Sophie Elise Isachsen:

Omtalte falskt boligkjøp: - Smekk på fingrene

Flere medier, inkludert Se og Hør, omtalte Sophie Elise Isachsens boligkjøp - som siden viste seg å ikke stemme. Slik svarer redaktørene.

SKREV OM BOLIGKJØP: Sophie Elise Isachsen (25) hevdet at hun hadde både kjøpt og solgt leilighet i Tromsø - det stemte ikke. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
SKREV OM BOLIGKJØP: Sophie Elise Isachsen (25) hevdet at hun hadde både kjøpt og solgt leilighet i Tromsø - det stemte ikke. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer
Publisert

Lørdag kunne Se og Hør avsløre at influenser Sophie Elise Isachsen (25) aldri hadde kjøpt bolig i Tromsø - til tross for at hun ved flere tilfeller hevdet nettopp det i sosiale medier.

Hennes far og manager, Jan Olav Isachsen, hevder det hele dreier seg om en misforståelse, men har ikke ønsket å utdype hva denne misforståelsen skal gå ut på.

25-åringen selv har ikke besvart Se og Hørs henvendelser.

- Må trekke alt i tvil

Blogginnlegget hun skrev om det angivelige boligkjøpet ble publisert i oktober, og flere medier valgte å skrive saker basert på opplysninger fra bloggen - TV 2, Nordlys, Harstad Tidende og iTromsø.

Dagbladet og Se og Hør publiserte denne videoen:

BOLIGKJØP: Blogger og influencer Sophie Elise Isachsen og kjæresten har kjøpt sin andre bolig. Video: Rød Løper Vis mer

Harstad Tidende er lokalavisa til Isachsen, og redaktør Kjell Rune Henriksen synes det er beklagelig at avisa har viderebrakt feilinformasjon.

- Frem til nå har vi stolt på at samfunnsdebattantene, som dem liker å kalle seg, snakker sant når de blogger. Etter dette vil vi selvfølgelig ettergå dem enda bedre for å sikre at det er sant. Det er ganske uheldig at dette kommer, da må man trekke alt de sier i tvil, sier han til Se og Hør.

Han forteller at de ikke fikk en kommentar fra Isachsen til saken, og at de aldri får tak i influenseren når de omtaler henne.

- Vi har gjentatte ganger forsøkt å få tak i henne, men hun gjør seg stort sett utilgjengelig for oss. Dessverre har vi kjørt en del saker uten å få svar, noe som har vært et problem for oss, sier han.

Se og Hør har for øvrig heller ikke lykkes i å få en kommentar fra Isachsen selv angående boligkjøpet. Hennes far og manager, Jan Olav Isachsen, har uttalt seg på hennes vegne. Han har ingen kommentar til denne saken.

ISACHSEN: Faren til blogger Sophie Elise tar datteren i forsvar under kveldens debatt i NRK. Video: Celina Morken Vis mer

- Rent oppspinn

Jonas Jørstad, digitalredaktør Aller Medias kjendisdesk, som omfatter Se og Hør på nett og Dagbladets kjendisseksjon, forteller at det er lett å se i ettertid at man burde droppet å omtale boligkjøpet, men at blogginnlegget var såpass konkret at det tilsynelatende ikke var noen grunn til å trekke det i tvil.

- Jeg trenger neppe utdype hvor uheldig det er at Se og Hør siterer Sophie Elises blogg når hun senere sletter innlegget fordi innholdet er rent oppspinn. Vanligvis har vi en grundig og kritisk tilnærming til dette, og vi gjengir sjelden blogger eller podkaster hvis vi ikke selv får intervjuet vedkommende. Det handler om å drive objektiv journalistikk, sier han.

Jørstad forklarer at denne saken viser tydelig at man må være enda mer kritiske før liknende saker formidles videre til leserne.

- Vi er veldig lite fornøyd med dette. Først og fremst fordi vår avtale med leserne våre handler om at det vi publiserer er sant. Men etter at vi begynte å grave i fakta rundt det påståtte boligkjøpet, kunne vi avdekke hvordan vi og andre medier var blitt lurt av Sophie Elise.

GRILLES: Sophie Elise fikk kjørt seg i julekalenderen til Espen Eckbos karakter Asbjørn Brekke for noen år tilbake. Video: Rød Løper/Dplay Vis mer

Tillit

Redaktør i Nordlys, Helge Nitteberg, mener at denne saken betyr at både avisen og andre medier burde ha vært mer kildekritiske.

- Det største spørsmålet er hvorfor hun valgte å skrive noe som ikke var sant. Det er en smekk på fingrene for oss, og jeg kan i alle fall si at vi må være mer årvåkne med tanke på henne, sier han.

Nitteberg forklarer at man i fremtiden i hovedsak må kunne stole på at folk i utgangspunktet snakker sant, og at man skal slippe å sette mange ressurser i gang for å etterprøve påstander som virker tilforlatelige.

- Norge er et tillitssamfunn hvor vi i utgangspunktet tror på at det folk sier og skriver er sant. Det betyr ikke at man ikke skal være kildekritiske, men det er noe med hva man velger å bløffe om, fortsetter han.

Legger inn rettelser

Redaktør i iTromsø, Stig Jakobsen, sier at denne saken ikke er av slikt kaliber som gjør at man trenger verifisering eller motsvar fra andre kilder. Han sier også at en blogg er en offentlig ytring som man siteres eller brukes som utgangspunkt i artikler. Likevel synes han ikke noe om at avisa har viderebrakt usannheter.

- Det er alltid beklagelig å lage sak om noe som ikke medfører riktighet, slår han fast.

Både Harstad Tidende, iTromsø og Nordlys kommer til å legge inn rettelser i den opprinnelig publiserte saken.

TV 2 har allerede lagt inn en rettelse i saken fra oktober, og skriver følgende, hvor de henviser til Se og Hørs sak:

«I den opprinnelige versjonen av denne saken publisert 21.10.19 skrev TV 2 at Sophie Elise Isachsens har kjøpt leilighet i Tromsø, med henvisning til et innlegg på Isachsens egen blogg. Dette innlegget er på et seinere, ukjent tidspunkt blitt slettet. Den 18.04.20 avkrefter Isachsens far og manager, Jan Olav Isachsen, at datteren har kjøpt en leilighet i Tromsø».

PÅ RØD LØPER MED PAPPA: Sophie Elise gruet seg litt til Elle-festen. Vis mer

Nyhetsredaktør Karianne Solbrække viser til rettelsen, men har ikke svart på Se og Hørs øvrige spørsmål.

LES OGSÅ: Kritiseres etter corona-uttalelse

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer