Sissel Kyrkjebø:

Om farens død:
- Det var et sjokk

Savnet er fortsatt stort etter farens dødsfall for tre år siden.

SJOKKBESKJED: Artist Sissel Kyrkjebø minnes tapet av faren Erling Kyrkjebø, som gikk bort for tre år siden. Faren ble rammet av kreft, og beskjeden om at han hadde kort tid igjen å leve kom som et sjokk på familien. Foto: NTB scanpix
SJOKKBESKJED: Artist Sissel Kyrkjebø minnes tapet av faren Erling Kyrkjebø, som gikk bort for tre år siden. Faren ble rammet av kreft, og beskjeden om at han hadde kort tid igjen å leve kom som et sjokk på familien. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Den folkekjære sangeren Sissel Kyrkjebø (49) er kjent for å verne godt om privatlivet sitt. 49-åringen har vært en av Norges aller største artister siden hun slo gjennom i 1986, og hun er en av få norske artister som er blitt nominert til en Grammy-pris.

I år fyller Kyrkjebø 50 år, og i den anledning har hun nå stilt opp i et større intervju med Dagbladet.

Der forteller hun blant annet åpenhjertig om tapet av og savnet etter faren, Erling Kyrkjebø, som gikk bort for tre år siden - 84 år gammel.

Faren var en svært viktig del av livet til Sissel og hennes to døtre, Ingrid (23) og Sarah (20). Han ble rammet av Alzheimers på samme tidspunkt som Sissel og døtrene flyttet fra Danmark til Norge i 2011, og beslutningen om å flytte tilbake til Norge viste seg derfor å være et riktig valg for Sissel og døtrene.

Foreldrene til Sissel, Erling og Laila (86), bodde på dette tidspunktet i Bergen, men flyttet til Frogner i Oslo og ble naboer med datteren.

GULLSTRUPE: Etter at hun slo gjennom i 1986, har Sissel Kyrkjebø vært blant Norges aller største artister. Her synger hun under en julekonsert i Oslo Spektrum i 2003. Foto: NTB Scanpix
GULLSTRUPE: Etter at hun slo gjennom i 1986, har Sissel Kyrkjebø vært blant Norges aller største artister. Her synger hun under en julekonsert i Oslo Spektrum i 2003. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Sjokkbeskjeden

Da Alzheimersen kom snikende var det krevende for familien, og faren mistet langsomt evnen til å uttrykke seg.

- Det er en sykdom der pasientene mister ordene, men vi snakket sammen og hadde det helt fint til han døde. Alzheimers er en pårørendesykdom, den er krevende - også for mamma, forteller Sissel.

Det var imidlertid ikke Alzheimers som faren døde av. Han ble hardt rammet av kreft i hele kroppen, og fikk beskjed om at han bare hadde noen få dager igjen å leve.

- Han forsto og tok dødsdommen med fatning. Han forsto at han hadde kort tid igjen. Det gjorde det mye enklere for oss. Likevel, det var et sjokk, forteller Sissel til avisen.

SAVNER FAREN: Sissel Kyrkjebø forteller at det var et sjokk da familien fikk beskjed om at faren hadde kort tid igjen å leve. Foto: Andreas Fadum
SAVNER FAREN: Sissel Kyrkjebø forteller at det var et sjokk da familien fikk beskjed om at faren hadde kort tid igjen å leve. Foto: Andreas Fadum Vis mer

En halvannen uke etter at Sissels far fikk kreftdiagnosen, sovnet han stille inn med familien rundt seg.

- Han var fast i blikket, selv om han fikk mye medisiner. Så lukket han øynene, to timer senere døde han, minnes 49-åringen om farens bortgang.

Verner om privatlivet sitt

Den folkekjære artisten har i løpet av sin imponerende karriere vunnet manges hjerter både her til lands og utenfor Norges grenser.

Som tidligere nevnt deler hun sjeldent av privatlivet sitt, men i fjor stilte hun opp i et sjeldent intervju med «God Morgen Norge», der hun fortalte hvorfor.

49-åringen fortalte åpenhjertig at det har vært viktig for å henne å skille mellom den offisielle og private Sissel. Helt siden starten av karrieren har hun tatt et standhaftig valg om å ta vare på privatlivet, noe hun raskt skjønte var viktig.

- Privatlivet er mitt fristed. Et sted hvor jeg kan innhente krefter og energi og slappe av. Den offisielle delen av meg er jeg i jobben, og det er viktig at privatlivet mitt er et sted hvor jeg kan slappe av, forteller hun, og legger til at alle mennesker har et behov for å kunne lukke døren til hjemme sitt og koble av uten at andre har innpass i det, fortalte hun den gang.

Tidlig i karrieren var «Se Ilden Lyse»-sangeren tydelig på at hun ønsket å skille karriere og privatliv. Overfor «God Morgen Norge» fortalte hun at valget hennes har blitt respektert.

- Jeg tror folk innerst inne skjønner det veldig godt, så jeg har ikke hatt noen problemer med det, fortsatte hun.

DØDE: Det har vært stille fra countrystjernen Granger Smith og hans kone Amber etter at deres tre år gamle sønn mistet livet. Nå takker de for støtten de har fått. Vis mer

Tøff beslutning

Sissel Kyrkjebø har tidligere fortalt at det er viktig for henne å fokusere på familien og sine to døtre. Derfor var det ikke et enkelt valg å flytte hjem igjen til Norge sammen med døtrene.

Sissel bodde i Danmark i 21 år, og i løpet av den tiden gikk hun gjennom et samlivsbrudd da hun og eksmannen Eddie Skoller gikk hver til sitt i 2004.

BRUDD: Sissel Kyrkjebø og Eddie Skoller var gift fra 1993 til 2004. Her er de til stede ved Spellemannsprisen 1995. Foto: NTB scanpix
BRUDD: Sissel Kyrkjebø og Eddie Skoller var gift fra 1993 til 2004. Her er de til stede ved Spellemannsprisen 1995. Foto: NTB scanpix Vis mer

I et intervju med VG i mai forklarte artisten at hun selv følte seg klar for å komme hjem igjen, men at det var et vanskelig valg å flytte sine to barn fra sitt hjemland, Danmark, til Norge.

- Det hele begynte da jeg var ferdig med «Til deg»-platen. Da flyttet jeg fra Danmark til Norge, med barn. Når du flytter med barn, er det ikke helt lett for dem. Selv om de har vært mye i Oslo og kan språket, så blir det litt annerledes, sa Sissel.

Saken fortsetter nedenfor.

Emosjonelt

Til tross for at de hadde tilbrakt mye tid i Oslo i oppveksten, er det likevel noe annet å skulle flytte dit. Barna syntes derfor ikke flyttingen var bare enkel, fortalte Sissel.

- Det er aldri gøy å bryte opp, det er ganske mange emosjonelle ting man skal gjennom, både for voksne og ikke minst barn, men vi fant egentlig en ganske god løsning på det, fortsatte artisten.

Om farens død: - Det var et sjokk

For å gjøre flyttingen lettest mulig for barna, tok nemlig 49-åringen en karrieremessig beslutning om å ikke reise på turné. Hun ønsket å slå rot med barna og gi dem en følelse av at hun virkelig var til stede for dem, forklarte hun i intervjuet.

I dag er de alle godt fornøyd med hvordan ting ble, og artisten forklarte at utfallet har blitt så bra som de hadde håpet - faktisk enda bedre.

- Begge jentene har sagt at de er utrolig glade for å få oppleve å bo i Norge, det er jo også deres andre hjem og der mor kommer fra. De føler seg hjemme her, og de føler seg hjemme i Danmark, og det synes jeg er viktig, sa hun.

GIFT PÅ NYTT: I 2013 giftet Sissel seg med Ernst Ravnaas i en hemmelig seremoni i Hov kirke. Her er de to avbildet sammen i Minken Fosheims bisettelse i 2018. Foto: NTB Scanpix
GIFT PÅ NYTT: I 2013 giftet Sissel seg med Ernst Ravnaas i en hemmelig seremoni i Hov kirke. Her er de to avbildet sammen i Minken Fosheims bisettelse i 2018. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Sissel giftet seg for øvrig på nytt i 2013 med skatteekspert Ernst Ravnaas i en hemmelig seremoni i Hov kirke, en korskirke fra 1781 i Søndre Land kommune, uten noen gjester til stede.

LES OGSÅ: - Har lagt bryllupet litt på is

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer