Anne-Kat. Hærland:

Om slakten: - Var helt knust

Mimrer tilbake til den knallharde kritikken.

SLAKTET: Anne Kat. Hærland deler filterløst fra sine opplevelser på 90-tallet. Foto: Morten Eik/Se og Hør
SLAKTET: Anne Kat. Hærland deler filterløst fra sine opplevelser på 90-tallet. Foto: Morten Eik/Se og Hør Vis mer
Publisert

Anne-Kat. Hærland (50) har i en årrekke vært en kjent og kjær skikkelse i det norske medielandskapet.

50-åringen er kanskje for mange best kjent fra NRK-suksessen «Nytt på Nytt», og er for tiden aktuell med podkasten «Anne-Kat om 90-tallet».

Akkompagnert av Jonas Jørstad (50), redaktør for kjendisdesken til Se og Hør og Dagbladet, tar duoen lytterne med på en tidsreise gjennom 90-tallet, hvor de denne uken har de kommet til tiårets siste år, 1999.

I episoden forteller Hærland om da både hun og «Nytt på Nytt» ble slaktet av Dagbladet.

- Helt knust

9. april 1999 rullet NRK-programmet på norske skjermen for første gang. I forkant av programmet var hun veldig nervøs for å være på NRK 1 i beste sendetid på fredagskvelden.

- Jeg var redd for at jeg ikke skulle være flink nok til det, at alle skulle bli skuffa og jeg skulle få sparken, innrømmer hun i podkasten.

Dagen etter at humorprogrammet hadde sendt sin første sending, ventet redaksjonen i spenning på avisanmeldelsene.

RØRT: Anne-Kat. Hærland vant den gjeve hedersprisen på Gullruten. Etter takketalen forlot hun salen for å hente seg inn. Video: Rød Løper Vis mer

- Så tar Guri Skavlan (prosjektleder, journ. anm.) og ringer ned til Dagbladet. «Hei, dette er Guri Skavlan, prosjektleder i «Nytt på Nytt». Vi lurte på om du kunne sende over anmeldelsen». Og så svarer Dagbladet: «Er du helt sikker på at du har lyst på den anmeldelsen nå?».

Anmeldelsen, med tittelen «Mageplask», ble sendt med faks til redaksjonen, og i podkasten leses den opp.

Det kom tydelig fram at anmelderen ikke lot seg imponere, og i likhet med Jon Almaas (55) og Knut Nærum (61), ble ikke Hærland spart i journalist Håkon Moslets harde dom.

«For Anne-Kat Hærland, showets stjerne, må nå tiden som talentfull TV-dame erklæres for over. Hun er bare ytterst sjeldent morsom og poengtert, og det begynner å bli alvorlig lenge siden noen opplevde direkte lykke av å se henne på skjermen».

Selv om hun kan le av det i dag, beskriver TV-profilen situasjonen den gang som grusom.

MIMRER: I sin podcast «Anne-Kat om 90-tallet» ser Anne-Kat på hendelser som preget 90-tallet, også personlige historier fra sitt eget privatliv. Reporter: Stig Justad. Video: Nora Skavhaug Vis mer

- Alle sa «drit i det, vi har troen på det og vi skal fortsette med det», men likevel var jeg helt knust over at en av landets største aviser skrev at jeg var helt talentløs, husker Hærland, som legger til at hun «gråt hele veien ned til en jobbfest på Majorstuen».

- Veldig feil

Da Moslet ble konfrontert med slakten av Dagbladet i 2015, innrømmet den tidligere anmelderen at han for raskt på avtrekkeren.

- Jeg står for anmeldelsen som nå nesten er blitt like berømt som programmet selv. Men jeg tok så klart veldig feil. Som anmelder blir du litt sta, det tok i hvert fall et halvt år før jeg firte på meningen min, jeg var nok litt tøff i trynet da, forklarte han den gang, og la til:

- Nå ville jeg gitt det en klar sekser.

Aller Media Social Club eies av Aller Media, samme selskap som eier Se og Hør og Dagbladet. Jonas Jørstad jobber vanligvis som redaktør for Aller Medias kjendisredaksjon.

LES OGSÅ: - Jeg ble sjokkert

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer