Ronny Brede Aaase:

- Ønsket et vanlig liv

Radio og tv-profilen letter på hjertet om synsproblemene sine.

ÅPENHJERTIG: Ronny Brede Aase var gjennom flere operasjoner som liten grunnet blødninger på det ene øyet. I dag er han blind på det ene øyet og har grå stær på det venstre. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ÅPENHJERTIG: Ronny Brede Aase var gjennom flere operasjoner som liten grunnet blødninger på det ene øyet. I dag er han blind på det ene øyet og har grå stær på det venstre. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Radio- og tv-profil Ronny Brede Aase (34) ble født med blødninger på det høyre øyet. Som liten måtte han gjennom flere operasjoner for blødningene, men det hjalp ikke.

I dag er han blind på det høyre øyet, og har grå stær på det venstre. I et nytt intervju med A-magasinet letter Aase nå på sløret om synet og oppveksten.

Da 34-åringen fylte 30 år fikk han en egen benk i hjembyen Førde i gave, og av ordføreren ble han under overrekkelsen av gaven omtalt som «Førdes store sønn», noe som var en fjern tanke for Aase som vokste opp i den lille byen.

- Jeg var tross alt en overvektig fyr med dårlig syn og en voldsom interesse for data. Det luktet nerd lang vei, jeg visste jo det. Som mange andre tenåringer var jeg usikker på om jeg noen gang ville bli elsket av noen, sier han til magasinet.

Åpenhjertig

Brede Aase er imidlertid klar på at synet hans aldri har holdt ham tilbake eller bekymret ham særlig mye. Dette bunner i at han har vokst opp i en familie og med venner som aldri definerte ham som «han fyren som ser dårlig».

- Idet du har en synshemming eller en annen skavank, blir du så lett en utfordring som må løses for faginstansene når du skal gjennom skolen, sier han til magasinet, og legger til:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.