange måter siste utvei.

Hun forteller at hun er mer spent enn nervøs. Mye fordi mamma Elin er med henne på sykehuset denne dagen. Det er en trygghet, medgir Halvorsen.

- Men jeg er trøtt - og det er litt for tidlig for mitt vedkommende. Jeg har ikke sovet sånn kjempegodt i natt, sier hun mens vi går mot inngangsdøren.

- Det ser mørkt ut her? Har de ikke åpnet ennå?, sier hun og ser spørrende på de som er med henne denne dagen.

Før vi rekker å svare, snur hun seg mot trappen. «Vi går rundt på baksiden», sier hun på vei ned. Vi har ikke mye valg, enn å følge etter henne.

Produksjonen måtte gripe inn under ballongblåsing i «Sistemann ut». Reporter: Jenny Aas. Video: Nora Skavhaug. Klipp: Celina Morken Vis mer

Det er lett å se at hun er litt preget av situasjonen. Så mange år hvor hverdagen har vært preget av endometriose. Nå skal det endelig bli bedre - eller skal det det? Hun vet ikke ennå. Ingen vet. Selv ikke legen som skal operere henne.

SPENT: 25-åringen er usikker på hvordan hverdagen kommer til å se ut fremover. Foto: Privat, gjengitt med tillatelse.
SPENT: 25-åringen er usikker på hvordan hverdagen kommer til å se ut fremover. Foto: Privat, gjengitt med tillatelse. Vis mer

For mange er Halvorsen kjent som en sprudlende dame. På sosiale medier, bugner det over av ufiltrerte, ærlige og fargerike bilder. Mange av følgerne hennes har også funnet en trøst og tilhørighet hos Halvorsen, som stadig forteller fansen at de er gode nok - akkurat som de er.

I kommentarfeltet har hun blitt beskrevet som et «fyrverkeri av ei dame». Likerklikkene og hjertekommentarene er mange. Og flere har vist sin uavkortede støtte i kampen hun lenge har kjempet. Halvorsen har for mange, blitt en synlig og stødig talsperson som tør å ta kampen mot at kvinnehelse skal bli sett og lyttet til.

Det er mange som heier på henne. Alle krysser de fingrene for at hun har funnet en løsning. Både for hennes del, men også for de som sliter med det samme.

- Jeg føler jeg må

Vi kommer oss omsider inn. Helsepersonellet som skal følge henne denne dagen, tar henne godt imot. De viser henne til et rom, og ber henne bytte til andre klær.

- Jeg har egentlig ikke veldig lyst til å gjøre dette, sier hun når hun har fått på seg operasjonsklærne.

- Men jeg føler jeg må. Jeg er ganske desperat. Dette kan være løsningen.

USIKKER FREMTID: Ingen vet om inngrepet vil være utslagsgivende enda. Foto: Privat, gjengitt med tillatelse.
USIKKER FREMTID: Ingen vet om inngrepet vil være utslagsgivende enda. Foto: Privat, gjengitt med tillatelse. Vis mer

Vanskelig å være forelder

Hun forteller at hun har slitt med store mensenssmerter siden hun kom i puberteten. Brukt utallige timer på ulike legekontor. Alt i håp om at hun skulle få bukt med smertene. Ingenting hjalp, og det var først da hun var 19 år, at hun fikk høre om endometriose.

- Da jeg fikk høre om det, var det mye som ga mening. Gynekologen begynte å mistenke det i samme tidsperiode, og jeg var 20 år da diagnosen ble satt. Året etter, satt jeg hysterisk på legevakten med intense smerter. Da hadde jeg satt inn spiral i håp om at det skulle hjelpe. Jeg kunne knapt gå fordi smertene var så intense.

Mamma Elin nikker bekreftende. Hun forteller oss at det er vanskelig å være forelder i en sånn situasjon. Hun ser at datteren har hatt det vondt, og hun forteller om en håpløshet i møte med helsevesenet.

KOSTBAR AFFÆRE: Halvorsen har punget ut i overkant av 50.000 norske kroner for operasjonen. Bildet er fra operasjonssalen, hvor 25-åringen ble operert. Foto: Kristian Davik Larssen
KOSTBAR AFFÆRE: Halvorsen har punget ut i overkant av 50.000 norske kroner for operasjonen. Bildet er fra operasjonssalen, hvor 25-åringen ble operert. Foto: Kristian Davik Larssen Vis mer

- Det er som om de nekter å ta oss på alvor - selv når vi nærmest trygler om at de MÅ ta henne imot, sier hun til Se og Hør.

Katastrofalt møte med helsevesenet

Halvorsen er enig med sin mor. Hun forteller at de behandlingsformene som har blitt presentert, ikke har hatt nevneverdig effekt på smertene.

- Det har vært tøft på mange andre måter. Jeg har brukt mye tid på å være lei meg og frustrert. Hun trekker pusten. Ser ned på den grønne overallen før hun fortsetter;

FRI?: Ingen vet om operasjonen er vellykket. Det får tiden vise. Foto: Kristian Davik Larssen.
FRI?: Ingen vet om operasjonen er vellykket. Det får tiden vise. Foto: Kristian Davik Larssen. Vis mer

- Jeg vet ikke om noe annet. Men det er slitsomt.

- Har du følt at du har blitt tatt på alvor?

- Helt ærlig? Overhodet ikke. Det har vært katastrofalt lite forståelse. Det har vært en kamp. Helt frem til jeg mottok hjelp av private aktører da jeg var 25 år, har jeg opplevd å møte minimalt med kunnskap, forteller hun.

STOR ØKNING: Det er flere som tyr til private løsninger for å få bukt med problemene. Foto: Kristian Davik Larssen.
STOR ØKNING: Det er flere som tyr til private løsninger for å få bukt med problemene. Foto: Kristian Davik Larssen. Vis mer

Hun forteller at det stadig har overrasket henne om hvor lite kunnskap man har på et område som gjelder så mange. For å ikke snakke om tilbud og hjelp. Hun har selv valgt å gå til det private. Det offentlige tilbudet er mangelfullt, forteller hun.

- I mange land er det fortsatt tabubelagt å ha mensen. Kvinnehelse blir ikke forsket tilstrekkelig på - og selv om vi skriker høyt, føler vi oss fremdeles ikke hørt. Vi ligger langt bak på feltet. Det er ikke helsepersonellet sin feil - det er viktig for meg å påpeke her. Det er mangel på informasjon over hele fjøla. Beskjeden man ofte får om at man bare kan ta to Paracet og hvile litt holder ikke.

- Tenk om det gjør det lettere å leve?

- Det er ikke sikkert at vi klarer å få bukt med problemene. Men vi skal gjøre et forsøkt, forteller legen som nå har entret rommet.

UPÅKLAGELIG: Halvorsen er i de beste hender hos legene på C-medical. Foto: Kristian Davik Larssen.
UPÅKLAGELIG: Halvorsen er i de beste hender hos legene på C-medical. Foto: Kristian Davik Larssen. Vis mer

Han setter seg i stolen vis-à-vis Halvorsen. Forklarer alle detaljene i inngrepet hun nå skal få gjennomført.

«Kommer jeg til å få et arr? Og hvor lenge vil det vare?», spør hun legen. Han svarer bekreftende, men kan berolige henne med at det ikke vil bli synlig eller merkbart.

RUTINERT: Klinikken har spesialisert seg på kvinnehelse. Foto: Kristian Davik Larssen.
RUTINERT: Klinikken har spesialisert seg på kvinnehelse. Foto: Kristian Davik Larssen. Vis mer

- Det vil trolig danne seg et arr i navlen, men dette vil forhåpentligvis ikke være noe som gir nevneverdige plager. Men det er viktig at du hviler etterpå. Selve operasjonen … vel, det avhengigier litt av hva vi finner. Det kan ta alt fra 30-90 minutter, forteller han.

Hun ser på ham, smiler litt forsiktig før han reiser seg og går.

- Nå kommer det straks en anestesisykepleier og henter deg. Dette kommer til å gå fint. Du er i de beste hender, sier han før han forlater rommet.

- Tenk om det hadde vært så «enkelt». At dette inngrepet gjør det lettere å leve? Det ville jo vært fantastisk, men det er helt katastrofalt at man må kjempe så hardt for å nå gjennom. Jeg har ikke veldig høye forhåpninger. Og jeg klarer egentlig ikke å se for meg et liv uten smerter.

«Kunnskap er makt»

SPENT: Martine Halvorsen håper hun vil få det bedre. Foto: Privat, gjengitt med tillatelse.
SPENT: Martine Halvorsen håper hun vil få det bedre. Foto: Privat, gjengitt med tillatelse. Vis mer

Halvorsen har brukt stemmen sin godt, og har vist seg som en forkjemper for kvinnehelse. Hun taler manges kamp. På sosiale medier blir hun stadig hyllet for åpenheten vedrørende sykdommer som mange gjerne ikke snakker om. Hun vet at det koster. Det krever sitt å fortelle, og hun mottar også kritikk fra de mest konservative hver gang hun åpner seg. Likevel, gjør hun det gang etter gang.

- Hvorfor er dette så viktig for deg?

- Da jeg fikk beskjed om at det nok var endometriose jeg hadde, fantes det knapt en eneste artikkel om man googlet endometriose. Nå har vi heldigvis kommet et stort steg i riktig retning. Likevel er det altfor mange som ikke føler seg sett eller hørt, og som ikke får den hjelpen de fortjener. Kunnskap er makt, og vi trenger mer kunnskap både i helsevesenet, blant politikerne og hos de som er rammet. Det er en tilstand som ødelegger livene til den enkelte. Dette er blodig alvor. Det er vi nødt til å anerkjenne snart

Hun blir hentet. Nå gjenstår ventetiden.

- Har ikke hatt noe valg

- Tenk den enorme skuffelsen det ville blitt om heller ikke dette hjalp, forteller mamma Elin.

Hun har vært datterens største støttespiller siden hun ble dårlig. Det har vært en kamp, erkjenner moren til Se og Hør.

FANT: Legene fant det de var på jakt etter. Nå gjenstår det å se om det vil hjelpe. Foto: Kristian Davik Larssen.
FANT: Legene fant det de var på jakt etter. Nå gjenstår det å se om det vil hjelpe. Foto: Kristian Davik Larssen. Vis mer

- Man må bare. Vi har ikke hatt noe annet valg. Det har vært et magesår. Især da hun gikk på skolen. Der er fraværsregelen nådeløs. Er man sengeliggende, mister man i verste fall vitnemålet. Vi har kjørt henne på skolen, hentet henne umiddelbart etterpå. Man må påse at alt ligger til rette for at hun skal få hvile, gjøre småting for at smertene skal bli lindret. Vi har vært livredd. Og det har ikke vært noe hjelp å få. Nå krysser vi fingrene.

Lange ventelister

Suksessraten er høy - men behandlingen for de desperate pasientene er ikke akkurat gratis. Et slikt inngrep, koster i overkant av 50 000 kroner.

ANKELBRUDD: Men det fikk du ikke se på TV! Dette er grunnen. Video: Rød Løper/Discovery+ Vis mer

- Vi ser helt klart en økning i kvinner som kontakter oss. Dette er gjerne kvinner som ikke får tilstrekkelig behandling, forståelse eller oppfølging i det offentlige. Da kommer de til oss. Det er alt fra kvinner helt ned i 14-15 års alderen og kvinner som har kommet i overgangsalderen som tar kontakt, forteller Halvorsens lege, Thomas Thaulow.

- Men hva med de som ikke har råd til å behandles privat?

- Det finnes jo offentlige behandlingstilbud, men der er det tidvis lange ventelister. Det er nok noe av årsaken til at folk velger å benytte seg av det private.

- Så man må da velge penger eller helsen?

- Det er å putte det veldig på spissen.

Thomas Thaulow forklarer at det trolig er fordi det fortsatt er for lite kunnskap som ligger til grunn. Selv om behandingstilbudet er bedre enn det det har vært på lenge, har vi fortsatt en vei å gå.

- Men det er ikke bare for politikerne å bevilge mer penger til forskning. Jeg vet ikke om det hadde vært løsningen heller. Men at det er klare mangler i det offentlige behandlingssystemet, helt klart. Det ser vi bare på hvor mange som kontakter oss for hjelp.

Usikker fremtid

For Halvorsens vedkommende, gikk operasjonen slik den skulle. De fant det de var på jakt etter. Om det vil være utslagsgivende for at hun vil få bedre livskvalitet, gjenstår å se.

SMÅ ARR: Rett etter operasjonen, vil man kanskje få små arr. Men dette er noe som kan gå bort, opplyser legen om. Foto: Privat, gjengitt med tillatelse.
SMÅ ARR: Rett etter operasjonen, vil man kanskje få små arr. Men dette er noe som kan gå bort, opplyser legen om. Foto: Privat, gjengitt med tillatelse. Vis mer

- Vi kan ikke love noe. Det sier vi til alle pasienter som kontakter oss. For noen, er dette en mirakelkur - for andre ikke. Jeg håper selvsagt at det vil være førstnevnte alternativ for Martine, men det får fremtiden bare vise, forklarer Thaulow.

Mamma Elin trekker forsiktig på smilebåndet. Hun er lettet over at de er ferdig, men samtidig bekymret for at heller ikke dette skal være løsningen for datteren.

- Jeg regner med hun kommer til å dele det med følgerne sine - uansett hvordan det skulle ende for henne. Nå må hun bare få hvile. Og så tar hun vel fatt på neste kamp. Så sta er hun.

Se og Hør har kontaktet Ullevål sykehus i forbindelse med denne saken som svarer på et generelt grunnlag. De opplyser om at man i det fleste tilfeller, trenger en henvisning fra lege. De forteller også at pasientene blir ivaretatt, og at de tilrettelegger for den enkeltes hensyn.