Ønsker lovendring i Danmark etter rumpebråk

Forbrukertilsynets kritikk av Fie Laursens kirurgimarkedsføring har ført til at flere danske partier vil sette ned foten.

FÅR KRITIKK: Den danske influenseren Fie Laursen (23) la denne uka ut en oppsiktsvekkende video. Video: Foreign Fie / YouTube Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den danske influenseren Fie Laursen (23) har fått både det norske Forbrukertilsynet og en rekke nasjonale influensere til å reagere sterkt etter at hun har kjørt en heftig markedsføring av rumpeløft.

23-åringen delte i desember en video på YouTube hvor hun tok med seerne på en klinikk i Tyrkia. Der fikk hun sugd fett ut av blant annet mage og lår, og sprøytet inn i rumpa. Laursen har delt ut rabattkode til den aktuelle klinikken, samt holdt konkurranse hvor man kan vinne en valgfri operasjon på Instagram.

I ettertid har hun også reklamert for såkalte veneers, porselenstenner som settes på etter at tennene er filt til små stubber. Influenseren skriver også at hun har flere operasjoner på agendaen, blant annet fettsuging av ryggen og neseoperasjon.

I forrige uke mottok hun et brev fra Forbrukertilsynet som slo fast at hun brøt den norske markedsføringsloven, ettersom reklamen blant annet retter seg mot norske forbrukere.

Tilsynet krever at norske forbrukere ikke eksponeres for den type ulovlig markedsføring, og at Laursen følger lovene i fremtidig markedsføring.

OPERASJON: Richard Liedholm fra «Ex on the Beach» får gjennomført hårtransplantasjon. Video: Dplay / Rød Løper Vis mer

Danske politikere ønsker forbud

Forbrukertilsynets brev har også nådd danske politikere, som nå ønsker å forby reklame for kosmetiske operasjoner for barn og unge, skriver Politiken.

- Det er så uetisk som det kan bli. Å få barn og unge til å skamme seg over sin egen kropp. Og det er alltid en risiko ved å bli skåret i. Det har bør ikke være tillatt, sier Dansk Folkepartis helsepolitisk talsperson, Liselott Blixt, til avisen, ifølge Berlingske.

Hun får medhold fra helsepolitisk talsperson for Det Konservative Folkeparti, Per Larsen, som også mener at den type reklame bør forbys.

Avisen har også intervjuet Forbrugerrådet Tænk, som mener det ikke er nok med forbud mot reklame mot barn. De mener det bør innføres et totalforbud mot reklame for kosmetiske operasjon i Danmark, punktum.

Se og Hør har foreløpig ikke lykkes i å få tak i Laursen.

Hun har tidligere stilt seg uforstående til kritikken overfor Se og Hør, og mener seg at hun ikke har gjort noe galt.

SKAL OPERERES: Toppblogger Sophie Elise Isachsen skal fjerne rumpeimplantatene, noe som har ført til blandede reaksjoner fra fansen. Video: Julie Easter Christiansen / Reporter: Jonas Scheie Hammer Vis mer

Undersøker eventuelt brudd

Også Dansk Folkeparti, Alternativet, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten åpner for å diskutere et eventuelt totalforbud.

Videre melder avisen at styret for pasientsikkerhet er i gang med å undersøke om markedsføringen til Laursen er brudd på markedsføringsloven om helsetjenester.

- Hvis styret for pasientsikkerhet kommer frem til at det er et hull i loven, vil jeg se på om den skal endres, sier helsepolitisk talsperson for Socialdemokratiet, Magnus Heunicke.

NY SESONG: Sesong 3 av Sophie Elises verden kommer i januar. Vis mer

Han kaller markedsføringen til Laursen for «fullkomment uakseptabel og uetisk».

Avdelingsleder i Forbrukertilsynet, Tonje Skjelbostad, forteller til Se og Hør at hun synes det er kjempebra at Danmark nå ønsker å ta grep.

- Vi har gjort en konkret vurdering knyttet til barn og unge. Et generelt forbud er det ikke her heller, og det er noe man kunne sett nærmere på. Det er et viktig tema å sette fokus på, vi ser mange barn og unge blir opprørt over det. Det er fint at danskene er på ballen her, sier hun.

Debatt om forbud i Norge

Også i Norge har det lenge vært debatt om man bør innføre et forbud mot reklame for kosmetiske operasjoner. Det ble blant annet tatt opp på Høyres landsmøte i fjor, og partiet vedtok at de ville gå inn for et forbud.

Også influenser Kristin Gjelsvik har gjentatte ganger tatt til orde for et forbud. Hun var også én av influenserne som gikk hardt ut mot Laursen i helga.

- De siste åra har vi sett en «trend» hvor det handler om å provosere mest mulig og være mest mulig kontroversiell, for å få oppmerksomhet. Og det som gjerne provoserer mest, gir flest klikk, og dessverre likes, er en tur på operasjonsbordet. Men på tross av ekstremt mye fokus på falske og uoppnåelige kroppsidealer og plastisk kirurgi, hadde jeg aldri trodd vi skulle komme hit, sa Gjelsvik til Dagbladet da.

LES OGSÅ: Har brukt drøye fem millioner på plastisk kirurgi

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer