Mayoo Indiran:

Om kjæresten: - Hun har mye smerter

Samler inn penger til forskning på kjærestens sykdom.

VIL HJELPE: Mayoo Indiran vil bidra til mer åpenhet rundt kvinnesykdommen endometriose. Her sammen med kjæresten. Foto: Privat
VIL HJELPE: Mayoo Indiran vil bidra til mer åpenhet rundt kvinnesykdommen endometriose. Her sammen med kjæresten. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den tidligere «Paradise Hotel»-deltakeren Mayoo Indiran (31), er for tiden aktuell i det populære TV 2-programmet «Kompani Lauritzen». I den anledning har han valgt å bruke plattformen sin til noe helt spesielt.

Nå som manges øyne er rettet mot programmet, er det ingen tvil om at også deltakerne får en hel del oppmerksomhet. Derfor tenkte Indiran at det var en gylden mulighet til å starte en innsamlingsaksjon til Endometrioseforeningen på Facebook.

Indiran, som nylig viste frem kjæresten sin på rød løper, kan fortelle at innsamlingen startet i forbindelse med at han har vært vitne til hvordan endometriose har påvirket kjæresten hans. Nå vil han bidra til at diagnosen blir mer belyst og forsket på.

Det var TV 2 som først omtalte saken.

HÅRTAP: Mayoo snakker i «Sofa» om at han tok grep etter at han opplevde hårtap. Video: TV 2 Vis mer

- Vært veldig vondt

31-åringen forklarer at han først la merke til hvor mange som opprettet innsamlingskontoer til ulike formål på Facebook i forbindelse med bursdagen deres. Det ga ham inspirasjon til å gjøre det samme.

- Det er jo frustrerende å vite at det ikke er forsket nok på, og at det er rundt ti prosent av kvinner som har denne sykdommen. Jeg er jo vitne til hvor vondt Therese (kjæresten, journ.anm.) har det og det har vært vanskelig, sier han til Se og Hør, og fortsetter:

- Hun har mye smerter og jeg har irritert meg over at jeg ikke har kunnet gjøre noe, det er jo utenfor min kontroll. Så det er klart at jeg har tenkt over hva jeg kan gjøre. Det har vært veldig vondt, og det verste jeg vet er å se menneskene rundt meg ha det tøft.

RØRENDE: Mayoo Indiran får trøst av Dag Otto Lauritzen etter å ha gjennomført tårnhopp. Reporter: Celina Morken: Video: TV 2 / Rød Løper Vis mer

Indiran følger opp med at han selv ikke visste så mye om sykdommen fra før. Det var da han møtte kjæresten at han ble vitne til hvor mye smerter hun hadde. De kunne nemlig vare i minst én til to uker i måneden.

- Nå som jeg er aktuell igjen med et program som blir sett av flere tusen mennesker, tenkte jeg at jeg måtte bruke plattformen min til noe mer fornuftig, og at det også vil komme godt til for noen. Denne saken brenner jeg virkelig for, understreker han.

Fikk påvist sykdommen

Realityprofilens kjæreste, Therese Sivertsen (26), forteller overfor Se og Hør at hun fikk påvist endometriose tidlig i 2018, da var hun bare 23 år gammel.

Hun legger ikke skjul på at det er utfordrende å leve med sykdommen i hverdagen, da hun store deler av måneden må ha sykdommen i bakhodet.

- Det var veldig merkbart før jeg fikk diagnosen og spesielt på ungdomsskolen og videregående. Jeg ikke skjønte hvorfor jeg var så utmattet og hadde så mye smerter, og dette førte til at jeg fikk høyt fravær fordi jeg rett og slett ikke hadde kapasitet til å fungere optimalt, forteller Sivertsen, og legger til:

- Da jeg først fikk diagnosen forsto jeg mer og klarte å tilrettelegge og forberede meg mer i hverdagen. Sykdommen bringer med seg mange utfordringer som utmattelse, plutselige anfall og en hel haug av andre ting.

STØTTE: Mayoo Indiran støtter kjæresten Therese Sivertsen og vil bidra til å øke kunnskapen rundt endometriose. Foto: Privat
STØTTE: Mayoo Indiran støtter kjæresten Therese Sivertsen og vil bidra til å øke kunnskapen rundt endometriose. Foto: Privat Vis mer

Videre følger Sivertsen opp med at det som er mest utfordrende for henne er det psykiske. Hun har nemlig ved flere anledninger følt at hun ikke duger og at det påvirker beslutninger på hva hun klarer å gjennomføre i hverdagen.

Hun forklarer også at smertene kan vare i opptil 14 dager i løpet av en måned, både før og under menstruasjon. Til tross for smertene, prøver hun å være så godt forberedt som mulig.

- Jeg har en app med min syklus, og tar smertestillende når jeg forventer smerter. Når det er på sitt verste er det kun veldig sterke smertestillende, varmepute og mye søvn som hjelper.

VAGINISME: Influenser Andrea Sveinsdottir snakker ut om sykdommen som igjen har rammet henne. Video: Privat Vis mer

Støtter kjæresten

På spørsmål om hva hun tenker om at kjæresten har valgt å samle inn penger til forskning på endometriose, svarer hun følgende:

- Det at Mayoo velger å snakke høyt om endometriose gjør at det føles lettere å leve med. Det er nok en utfordring for han selv å ha en partner med denne sykdommen. Derfor gjør det alt så mye lettere når vi er sammen om det, og at han bryr seg så mye som han gjør, bidrar til en lettere hverdag for oss med sykdommen.

Sivertsen legger til at endometriose er ukjent for mange og mener det er vanlig at man blir møtt med lite forståelse. Derfor håper hun at kjærestens bidrag vil føre til at flere blir sett og hørt.

Per nå har 31-åringen samlet inn nærmere 7000 kroner til Endometrioseforeningen. I utgangspunktet hadde han ikke satt opp noe større beløp enn en tusenlapp.

Han forteller selv at han ble overrasket over at så mange har støttet formålet.

STOLT KJÆRESTE: «Kompani Lauritzen»-aktuelle Mayoo Indiran tok med seg kjæresten da han dukket opp på premierefest. Reporter: Thea Hope. Video: Kine Falch Vis mer

På spørsmål om hva målet for innsamlingen er, svarer han følgende:

- Nå er det fortsatt tre uker igjen til bursdagen min, men jeg har satt et mål på 10 000 kroner. Dersom jeg klarer det skal jeg ikke vente med å øke beløpet - for jo mer, jo bedre. Det er jo til en god sak.

- Det jo flott at folk kan skrive dette av på skatten, det tror jeg mange glemmer, så det er greit å vite. Jeg synes det er bra å gi til veldedighet også, slik at ikke alt bare går rett til staten, fortsetter han.

Gode tilbakemeldinger

Den «Kompani»-aktuelle TV-profilen legger ikke skjul på at han har fått svært god respons på innsamlingen, hvor flere setter stor pris på at han velger å belyse et viktig, men også sårt, tema.

- Jeg har sett at engasjementet mitt har hjulpet veldig. Det er mange som har snakket med meg, spesielt menn som er glade for at jeg opplyser om dette. De spør meg hva jeg gjør når dama har det vondt, forteller han, og legger til:

- Da svarer jeg at det ikke er så mye annet å gjøre enn å hente en varmeflaske, smertestillende og å være tilgjengelig hele tiden slik at hun ikke føler seg alene. Det synes jeg er veldig viktig.

FORNØYD: Abu og Mayoo er svært fornøyd med Gullrutenpris for NRK-programmet «Sofa». Video: Dagbladet TV Vis mer

31-åringen forteller at også sjefer har takket ham for at han opplyser om sykdommen, da flere ansatte har slitt med mye fravær på jobb grunnet endometriose. På grunn av for lite kunnskap har de nemlig trodd at ansatte bare ville sluntre unna.

- Det er så utrolig viktig at dette blir snakket mer om, slik at flere vet om sykdommen. Og der har jeg bidratt, spesielt siden det er stor pågang på mine sosiale medier nå, så desto flere vil få dette med seg.

Indiran håper spesielt at flere menn blir mer opplyst og får kunnskap om endometriose.

- Siden det er så lite forsket på vil jeg bevise overfor menn at dette faktisk fins, og ikke minst hvor viktig det er å belyse folk om dette. Det er ikke nok å kun fremme trening og at alt er herlig. Livet er så mye mer enn det, avslutter han.

LES OGSÅ: - Ekstremt sliten og redd

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer