Harald Rønneberg:

Om surrogati-valget: - Litt uglesett

Harald Rønneberg og kona fikk drømmen om barn oppfylt.

ÅPNE: Harald Rønneberg og kona Sølvi Haugland har vært åpne om veien til å bli foreldre. Nå forteller førstnevnte også om responsen. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør
ÅPNE: Harald Rønneberg og kona Sølvi Haugland har vært åpne om veien til å bli foreldre. Nå forteller førstnevnte også om responsen. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør Vis mer
Publisert

- Vi skulle bli familie, Sølvi skulle bli mor til mine barn. Sånn er det bare, for det er hun jeg elsker over alt.

Det sa TV-profil Harald Rønneberg (50) i 2016.

Året før opplevde han og kona å bli foreldre, da sønnen Ludvik kom til verden. Veien til å bli foreldre var lang for ekteparet, som etter åtte år med resultatløs prøving, kunne ønske sønnen velkommen gjennom surrogati.

Rønneberg har fortalt om reisen tidligere, om valget om å reise til USA for å få drømmen om barn oppfylt. Det gjør han også denne uken, når han gjester podkasten til Katarina Flatland og Harald Dobloug, «Åpen journal».

I Norge er ikke surrogati lovlig, men Rønneberg forteller hva som er «smutthullet», som gjorde at de kunne benytte seg av surrogati i utlandet for å så ta med sitt lille barn hjem.

TOK OPPTAK: I podkasten «Åpen journal» får lytterne høre Katarina Flatland føde. Lyd fra: Podimo Vis mer

- Smutthullet er at en av foreldrene blir biologisk forelder, så ingen kan nekte deg å ta med barnet ditt til Norge. Det er smutthullet. Den politiske diskusjonen er på en måte én ting, men vi var spente da vi kom til Washington D.C, forteller han i podkasten.

Ifølge Rønneberg måtte han avlegge DNA-prøve på ambassaden for å vise at den nyfødte sønnen faktisk var hans barn.

FIKK EN SØNN: Sølvi og Harald fikk sønnen Ludvik i 2015. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør
FIKK EN SØNN: Sølvi og Harald fikk sønnen Ludvik i 2015. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør Vis mer

Paret benyttet seg av eggdonasjon, noe som gjør at TV-profilen er Ludviks biologiske far. Hvem som er biologisk og ikke, tenker de overhodet ikke på i hverdagen.

Han påpeker riktignok at det er mange som lurer på nettopp det, men slår fast at de ikke gjør det.

- Da vi kom til Washington så var vi litt spente, vi skulle på ambassaden og så er det du gjør litt uglesett, eller ulovlig eller kall det hva du vill ... Men der var det så god stemning og applaus da vi kom inn døra. Så støttende, klem til Sølvi og heiet. Det er en veldig positiv prosess og ikke sånn at folk du møter ser litt skeivt på deg fordi du har gjort det. Vi har bare opplevd støtte og kjærlighet, sier han videre.

ÅPENHJERTIG: Katarina Flatland og Harald Dobloug deler klipp fra fødestua i den nyeste episoden av podkasten «Åpen journal». Video: Rød Løper Vis mer

Rønneberg fortalte da han ledet «Senkveld» at de hadde fått barn gjennom surrogati. Da opplevde familien en «tsunami av kjærlighet», forteller han.

Se og Hør har vært i kontakt med Rønnebergs manager, Espen Andresen, som opplyser om at TV-profilen ikke ønsker å kommentere saken ytterligere.

Harald Rønneberg har tidligere fortalt da han gjestet «Skavlan» at surrogatmoren har blitt en del av familien etter at sønnen kom til verden.

- Det er faktisk den familien, denne damen og hennes mann, som velger oss. De skal føle at de hjelper noen de kan identifisere seg med historien til. De ville hjelpe oss, de skjønte vi hadde prøvd i mange år, fortalte han, og la til at å kutte kontakten med surrogaten ikke var et valg for Rønneberg og kona.

- Den familien i USA er blitt en utvidet del av vår familie. Det er helt fantastisk. Mange lurer på hva som skjer etter at kvinnen har gitt fra seg barnet, men hun har alltid sagt: «Jeg har født barnet til min beste venninne», fortsatte han.

LES OGSÅ: Forvirring: - Trodde det var åpenbart