Johanna Grønneberg Mesa:

Om fødselen: - Som en Hollywood-produksjon

TV-profilen snakker ut om den dramatiske fødselen.

ULIKT: Johanna Grønneberg Mesa beskriver sine to fødsler som ulike. Foto: Alex Iversen / TV 2
ULIKT: Johanna Grønneberg Mesa beskriver sine to fødsler som ulike. Foto: Alex Iversen / TV 2 Vis mer
Publisert

I oktober 2012 ble Johanna Grønneberg Mesa (42), som er bosatt i California i USA, mamma for første gang da datteren Savannah (9) kom til verden.

Det kunne man se i TV-programmet «Johanna: Prosjekt baby». Den gang tok hun nemlig med seg kameraene inn på fødestuen.

I fjor høst kunne Mesa og ektemannen Vincent Pryme dele den gledelige nyheten om at de skulle bli foreldre for andre gang, og denne gangen til en liten gutt. Nylig kom lille August til verden.

- Man tenker at man skal være veldig flink siden man har en fra før, men så er det jo ni år mellom dem. Jeg kjenner at det er litt som å gjøre det for første gang. Jeg sto der med bleien, og bare: «da var det dette her igjen, hvordan gjør man dette?» innrømmer hun til Se og Hør.

NI ÅR: I ni år var familien tre, og hverdagen ble brått annerledes med en baby i hus. Foto: Privat
NI ÅR: I ni år var familien tre, og hverdagen ble brått annerledes med en baby i hus. Foto: Privat Vis mer

Men til tross for at den nybakte moren nyter babylykken, var fødselen preget av dramatikk.

- Et stort orkester

Dagen før termindato mottok Mesa beskjeden om at sønnen lå feil vei, og lå på tvers bak ribbeina. 42-åringen, som hadde rier, måtte føde umiddelbart.

Fødestuen, der det opprinnelig oppholdt seg to leger, ble fylt opp med et legeteam. Det kom også flere legestudenter for å følge med på fødselen da de ifølge Grønneberg Mesa ikke hadde sett noe lignende.

ENDELIG HER: Elin og CF møtte hverandre på «Paradise Hotel», og nå har de blitt foreldre for tredje gang. Video: Rød Løper Vis mer

- Jeg tror det var 10-12 personer som var inne på rommet. Så det ble et stort orkester igjen, forteller hun.

Ifølge Mesa var det også en lege som konstant telte under fødselen. Hun forteller at det var viktig å telle sekunder mellom barnets skrik for å kunne oppdage eventuelle hjerteproblemer.

- Første fødselen min var jo et TV-show, og denne fødselen her var som å være i en Hollywood-produksjon, hvor min rolle var blitt skrevet inn i siste liten, og jeg hadde ikke pugget de to replikkene mine.

Etter 20 minutter så sønnen dagens lys. Igjen lå en sjokkert Mesa. Hun hadde ikke engang rukket å ta av smykkene sine før fødselen var i gang, og nå hadde hun en nyfødt og velskapt sønn i armene.

TOBARNSMOR: I dag er Mesa tobarnsmor til Savannah og August. Foto: Privat
TOBARNSMOR: I dag er Mesa tobarnsmor til Savannah og August. Foto: Privat Vis mer

- Det er jo helt vilt. Fødselen med Savannah tok jo 26-27 timer eller noe sånt, så det var en prosess du var gjennom, mens med keisersnitt var det bare 20 minutter senere, så ruller de deg ut igjen.

- Ble veldig sjokkert

At paret nå er foreldre til to barn, er ikke en selvfølge forteller Mesa. 42-åringen har tidligere vært åpen om å miste barn i magen. Mellom datteren og sønnen opplevde de å miste tre barn, første gang i 2019.

SJOKKERT: Tobarnsmoren ble sjokkert da hun hørte sønnens hjerte slå. Foto: Privat
SJOKKERT: Tobarnsmoren ble sjokkert da hun hørte sønnens hjerte slå. Foto: Privat Vis mer

- Nå hadde jeg egentlig tenkt at det ikke kom til å skje, vi hadde gitt opp litt. Og det var ikke sånn at vi måtte ha to barn, vi vet jo at vi startet sent på nummer to.

Under tidligere svangerskap har det ikke vært hjerteslag å høre under ultralydene. Dermed ble Mesa overrasket da babyens lille hjerte banket.

- Jeg ble veldig sjokkert, og var ganske nervøs gjennom graviditeten, for jeg var så redd for å miste igjen, forteller hun åpenhjertig.

- Jeg ble kjempeflau

I dag er tv-profilen tobarnsmor, og forteller at andre gang som småbarnsforelder skiller seg godt ut fra forrige gang.

Etter å ha født datteren Savannah på TV, opplevde Mesa nemlig kritikk fra det såkalte «mammapolitiet».

SETTES UT: Brødrene Emil og Silas Vasstrand får i oppgave å arrangere babyshower til storesøster Jørgine, og resultatet blir en litt annerledes feiring. Reporter: Jonas Hammer. Video: Thea Hope/ Rød Løper Vis mer

- Man er i en veldig usikker læringsfase når man akkurat har blitt mamma. Da skal man liksom tåle det verste mammapolitiet. Det er den verste tiden å ha folk som skal dømme, sier tobarnsmoren.

Hun husker spesielt én spesifikk hendelse som satte sine spor. Kort tid etter at hun hadde født datteren, dro hun på shopping med den vesle jenta i vognen.

- Det regnet den dagen, så jeg hadde på regntrekk over vognen. Så skrek hun (babyen. red.anm.) veldig høyt akkurat i det jeg kom inn på H&M, så jeg fiklet med regntrekket. Da kom det en eldre dame bort til meg, stakk hodet ned i vognen, og sa: «Dette barnet har det ikke bra» og «du må ta av regntrekket, hun får jo ikke puste inni der». Hun sa det høyt i butikken.

- Jeg ble kjempeflau, kjempelei meg og gråt hele veien hjem, minnes hun.

VELDIG INTENST: Cenigiz Al og kjæresten Maiken ble foreldre til en liten i oktober i år. Na harde en Youtube-video der de forteller om fødselshistorien. Vis mer

- Jeg tenkte at jeg gikk ut for tidlig, «jeg kan ikke dette enda», «jeg kan ikke ta med henne noe steder», «jeg har jo ikke lært meg de viktigste tingene ennå».

Selv om hun fikk erfare kritikk fra mammapolitiet forrige gang, har hun nå lært seg å la kritikken prelle av. I dag tar hun seg ikke nær av verken mammapoliti eller kritikk.

- Jeg husker på sykehuset med August, og dag én satt jeg bare smokken inn. Sykepleieren sa sånn: «Det er ikke noe vi anbefaler, for de kan bli forvirret». Det driter jeg i, han skal ha smokk, vær så god, sier hun lattermildt, og legger til:

- Jeg kjenner på en mye mer selvsikkerhet på det å være mamma og å gjøre det på min måte.

LES OGSÅ: - Vi kommer til å være strenge på det

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer