Frank Løke:

Om tøff samtale: - Brøt sammen

Var sikker på at han skulle dø - så ringte han datteren.

FARLIG: I fjor sommer besteg Frank Løke det som er regnet som verdens tøffeste og farligste fjell - K2. Foto: Privat / Instagram
FARLIG: I fjor sommer besteg Frank Løke det som er regnet som verdens tøffeste og farligste fjell - K2. Foto: Privat / Instagram Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I Stokke, nærmere bestemt på Løke i Løkeveien, bor Frank - ja, du gjetter riktig - Løke (43).

Helt siden han debuterte på det norske håndballandslaget i 2001 har nordmenn visst godt hvem den dønn ærlige mannen er.

I 2016 la han håndballskoene på hyllen, men det betyr på ingen måte at han gikk inn i en roligere hverdag som idrettspensjonist. Ultraløp, Birkebeineren og «Jotunheimen rundt» er bare noe av det han har holdt på med de siste årene.

Men det største må likevel være at han har besteget både verdens høyeste fjell, Mount Everest, og nest høyeste fjell, K2.

GÅR GALT: Det blir dramatisk når Frank Løke skal sykle ned en trapp på «71° nord – team». Reporter: Jonas Hammer. Video: Luna Lea/Rød Løper, «71° nord – team»/ discovery+. Vis mer

Han la ut på sistnevnte fjell i fjor sommer. Det viste seg å bli en livsfarlig ekspedisjon. Noe Løke var klar over før han begynte å klatre.

- K2 er verdens tøffeste og farligste fjell med en dødsrate på 26 prosent, som betyr at én av fire mister livet når de prøver å nå toppen. 80 prosent av ulykkene skjer på vei ned. Hvis du kommer opp så er det én av tre som overlever – så det er ganske drøyt, forteller Løke til Se og Hør.

Det han risikerte, var å etterlate sine to døtre uten en far.

TOBARNSFAR: Frank har døtrene Edel (t.v.) og Ada (t.h.). Foto: Privat
TOBARNSFAR: Frank har døtrene Edel (t.v.) og Ada (t.h.). Foto: Privat Vis mer

Overfor Se og Hør forteller han om kranglene i forkant, og den hjerteskjærende samtalen med den eldste datteren sin, som han trodde skulle bli den siste.

RAMPESTREKER: Frank Løke får ikke være i fred på tur med hockeygutta Martin Ylven og Anders Myrvold. Video: Rød Løper/Discovery+ Vis mer

Kranglet

- Jeg fikk ofte høre «du er en familiemann, hvordan kan du gjøre det?», og først og fremst må jeg bare si at det å bestige K2 var egoistisk.

Eventyreren forklarer at han i forkant gjorde en risikoanalyse. Var det verdt å prøve å klatre opp det livsfarlige fjellet? Beslutningen ble «ja», og Løke forklarer begrunnelsen.

NÆRT FORHOLD: Frank forteller at han har et nært forhold til begge døtrene. Her med yngstedattera Edel. Foto: Sofie Losen
NÆRT FORHOLD: Frank forteller at han har et nært forhold til begge døtrene. Her med yngstedattera Edel. Foto: Sofie Losen Vis mer

- Den handlet ikke så mye om min, men om barna mine sin (risikoanalyse, journ.anm.). Hva som ville skjedd med dem om jeg døde i fjellet. Jeg er skilt, og på ekskona mi sin side er det trygt og godt. Barna mine har det veldig bra der. Om jeg hadde mistet livet, ville barna mine fortsatt vokst opp og hatt det bra, sier Løke, før han fortsetter:

- Da hadde de arvet noen penger fra meg, men de ville savnet pappaen sin. Siden det var som det var, anså jeg det som forsvarlig.

HARDTRENING: Frank måtte trene beinhardt for å forberede seg til K2. På treningsrommet henger et bilde mange drar kjensel på, nemlig den mye omtalte «Skal vi danse»-skandalen. Foto: Sofie Losen
HARDTRENING: Frank måtte trene beinhardt for å forberede seg til K2. På treningsrommet henger et bilde mange drar kjensel på, nemlig den mye omtalte «Skal vi danse»-skandalen. Foto: Sofie Losen Vis mer

Selv om Løke selv hadde vurdert det som ok, var ikke døtrene av samme oppfatning. Sammen med ekskona har han Ada (16) og Edel (9).

- Vi hadde en del diskusjoner før jeg skulle bestige fjellene. Spesielt med den eldste datteren min, og spesielt inn mot K2. Vi kranglet. Hun var lei seg og sur på meg. Alle diskusjoner vi hadde ble drept med «men du skal uansett dra på K2, pappa».

Løke forteller at hun hadde lest om hvor farlig det var. De hadde noen tøffe samtaler, men til slutt godtok hun farens beslutning.

NY KJÆRESTE: Frank Løke viser fram kjæresten på premieren 71 grader nord team. Video: Luna Lea. Reporter: Frank Løke Vis mer

- Visste det kunne være siste gang

Da Løke var på vei opp K2 i fjor sommer, ble det problematisk å holde jevnlig kontakt med de hjemme.

På en tidspunkt skjønte han likevel at det var på tide å ta en telefon, og med god grunn.

- Jeg hadde en sinnssyk samtale med den eldste datteren min på Camp 4, som ligger på 7900 meter over havet. Da var det 35 sekundmeter vind og det var helt jævlig. Jeg trodde vi skulle blåse vekk.

TENÅRING: Ada er 16 år og Franks eldste datter. Hun var ikke til stede under intervjuet. Foto: Privat
TENÅRING: Ada er 16 år og Franks eldste datter. Hun var ikke til stede under intervjuet. Foto: Privat Vis mer

Løke forteller at det var teltkameratene som fikk ham til å innse hva han burde gjøre. De var i livsfare, og han måtte ringe familien sin, i tilfelle det var deres siste timer.

- Vi lå fire stykker i teltet og så sa Kristin (Harila, fjellklatrer, journ.anm.): «Frank, du MÅ ringe datteren din». Vi visste begge to at det kunne være det siste vi gjorde siden været var som det var. «Hvis det skjærer seg så går det til helvete», tenkte vi.

DRAMATIKK: Rikke Isaksen havner i steinrøysa etter en intens sykkeltur. Frank Løke tar på seg skylda. Video: Klaus Fjellro/Luna Lea, Rød Løper/Discovery+ Vis mer

- Brøt sammen

Løke lånte en satellittelefon. For første gang på en måned skal han høre eldstedatteren Adas stemme.

- Jeg er ikke en veldig følsom person, og viser det i alle fall ikke, men da jeg fikk henne på øret så brøt jeg helt sammen. Jeg visste at det kunne være siste gang jeg pratet med henne, sier Løke.

Han ville så gjerne fortelle henne om sannhetens alvor, men bestemte seg for å ikke fortelle henne om livsfaren han var i.

BARBIELEK: Frank, Edel og Franks kjæreste Helén koser seg med barbielek. Foto: Sofie Losen
BARBIELEK: Frank, Edel og Franks kjæreste Helén koser seg med barbielek. Foto: Sofie Losen Vis mer

- Jeg hadde så lyst til å si til henne at «hvis pappa dør nå, så må du være en sterk storesøster og ta vare på lillesøsteren din og hjelpe henne, og vær snill mot mamma».

- Alle de tingene ville jeg si, og jeg ville få inn noe ekte, men jeg kunne ikke. I stedet måtte jeg lyve, og sa at «dette her kommer til å gå så bra. Det er fint vær, og du vet at pappa klarer dette», men hun hørte at det var noe som var galt. Jeg tror vi begge skjønte hva som var greia, forteller Løke.

MIMRER: I «Bjuda på» inviterer Rød Løper-gjengen seg hjem til ulike kjendiser for å teste grensene deres. I første episode er det Frank Løke som får kjørt seg. Vis mer

- Bruker den mot meg

Løke forteller at den hjerteskjærende samtalen var akkurat det han trengte for å kjempe seg til toppen.

- Etter den samtalen hadde jeg superenergi og var kjempemotivert, fordi på det punktet var jeg kanskje litt sliten, men jeg fikk en sinnssyk motivasjon til å gå videre. Selv om det var en jævla tøff samtale vi hadde der – så det var veldig godt å komme tilbake å se henne igjen.

FOKUSERT: Edel og Helén dro på lekebutikken under intervjuet og kom tilbake med en overraskelse til Frank. Foto: Sofie Losen
FOKUSERT: Edel og Helén dro på lekebutikken under intervjuet og kom tilbake med en overraskelse til Frank. Foto: Sofie Losen Vis mer

Til tross for at verken far eller datter visste hva som ville skje etter de la på telefonen, har Ada nå funnet en måte å utnytte situasjonen til sin fordel.

- Ada bruker av og til den telefonsamtalen mot meg og mobber meg litt, fordi jeg er jo egentlig knallhard. Hun skjønner at hun pirker borti noe som jeg ikke liker å prate om – i alle fall ikke med henne.

Også skal det sies at hun i tillegg har sikret seg å komme hjem til en real 18-årsgave i form av en bil fra faren, som plaster på såret for K2-skrekken.

LES OGSÅ: Reiste bort etter bildeskandalen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer