Inger Houghton

Om mammakroppen: - Alt er endret

Treningsinfluenseren måtte gjennom hastekeisersnitt for en måned siden.

ÆRLIGE BILDER: Inger Houghton viser stolt fram mammakroppen og arret etter hastekeisersnittet på Instagram. Foto: Privat
ÆRLIGE BILDER: Inger Houghton viser stolt fram mammakroppen og arret etter hastekeisersnittet på Instagram. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Det har nå gått en måned siden treningsinfluenseren Inger Houghton (35) kunne dele gladnyheten om at hun hadde født to friske tvillinger.

Noen dager etter familieforøkelsen kom det imidlertid fram at fødselen var langt mer dramatisk.

I et Instagram-innlegg fortalte den nybakte mora om hendelsesforløpet. Etter å ha hatt mye smerter ble hun bedt om å komme inn på en sjekk på sykehuset. Der fikk hun beskjed om at fødselen var i gang.

Houghton var i ferd med å få epidural av jordmoren på sykehuset, i tilfelle hun måtte gjennomgå keisersnitt. Men før de rakk dette trodde 35-åringen at vannet gikk, noe som viste seg å være masse blod.

Houghton ble derfor nødt til å gjennomføre et hastekeisersnitt og ble lagt i narkose.

Bakgrunnen for dramatikken var at Houghton hadde for tidlig morkakeløsning, noe som kan føre til oksygenmangel hos babyer og voldsomme blødninger hos mor. Houghton takket teamet på Stavanger Universitetssykehus for at det gikk bra, men la ikke skjul på at det tar tid å leges etter fødselen, både mentalt og fysisk.

«Såret er så smertefullt, og jeg føler meg svak, hjelpeløs og 'frarøvet' en fødsel jeg selv ønsket. Men de er her. Og de er friske», avsluttet hun innlegget med.

VELDIG INTENST: Cenigiz Al og kjæresten Maiken ble foreldre til en liten i oktober i år. Na harde en Youtube-video der de forteller om fødselshistorien. Vis mer

Hylles for normalisering

Siden den gang har hun delt flere innblikk fra den nye hverdagen som trebarnsmor, og det ser ut til at hun gradvis har kommet seg på beina igjen etter den dramatiske fødselen.

I går bestemte hun seg for å dele svært ærlige bilder av mammakroppen for å vise hvordan kroppen hennes ser ut, fire uker etter fødselen.

Til flere bilder står Houghton i trusa med en sportsbh og viser fram arret etter hastekeisersnittet. I innlegget skriver trebarnsmora at kroppen hennes helbredes dag for dag, og at hun for fire uker siden knapt kunne stå rett eller komme seg ut av sengen uten hjelp.

«Selv å snyte meg var vondt og nesten umulig. Nå kan jeg bevege meg og såret mitt har endelig sluttet å blø og er mye mindre hovent. Det ser fremdeles ut som dritt (sveip for å se nærbilde på egen risiko), men i det minste kan jeg bevege meg uten smerter, og det gjør meg glad», skriver hun.

I skrivende stund har Houghtons ærlige bilder fått nesten 17 000 likerklikk, og støttende kommentarer strømmer inn. Flere hyller Houghton for å normalisere at kroppen endrer seg etter fødsel.

ÅPENHJERTIG: Katarina Flatland og Harald Dobloug deler klipp fra fødestua i den nyeste episoden av podkasten «Åpen journal». Video: Rød Løper Vis mer

Ny hverdag

Når Se og Hør slår på tråden forteller Houghton at hun valgte å dele bildene fordi arret ser ti ganger bedre ut enn det var, og for at hun ønsket å gi en oppdatering til følgerne sine om hvordan det går.

- Jeg tenkte først at det kanskje var litt mye kropp i monitor, det er ikke alltid det er lov på Instagram, men så har jeg jo delt bilder i bikini tidligere, forteller hun, og legger til at reaksjonene hun har fått har vært veldig hyggelige.

Houghton forklarer videre at hun er komfortabel med arret etter keisersnittet. Samtidig innrømmer hun at det trolig kan komme en dag hvor hun står i bikini og kanskje tenker at arret ikke er så fint.

- Men så er det heldigvis noe som kan påminne meg om hvorfor jeg har det. Jeg skal stå ut med det. Fødselen ble jo ikke som jeg hadde tenkt, men det er mye annet som er viktigere. Jeg skal ikke si at jeg er så flink at jeg aldri kommer til å ikke like arret, men jeg tenker i alle fall ikke noe på det, sier hun, og legger til:

- Arret har blødd, gjort vondt og vært sykt plagsomt. Det har vært så ømt at jeg ikke har fått hatt femåringen min på fanget en gang.

MANGE SPØR: Hvordan var det å ha sex eter fødsel, er et av spørsmål «Farmen»-deltaker Stine Næss-Hartmann får fra sine følgere på Instagram. Video: Stine Næss-Hartmann. Vis mer

- Var ganske heftig

- Hvordan har den siste måneden vært?

- Den har vært varierende. Jeg har gått fra å være en pasient til å bli mer som meg selv. Selv om jeg absolutt ikke er der helt enda, alt er jo endret, både kroppslig og mentalt, men det er i alle fall mye bedre. Og hvis jeg ser tilbake fire uker så var jeg ganske hjelpesløs, fortsetter hun.

- Det var ganske heftig, man blir kuttet opp i mange lag. Det sier seg selv at man trenger lang tid til å komme seg tilbake, legger hun til.

ÆRLIGE BILDER: Tea Broholm, kjent fra «Paradise Hotel» er nybakt mor. Nå deler hun ærlige bilder av kroppen etter fødselen. Video: Instagram / Rød Løper Vis mer

Hverdagen til Houghton består for tiden i det hun beskriver som et 24 timers langt skift med både amming og bleieskift.

- Det er helt fint, jeg trives i den rollen. Jeg har fått to babyer som tar puppen lett og det er nok melk til dem begge. Men det blir mye drikking av kald kaffe og oppstykket spising av måltider. Jeg har ikke noe rutine på noe, legger hun til.

Har vært frigjørende

På spørsmål om det blir noe søvn i disse dager, svarer hun:

- Ja, men i intervaller, men jeg har alltid likt intervalltrening. Du spør på en bra dag også, for i natt sov vi godt. Heldigvis er jeg heldig som kan ta det litt igjen på dagtid.

Houghton, som lever av å være treningsinfluenser, synes det har gått overraskende bra å ikke kunne trene.

- Jeg hadde trodd det skulle være mer stress å ikke få lov til å trene på i hvert fall seks uker. Men det har ikke vært en tanke i hodet mitt en gang. Jeg har gjort litt pusteøvelser for å få kontakt med magen, men ellers har jeg ikke gjort noe annet. At jeg ikke har tenkt tanken på trening er ganske frigjørende, og jeg er glad for at det ikke stresser meg.

LES OGSÅ: Avslører babynavnene

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer