Sara Emilie Tandberg:

Om skade: - Det er vondt å puste

«Bloggerne»-profilen sliter etter coronasykdommen.

ÅPNER OPP: I flere måneder har influenser Sara Emilie Tandberg vært preget av sykdom. Foto: Skjermdump fra Instagram
ÅPNER OPP: I flere måneder har influenser Sara Emilie Tandberg vært preget av sykdom. Foto: Skjermdump fra Instagram Vis mer
Publisert

Influenser og småbarnsmamma Sara Emilie Tandberg (29) har hatt noen måneder preget av sykdom, og har vært innom både matforgiftning og influensa. I januar fikk hun corona og 29-åringen følte seg «skamdårlig».

Da slet hun også med hodepine og hoste, og sistnevnte symptom har blitt værende, noe som fikk konsekvenser for Tandberg.

- Helt sinnssykt

I et nylig Instagram-innlegg kommer det nemlig frem at 29-åringen har hostet på seg ribbeinsbrudd.

«2022 - du tester grensene mine», åpnet influenseren innlegget med, hvor hun fortalte nærmere om situasjonen.

HOSTE: Sara Emilie Tandberg forteller at hun har hatt konstant hoste de seneste månedene Foto: Skjermdump fra Instagram
HOSTE: Sara Emilie Tandberg forteller at hun har hatt konstant hoste de seneste månedene Foto: Skjermdump fra Instagram Vis mer

Overfor Se og Hør kan influenseren fortelle at hun har slitt mye med hosting som følge av corona. Hostingen har bydd på problemer, og forrige uke fikk hun påvist ribbeinsbrudd.

- Det er helt sinnssykt. Det var greit nok med smitte og sånn, men så endte jeg opp med ribbeinsbrudd på slutten her nå, forteller hun.

SLUTT: Influenser Sara Emilie Tandberg og samboeren Robin flyttet fra hverandre etter nesten ti år som kjærester. Video: Steffen Pettersen/ TV 2 Vis mer

Det var tirsdag forrige uke at Tandberg oppdaget ribbeinsbruddet. Ifølge influenseren er hun ikke alene om å hoste på seg brudd i ribbeina.

- Han (legen, journ.anm.) sa at det er mange som kommer med ribbeinsbrudd på grunn av hoste.

- Vondt hele tida

Tandberg har fått beskjed om å holde seg i ro mens bruddet gror, men innrømmer at hun har flere punkter på timeplanen som krever bevegelse.

Ribbeinsbrudd byr også på flere utfordringer. Tandberg, som har to små barn, kan ikke løfte barna med brudd. Hun må holde seg så rett som mulig slik at alt gror som det skal.

RUMPE: Sara Emilie Tandberg er ny i «Bloggerne» så vi har tatt en prat med henne om blant annet hvilket innlegg som har skapt mest reaksjoner. Video: Steffen Pettersen Vis mer

- Jeg har jo prøvd å forklare dem at mamma har brukket ribbeina sine, og da kan jeg ikke løfte treåringen som ikke er så stor. Men de er ikke babyer lenger, så de skjønner det. Det går greit, forteller hun.

Hosten og ribbeinsbrudd er ikke en god kombo. Legen er nemlig redd for at Tandbergs konstante hoste vil bidra til at bruddet vil gro saktere.

Derfor må influenseren ta nye røntgenbilder etter to uker.

- Jeg hoster jo fortsatt, så da er det fort gjort at jeg drar det opp hele tiden. Da var han (legen, journ.anm.) redd for at det skulle gro feil ettersom jeg fortsetter å hoste, eller at det ikke vil gro. Vi får bare håpe at det blir bedre.

«BLOGGERNE»: Alexandra Joner får hjelp av svigermor til noe litt utenom det vanlige. Video: TV 2 / «Bloggerne» Vis mer

Ifølge Tandberg vil det ta fire til seks uker før ribbeina har grodd. I mellomtiden får ikke 29-åringen trene eller bli andpusten. Influenseren legger ikke skjul på at det er smertefullt.

- Det er vondt hele tiden, det er vondt å puste, innrømmer hun.

- Langt mer utsatt

Når Se og Hør tar kontakt med lege Harald Dobloug, opplyser han at forskning viser at omtrent 40 prosent oppgir en langvarig hoste i etterkant av en covid-19 infeksjon.

- Til sammenlikning er det bare cirka ti prosent av de med influensa som oppgir vedvarende plager etter virusinfeksjonen. Vi har ikke noen tall på økningen av ribbeinsbrudd, men på generell basis kan det oppstå som følge av kraftig hoste, forteller Dobloug.

KUNNE IKKE GÅ: Emma Ellingsen forteller om den kjønnsbekreftende operasjonen i «Bloggerne». Video: Steffen Pettersen/TV 2 Vis mer

Han legger til at man er langt mer utsatt for dette dersom man har beinskjørhet, men at mennesker med normal bentetthet også kan få slike ribbeinsbrudd forårsaket av hoste.

Dobloug forteller at ribbeinsbrudd etter kraftig hoste blir kalt en «stressfraktur» (tretthetsbrudd). Det kommer av at man spenner alle musklene i brystkassen, som igjen gir en sammentrykning av brystveggen.

- Bruddene er da oftest lokalisert i øvre eller midtre del av ribbeina. Den økende forekomsten av langvarig hosting som følge av covid-19 vil dermed også kunne forklare en eventuell økning i antall tilfeller med ribbeinsbrudd, opplyser han.

«BLOGGERNE»: Vi får bli med Martine Lunde hos gynekologen. Video: TV 2/Steffen Pettersen Vis mer

LES OGSÅ: - Skal gå igjen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer