«One Tree Hill» og Mark Schwahn:

«One Tree Hill»-stjernene avslører: - Vi ble manipulert og truet

18 kvinner står fram i et åpent brev mot serieskaperen.

ÅPENT BREV: 18 av de kvinnelige skuespillerne og seriearbeiderne fra «One Tree Hill» har skrevet et åpent brev der de anklager serieskaper Mark Schwahn for seksuell trakassering. Foto: Warner Brothers/TV Norge
ÅPENT BREV: 18 av de kvinnelige skuespillerne og seriearbeiderne fra «One Tree Hill» har skrevet et åpent brev der de anklager serieskaper Mark Schwahn for seksuell trakassering. Foto: Warner Brothers/TV Norge Vis mer

Fem år etter at ungdomsserien «One Tree Hill» gikk av skjermen i 2012, står de kvinnelige skuespillerne og flere andre som jobbet med serien fram og forteller om traumatiserende hendelser på settet.

«One Tree Hill» gikk på amerikanske skjermer fra 2003 til 2012, og er den fjerde lengst sendte tv-serien på nettverket CW. Serien var også populær i Norge, og har blitt sendt i reprise en rekke ganger på TVNorge/FEM.

I et åpent brev publisert i Variety, anklager de 18 kvinnene serieskaper Mark Schwahn for seksuell trakassering.

Brevet ble skrevet til støtte for Audrey Wauchope, tidligere manusforfatter for serien, som anklager Schwahn på Twitter for å ha oppført seg upassende og for å ha klådd på de kvinnelige ansatte.

En åpen hemmelighet

I brevet, som blant annet er undertegnet av seriens tre kvinnelige hovedroller Sophia Bush, Hilarie Burton og Bethany Joy Lenz, står det at serieskaperens oppførsel under innspillingen av «One Tree Hill» ikke var noen hemmelighet på settet.

«Mange av oss ble, i varierende grad, manipulert psykologisk og følelsesmessig. Mer enn én av oss får fortsatt behandling for posttraumatiske stresslidelser», står det i brevet.

HOLDER SAMMEN: «One Tree Hill»-stjernene Bethany Joy Lenz, Sophia Bush og Hilarie Burton er tre av dem som har skrevet under på brevet. Foto: AP/ NTB scanpix
HOLDER SAMMEN: «One Tree Hill»-stjernene Bethany Joy Lenz, Sophia Bush og Hilarie Burton er tre av dem som har skrevet under på brevet. Foto: AP/ NTB scanpix Vis mer

Kvinnene skriver videre at mange av dem ble snakket til på måter som gikk fra «dypt opprørende, til traumatiserende, til rett og slett ulovlig». Et par av dem skal ha bli satt i situasjoner der de følte seg fysisk utrygge, og noen av kvinnene fikk karrierene sine truet, hevdes det i brevet.

Støttet hverandre

«One Tree Hill»-kvinnene forteller i brevet at de holdt sammen og støttet hverandre gjennom det hele. I brevet skriver de:

«Vi laget trygge steder for å snakke om oppførselen hans og hvordan vi kunne håndtere den. For å advare nye kvinner som sluttet seg til oss.»

Videre i brevet står det at mye av det som skjedde ble holdt ute av syne for studioet, men at kvinnene forsto at ingen var totalt uvitende.

«Mangelen på handling som har vært rutine, det å vende det andre kinnet til, er uakseptabelt», skriver kvinnene.

Presset til å ikke si ifra

Flere av kvinnene skal under innspillingen av serien ha blitt fortalt at dersom de snakket ut om denne kulturen, ville det føre til at serien ble kansellert, noe som betydde at hundrevis av mennesker mistet jobben.

«Dette er ikke en passende mengde press å legge på unge jenter», skriver kvinnene som også forteller at flere av dem valgte å ikke snakke ut om det offentlig fordi de ikke ville ødelegge det fine bildet og minnet fansen har av serien.

FREKKAS: Seth MacFarlane sendte et stikk mot Hollywood-mogul Harvey Weinstein da han var Oscar-vert i 2013. MacFarlanes kommentar insinuerte at det som kvinnelig skuespiller lønnet seg å gi Weinstein inntrykk av at man var tiltrukket av ham. Video: CNN Vis mer

Kvinnene ønsker at «One Tree Hill» skal forbli det stedet der «alt er bedre og alt er trygt» for fansen, men skriver at «virkeligheten er at ingen steder er trygge når det har en underliggende og infisert svulst».

Får støtte fra kollegaer

Etter at brevet ble publisert har flere av de mannlige skuespillerne fra serien delt sin støtte på sosiale medier.

Skuespilleren James Lafferty, som hadde en av hovedrollene, skrev på Twitter at han applauderer alle «One Tree Hill»-kvinnene, og at han håper på forandring.

Andre kvinner som har vært en del av tv-serien har også støttet opp om anklagene. Se noen av reaksjonene nederst i saken.

Mark Schwahn har ikke kommentert saken selv, men en talsperson fra kanalen E! der Schwahn har en pågående serie, har kommet med en offentlig uttalelse:

«Vi overvåker informasjonen nøye. E!, Universal Cable Productions og Lionsgate Television er forpliktet til å gi et trygt arbeidsmiljø der alle behandles med respekt og profesjonelt.»

LES OGSÅ: - «Sjokkert» er vel det ordet som beskriver dette best