Jan Thomas:

Om «ukjent» fortid: - Et tilfluktssted

Kjendisstylisten deler fra fortiden.

«UKJENT» FORTID: Nå var tida inne for kjendisstylist Jan Thomas til å dele historien og bildene med flere. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør

«UKJENT» FORTID: Nå var tida inne for kjendisstylist Jan Thomas til å dele historien og bildene med flere. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I år er det 50 år siden akvriminaliseringen av homofili i Norge, noe som markeres og feires over hele landet.

Det er også skeivt kulturår, noe som gjør at skeiv kunst, kultur og historie i større grad formidles og diskuteres.

TVNorge/Discovery+ har i den anledning valgt å lansere både TV-serien «Drag Me Out» og dokumentaren «UT». Flere norske kjendiser er med i programmene, og Jan Thomas (55) er aktuell i begge.

I det førstnevnte er han dommer, i dokumentarserien er han medvirkende.

«DRAG ME OUT»: En av deltakerne får sjokk av å se seg selv i speilet etter å ha blitt forvandlet til en Drag queen. Video: Discovery+. Klipp: Anna Celine Hanisch. Vis mer

Viser fram bilder

Jan Thomas har i den forbindelse valgt å åpne seg om noe fra fortiden som han ikke har snakket så mye om tidligere.

I et innlegg på Instagram forteller 55-åringen at han har en «ukjent» drag-fortid.

«I en periode på 80-tallet var drag et tilfluktssted for meg. Et sted hvor jeg følte meg trygg og ivaretatt. Derfor vil jeg med stolthet dele disse bildene med dere. Ja, dette er meg», skrev blant annet kjendisstylisten på Instagram, sammen med et knippe bilder.

På rød løper, i forbindelse med premierefesten for «UT», åpnet han seg ytterligere om dette til Se og Hør.

- Jeg synes det er en selvfølge. Det er det enkleste jaet jeg har kommet med på så lenge jeg kan huske, uttaler Jan Thomas om hvorfor han medvirker i dokumentaren som har premiere denne uken.

Han forteller også mer om innlegget han skrev om denne fortiden.

TAR TIL TÅRENE: Jan Thomas gjestet «Senkveld», og tok til tårene da han snakket om kjæresten, Harlem. Vis mer

- Var tabu

- Jeg flyttet til USA da jeg var 18-19 år gammel, og det å være drag, det å være feminin var et stort tabu. Jeg jobbet jo som skuespiller og modell, og man skulle være mann, uttaler han til Se og Hør.

55-åringen, som har vært i rampelyset i en årrekke, svarer også på hvorfor han deler mer om dette akkurat nå.

SØKTE TILFLUKT: Jan Thomas forteller at han søkte tilflukt bak paljetter og fjær. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør
SØKTE TILFLUKT: Jan Thomas forteller at han søkte tilflukt bak paljetter og fjær. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør Vis mer

- Den fortiden lå der og i mitt eget univers måtte jeg få lov til å presentere det når jeg var klar. Det var jeg nå, tiden var inne og det var så viktig å si, sier han, og følger opp:

- For jeg har tatt den rollen jeg har hatt og vært den personen jeg har vært.

Jan Thomas nevner at han for eksempel deler mange treningsbilder og diverse i sosiale medier.

RØRT: I en episode av «Helt Harald» var det Jan Thomas som var gjest. Og da dro de tilbake til Jans hjemsted. Video: TV 2 Vis mer

- Søkte tilflukt

- Så tenkte jeg vet du hva, det var en tid i livet mitt hvor jeg også søkte tilflukt bak paljetter og fjær - og hvor drag var et naturlig sted å tørre. Derfor var timingen så veldig riktig for meg nå, forteller kjendisstylisten og nevner også «Drag Me Out »som en årsak til timingen.

Kjendisstylisten ville gi folk en påminnelse.

VISER SEG FRAM: Jan Thomas synes det er viktig å vise frem bildene fra fortiden til den yngre generasjonen. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør
VISER SEG FRAM: Jan Thomas synes det er viktig å vise frem bildene fra fortiden til den yngre generasjonen. Foto: Tor Lindseth / Se og Hør Vis mer

- Man sitter kanskje på «Maskorama» i beste sendetid på lørdagskvelden og folk vet hvem du er, så vil jeg bare minne om at innen vårt fellesskap så er dette et viktig sted hvor man føler en form trygghet, og der var jeg en gang også.

Selv om mange har sett bildene før og vet om det meste kjendisstylisten har foretatt seg i løpet av sin tid i rampelyset, tror Jan Thomas at det antakeligvis er ukjent for de litt yngre.

DRAG: Marius Hagen stæsjet opp kjendiser på YouTube. Video: Rød Løper/ Youtube/PamelaThePam. Vis mer

- Viktig

- Det er jo en hel generasjon her som overhodet ikke visste eller har fått det med seg, sier «Drag Me Out»-dommeren, og fortsetter:

- Da tenker jeg det er viktig å si til den yngre generasjonen som jeg også snakker til i dag, at det å være annerledes, det å gjøre det ufarlig og kunne by på at jeg også har vært der - også er jeg her hvor jeg er i dag. Å tørre å by på den historien, det er viktig.

- Blir det mer drag, da?

- Det tar for lang tid, tror jeg, sier Jan Thomas lattermildt og forteller at det ikke «bare» er å ta på seg parykk og sminke slik han i større grad kunne i sine yngre dager.

UTEN FILTER: I «Jan Thomas' verden» innrømmet Harlem at han ikke er like komfortabel i offentligheten som kjæresten sin. Det tok Jan Thomas på alvor. Video: Rød Løper Vis mer

- Nå tror jeg det krever litt for mye, også er jeg ikke glad i å gjenta meg selv, altså. Jeg har gjort det, så jeg kjenner ikke noe behov for å gjøre det igjen, legger han til.

Men for de som håper på å se ham i drag en dag, kan han avsløre at det ikke er helt umulig.

- Aldri si aldri, smiler 55-åringen.

LES OGSÅ: - Brått var jeg 65 år

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer