Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary:

Om skandaleskolen: - Vanskelig

Den danske kronprinsfamilien uttaler seg endelig om sønnens skandaleskole.

ELEV: Prins Christian (bak t.v.) er elev ved Herlufsholm kostskole. Til høsten skal også prinsesse Isabella (midten) begynne der. Foto: Philip Davali/Ritzau/AFP/NTB
ELEV: Prins Christian (bak t.v.) er elev ved Herlufsholm kostskole. Til høsten skal også prinsesse Isabella (midten) begynne der. Foto: Philip Davali/Ritzau/AFP/NTB Vis mer
Publisert

Tidligere denne våren kunne danske medier melde om rystende avsløringer fra kostskolen Herlufsholm, hvor blant annet prins Christian (16) er elev.

En rekke tidligere elever forteller i dokumentaren «Herlufsholms hemmeligheter» om det som skal ha vært ulike episoder med vold, seksuelle overgrep og mobbing ved skolen. Blant annet kan en tidligere student, som er anonym i dokumentaren, fortelle at det var vanlig praksis at eldre elever slo de yngre.

VIL IKKE SVARE: Kronprins Frederik av Danmark vil ikke svare på spørsmål om samarbeidet med skoprodusenten Ecco. Video: B.T Vis mer

En elev skal ifølge Ekstra Bladet fortalt at det var «normalt» at elever ble misbrukt om natten, hvor de ble holdt fast og fikk stukket fingre opp i endetarmsåpningen av eldre elever.

Formann for Herlufsholm Skole, Torben Lowzow, har i etterkant beklaget for hendelsene på skolen.

Det danske kongehuset har mottatt mye kritikk for å la sønnen gå der, ikke minst da de kunne fortelle at også datteren prinsesse Isabella (15) skal begynne på Herlufsholm til høsten.

Nå har de imidlertid uttalt seg om skandaleskolen, og forklarer sin side av saken. Det gjør de i en uttalelse på kongehusets offisielle Instagram.

HUMPETE: Svenske kronprinsesse Victoria og prins Daniel er vertskap for besøket det norske kronprinsparet har lagt til Stockholm. Første dag med besøk får en noe humpete start. Video: Caroline Vagle / Se og hør Vis mer

- Gjør inntrykk

«Som foreldre står vi for tiden overfor noen vanskelige overveielser rundt våre eldste barns skolegang. Det diskuteres mange steder, også her på våre sosiale medier. Det gjør inntrykk på oss. Vi har tidligere gitt uttrykk for at vi som familie er tynget av den triste situasjonen på Herlufsholm, og at vi vil følge de endringene som åpenbart er nødvendige. Vi vil med dette forsøke å dele noen av våre tanker og sette ord på de overveielser vi har gjør som familie».

Slik begynner innlegget.

Videre skriver de at mobbing, vold og krenkelser aldri skal aksepteres, og at de insisterer på endringer som sikrer et trygt miljø på skolen.

«Samtidig er vi foreldre til en sønn som er veldig glad i å gå på den skolen. Og en datter som lenge har gledet seg til å begynne samme sted».

RØRT: Kronprinsesse Mette-marit ble rørt til tårer av forfatter Lars Saabye Christensens tale til prinsesse Ingrid Alexandra torsdag 16. juni. Video: NRK Vis mer

Kongelig ansvar

Kronprinsparet spør seg selv om dette er to faktorer som kan gå hånd i hånd, og anerkjenner at det vil være delte meninger rundt valget de tar - som de skriver vil dette avhenge av hva som kommer fram av de undersøkelsene som er gjort og endringene som er iverksatt. De vil også se hvordan skolen håndterer dette framover.

Samtidig understreker de at de vet at de har et ansvar som kongelige, og landets kommende konge og dronning.

«Til slutt vil vi fortsette å snakke med barna våre, vise dem tillit og lytte til deres ønsker. Deres perspektiv må nødvendigvis også tas i betraktning når vi tar beslutningen om deres framtidige skolegang. Som alle andre foreldre ønsker vi å gjøre det beste for barna våre. Samtidig er vi klar over vår særstilling som kronprinspar. Her og nå har vi ikke alle svarene. Som familie trenger vi mer kunnskap for å kunne ta den riktige avgjørelsen for barna våre».

LES OGSÅ: Kongelig flydrama

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer