Ronny Brede Aaase:

- Ønsket et vanlig liv

Radio og tv-profilen letter på hjertet om synsproblemene sine.

ÅPENHJERTIG: Ronny Brede Aase var gjennom flere operasjoner som liten grunnet blødninger på det ene øyet. I dag er han blind på det ene øyet og har grå stær på det venstre. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ÅPENHJERTIG: Ronny Brede Aase var gjennom flere operasjoner som liten grunnet blødninger på det ene øyet. I dag er han blind på det ene øyet og har grå stær på det venstre. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Radio- og tv-profil Ronny Brede Aase (34) ble født med blødninger på det høyre øyet. Som liten måtte han gjennom flere operasjoner for blødningene, men det hjalp ikke.

I dag er han blind på det høyre øyet, og har grå stær på det venstre. I et nytt intervju med A-magasinet letter Aase nå på sløret om synet og oppveksten.

Da 34-åringen fylte 30 år fikk han en egen benk i hjembyen Førde i gave, og av ordføreren ble han under overrekkelsen av gaven omtalt som «Førdes store sønn», noe som var en fjern tanke for Aase som vokste opp i den lille byen.

- Jeg var tross alt en overvektig fyr med dårlig syn og en voldsom interesse for data. Det luktet nerd lang vei, jeg visste jo det. Som mange andre tenåringer var jeg usikker på om jeg noen gang ville bli elsket av noen, sier han til magasinet.

BLITT FORELDRE: Ronny Brede Aase og Tuva Fellman er stolte foreldre, men den første tida med baby er ikke like rosenrødt som alle skal ha det til, ifølge dem. Video: «Lindmo», NRK Vis mer

Åpenhjertig

Brede Aase er imidlertid klar på at synet hans aldri har holdt ham tilbake eller bekymret ham særlig mye. Dette bunner i at han har vokst opp i en familie og med venner som aldri definerte ham som «han fyren som ser dårlig».

- Idet du har en synshemming eller en annen skavank, blir du så lett en utfordring som må løses for faginstansene når du skal gjennom skolen, sier han til magasinet, og legger til:

- Da er det kort vei til å føle seg som en som må fikses. Du blir en sak eller et nummer. Hvis alle rundt deg ser deg som et problem, vil du etter hvert føle deg som et problem også. Alt jeg ville var å ha et vanlig liv.

Markus Neby og kjæresten Andrine Hegerberg ble tvunget til å flytte sammen under corona-krisen. Nå avslører Markus hva planene er når landegrensene åpner igjen. Vis mer

Et vanlig liv innrømmer Aase at han fikk takket være omgivelsene sine. Til tross for et dårlig syn påpeker Aase at det fungerer godt nok til at han ser sin egen datter samt det røde lyset under MGP-sendingene.

I et tidligere intervju med Dagbladet fortalte Aase at han fikk muligheten til å snakke for foreldre som akkurat hadde fått beskjed om at barna deres ser dårlig. Dette syntes han var stas.

«La dem klatre, la dem falle, la dem knekke et ben», sa jeg. Jeg har prøvd, og jeg har trynet voldsomt, men la dem gjøre som alle andre. Det er det barn vil. Jeg fikk en svær pult på skolen med en enorm skjerm så jeg skulle se hva som sto på tavlen, men jeg ville ikke sitte bakerst for meg selv, fortalte han, og la til:

- Jeg ville skravle med vennene mine, og gjøre akkurat det samme som de gjorde. Det var utrolig mye viktigere enn å få en god karakter i matte. Jeg fikk en tre’er, og har klart meg greit.

Se og Hør har forsøkt å komme i kontakt med Brede Aase for å få en kommentar, foreløpig uten hell.

FORELDRE: I oktober i fjor kunne Ronny Brede Aase og Tuva Fellman juble over at datteren kom til verden. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
FORELDRE: I oktober i fjor kunne Ronny Brede Aase og Tuva Fellman juble over at datteren kom til verden. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer

Ble pappa

Brede Aase forklarte overfor Dagbladet at han trodde den positive grunnstemningen han har til livet stammer fra barneårene da ingen syntes synd på ham, og heller aldri fokuserte på begrensningene.

Og han mente oppriktig at livet hans blir bedre fordi han tvinger seg inn i positive tankestrømmer og sjelden dveler ved ting som er vanskelig.

I oktober kom for øvrig nyheten om at Brede Aase og samboeren Tuva Fellman (33) hadde fått sitt første barn sammen. Gladnyheten røpet 33-åringen på Instagram til et bilde av Brede Aase som trillet den nyfødte.

«Endelig Ronnyfar. Vi har alltid kalt @ronnybaa det, og nå er det en ordentlig grunn til å fortsette. For nesten en uke siden kom det en liten Aase og Fellman-klump. I sin lille handlevogn-aktige tralle er hun glad, sulten og etter vår mening - verdens kuleste unge», skrev hun i innlegget.

Med det røpet Fellman at paret altså hadde fått en datter.

«Jeg føler også en enorm takknemlighet overfor alle jeg traff på Ullevål sykehus. Jeg hadde aldri klart det uten hver og en av dere som var med på fødselen og i tiden etter. Helt på ekte», skrev hun videre i innlegget.

FAMILIE: Kristin og Dennis lettet på sløret om videre familieplaner. Reporter: Thea Hope/ Rød Løper Vis mer

LES OGSÅ: Derfor er hun privat

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer