«The Crown»

- Ondskapsfull fremstilling

«The Crown»-skaper forsvarer den fjerde sesongen, og at den inneholder flere scener som ikke nødvendigvis stemmer med hva som egentlig skjedde i den britiske kongefamilien.

DIANA: Fjerde sesong av serien om dronning Elizabeths regjeringstid har omsider kommet frem til åttitallet og forholdet mellom prins Charles og Lady Diana. Sistnevnte spilles av Emma Corrin som vises på bildet. Foto: Des Willie/Netflix via AP/NTB
DIANA: Fjerde sesong av serien om dronning Elizabeths regjeringstid har omsider kommet frem til åttitallet og forholdet mellom prins Charles og Lady Diana. Sistnevnte spilles av Emma Corrin som vises på bildet. Foto: Des Willie/Netflix via AP/NTB Vis mer
Publisert

Netflix-suksessen «The Crown» hadde premiere på søndag og to nye historiske karakterer er nå inkludert i dramaserien om den britiske kongefamilie, statsminister Margaret Thatcher og prinsesse Diana.

Den fjerde sesongen har fått varm mottakelse, og Dagbladets anmelder ga serien terningkast seks. Men ikke ta alt serien formidler for god fisk, skal vi tro både kritikere og serieskaperen selv.

I første episode av serien ser vi arveprinsen Charles bli konfrontert av sin grandonkel og farsfigur Lord Mountbatten om hvorfor han ikke har giftet seg ennå.

I episoden mottar Charles et krast brev fra Mountbatten hvor han insisterer på at den unge prinsen finner seg en søt, uskyldig og temperamentsløs jente, uten en trøblete fortid. Heller før enn senere, for å unngå og påføre familien mer skuffelse.

Kritikere mener at et slikt brev aldri har funnet sted, skriver CNN.

Innrømmer oppdiktning

I en podkast om «The Crown» innrømmer serieskaper David Morgan at han ved flere anledninger har måtte bruke fantasien til hjelp for å få historien til å stemme.

- Scenen med brevet fant jeg på. Uansett om det er riktig eller galt så vet vi at Lord Mountbatten presset Charles til å gifte seg. Alt som står i brevet er det jeg tror har skjedd, basert på alt vi vet og har lest. Men vi kommer aldri til å få vite om dette faktisk var kommunisert i brevform fra Mountbatten til Charles, sier Morgan i podkasten.

Morgan understreker at «The Crown» aldri har utgitt seg for å være en nøyaktig gjengivelse av historien.

- Folk tror det er ekte fordi det er så godt laget. Store produksjon med dyktige skuespillere. «The Crown» er ikke en serie man kan avskrive som tabloid søppel, sier han.

BLIR LURT: 12 jenter er sikre på at de dater prins Harry i realityprogrammet «I Wanna Marry Harry». Video: Fox / Rød Løper Vis mer

Ikke sant

Historiker Hugo Vickers sier til CNN at den fjerde sesongen inneholder flere gale framstillinger av kongefamilien.

- Alle medlemmene av familien kommer dårlig ut av denne serien, bortsett fra Diana. Det er veldig tydelig at serieskaperen er mot Charles, sier Vickers.

Han er også kritisk til at serien presenterer et dårlig forhold mellom statsminister Thatcher og dronning Elizabeth II.

- Alle som følger serien tenker nok at det er sant, men det er det ikke, sier Wickers.

- Ondskapsfullt

Det har den siste tiden florert flere rykter om at medlemmer av kongefamilien skal være misfornøyde med sesong fire av serien, spesielt framstillingen av forholdet mellom Charles og Diana.

Journalist og kongehus-forfatter Penny Junor, skriver i et innlegg i The Daily Mail at framstillingen av prinseparet er ondskapsfull.

- Det er den mest ondskapsfulle, urimelige og forferdelige versjonen man kan tenke seg, skriver hun.

Hun mener Camilla Parker Bowles blir framstilt som egoistisk, slu og slem, og Charles bortskjemt og eksentrisk. Mens Diana er det uskyldige offeret.

Prins Charles er i dag gift med Camilla, hertuginne av Cornwall.

- En dag kommer Camilla til å bli dronning, og hvis folk tror at historien om prins Charles' ekteskap fra «The Crown» er sånn, så kan det få store konsekvenser. Både for paret og for monarkiet, skriver Junor.

- Aldri godkjent innhold

Serieskaper Morgan har også møtt kritikk fordi han har gitt inntrykk av at den ekte kongefamilien har gitt serien godkjennelse.

I et intervju med The Guardian fortalte Morgan at han har møtt medlemmer av den kongelige husholdningen fire ganger i året.

- Jeg forteller dem hvilke tanker jeg har, og de stålsetter seg, sa han.

Men dronningens pressesekretær var raskt ute med å si at «The Crown» aldri har fått noen godkjenning av kongefamilien.

STRID: Det skal være stor uenighet innad i den britiske kongefamilien etter at det ble klart at Meghan og Harry ønsker å trekke seg tilbake. Se og Hørs kongehusekspert forklarer. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Kongehuset har aldri godkjent innhold, og har ikke bedt om å få vite hvilke temaer som vil bli inkludert. Familien ville aldri uttrykt et syn på programmets nøyaktighet, skrev dronningens pressesekretær Donald McCabe i et brev gjengitt av CNN.

- Jeg har sympati for Charles

Denne runden av suksesserien er viet til det stormfulle og turbulente 1980-tallet.

Falklandskrigen, politisk- og sosial uro i Storbritannia, Margaret Thatcher som statsminister, og trøbbel i egne rekker er blant de mange temaene den rutinerte monarken må håndtere.

Det storslåtte bryllupet mellom prins Charles og nå avdøde prinsesse Diana i 1981 får skjermtid - og ikke minst tiden etterpå.

Josh O'Connor, som spiller Charles, håper ikke seerne vil begynne å hate den virkelige prins Charles og prinsesse Diana på grunn av at serien tar opp noen av de mest turbulente og offentlige øyeblikkene i parets liv.

- Jeg har mye sympati for Charles, og det tror jeg seerne har også. Det Emma og jeg forsøker å gjøre er å fortelle en upartisk historie, og legge fram en versjon som viser hvordan et ekteskap på tragisk vis går i oppløsning. Jeg håper ikke folk kommer til å hate dem, sier han i et intervju med Sky News.

LES OGSÅ: - Framover vil ingen bli bedre betalt enn «dronningen»

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer