Anna Green fra «Tropp 1»:

Om diagnosen: - Var helt nervevrak

Diagnosene påvirket store deler av hverdagen til «Tropp 1»-profilen.

SØKTE HJELP: Anna Green deltok i «Tropp 1» for å få hjelp til å komme seg videre i livet. Foto: Matti Bernitz/TV 2
SØKTE HJELP: Anna Green deltok i «Tropp 1» for å få hjelp til å komme seg videre i livet. Foto: Matti Bernitz/TV 2 Vis mer
Publisert

Det som er felles for deltakerne i TV 2s storsatsing denne høsten - «Kompani Lauritzen: Tropp 1» - er at alle tolv er unge mennesker som sliter med å få orden på livet sitt, og trenger hjelp med å takle voksenlivet.

En av disse er Anna Green (20), som tidligere denne uken ble sendt hjem av befalet. Da hun entret Setnesmoen leir var det fordi hun slet med konsentrasjonsproblemer og mye angst.

For et par år siden ble hun diagnostisert med ADHD.

«TROPP 1»: En av deltakerne må reise hjem mot sin vilje. Video: TV 2 Vis mer

Får psykologhjelp

- Jeg har merket konsentrasjonsproblemene gjennom hele skolegangen. Jeg har alltid fått høre at jeg ser mye ut av vinduet og ikke følger med, forteller Green åpenhjertig, og legger til:

- Folk har sett på meg som dum og jeg har alltid følt meg mye dummere enn andre. Jeg skjønte ikke hvor jeg hadde vært da alle andre hadde lært ditt og datt, og jeg var der men jeg var bare ikke til stede i hodet.

ADHD: Anna Green fikk ADHD-diagnosen for et par år siden. Foto: Matti Bernitz/TV 2
ADHD: Anna Green fikk ADHD-diagnosen for et par år siden. Foto: Matti Bernitz/TV 2 Vis mer

Green forteller at det var veldig deilig da hun endelig fikk ADHD-diagnosen, som ofte er en lang prosess, slik at folk fikk mer forståelse for at hun ikke bare var lat, men at noen ting er vanskeligere for henne.

- Men jeg er veldig på det at jeg ikke bruker det som en unnskyldning. Jeg fant ut av diagnosen så sent at jeg har funnet egne metoder som funker for meg, også går jeg til psykolog så jeg vet mer hva jeg skal jobbe med, forklarer hun.

- Kan såre mennesker

I tillegg til konsentrasjonsutfordringene forteller Green at hun ofte kan la ordene renne før hun har rukket å tenke over hva hun faktisk sier:

- Jeg kan fort såre mennesker fordi jeg ikke har noe filter når jeg prater, og derfor ikke tenker over det jeg sier. Vi jobber mye med følelser og tanker, og at jeg ikke bare kan eksplodere ut alt jeg har på hjertet - men det er vanskelig.

- Jeg kan også ta det folk sier veldig til meg og tolke det på en måte som gjør at jeg blir ekstremt såret, uten at det var ment sånn. Det har psykologen forklart kan ha med ADHD-en å gjøre.

KOMPANIASPIRANTER: Sammen med elleve andre unge voksne utgjør Anna Green Tropp 1. Foto: Matti Bernitz/TV 2
KOMPANIASPIRANTER: Sammen med elleve andre unge voksne utgjør Anna Green Tropp 1. Foto: Matti Bernitz/TV 2 Vis mer

Inne på «Tropp 1» opplevde Green at det var vanskelig å være fokusert og å holde konsentrasjonen når befalet snakket til dem. I tillegg hadde hun trøbbel med å holde orden på tingene sine.

«TROPP 1»: En av deltakerne synes det er spesielt vanskelig å forholde seg til befalet. Video: TV 2 / Jenny Aas. Reporter: Celina Morken Vis mer

- Det var så vanskelig å holde det ryddig og jeg hadde ikke sjans til å ha system i sekken - da måtte jeg være helt alene inne på det rommet, hvis noen gikk forbi ble jeg distrahert.

Hun fortsetter:

- Ofte var grunnen til at folk manglet ting at jeg hadde tatt det, og da jeg dro hjem måtte deltakeransvarlig gå gjennom tingene mine og luke ut de andre deltakernes greier som jeg hadde pakket med.

- Var helt nervevrak

20-åringen forteller at hun ikke går på ADHD-medisiner. Noe av grunnen til det er at hun frykter medisinene kan forverre angsten.

- Jeg har mange typer angst. Jeg husker ikke helt hva alle heter, men det er i alle fall helseangst, generalisert angst og dødsangst.

ANGST: Anne Green fikk virkelig utfordret angsten da hun deltok i «Tropp 1». Foto: Matti Bernitz/TV 2
ANGST: Anne Green fikk virkelig utfordret angsten da hun deltok i «Tropp 1». Foto: Matti Bernitz/TV 2 Vis mer

I forkant av TV-deltakelsen preget angsten mesteparten av hverdagen hennes.

- Jeg var helt nervevrak, det var helt grusomt. Jeg ville ikke gå ut på kvelden og det var en periode jeg måtte sove i sengen til mamma. Jeg følte meg helt rar i kroppen og var helt sikker på at jeg var syk. Jeg var konstant redd for at jorda skulle gå under, så jeg måtte slutte å lese aviser.

- Jeg tror jeg gravde meg mye ned i angsten før. Jeg var så redd så det var vanskelig å bryte ut av spiralen, og jeg hang meg mye opp i det. Jeg satt bare på rommet mitt og så på macen - og det hjelper jo ikke.

- Følte det var trygt

Det var tidligere mye snakk om at Green skulle prøve antidepressiver, men etter «Tropp 1» fant hun noe annet som funket veldig bra.

- Naturen hjalp meg så sykt mye. I «Kompani» fikk jeg vært ute, brukt kroppen, utfordret meg selv, spist mat regelmessig og fikk en fin døgnrytme. Og i tillegg følte jeg det var veldig trygt der. Man blir veldig passet på så jeg følte det var trygge omgivelser å eksponere seg i.

TROSSET FRYKTEN: Anna Green trosset frykten da hun utførte et militært baklengsstup i det iskalde vannet. Foto: Matti Bernitz/TV 2
TROSSET FRYKTEN: Anna Green trosset frykten da hun utførte et militært baklengsstup i det iskalde vannet. Foto: Matti Bernitz/TV 2 Vis mer

TV-programmet ble spilt inn i fjor vinter og det er derfor gått over et halvt år siden 20-åringen var på Setnesmoen. Nå kan hun fortelle at oppholdet har hjulpet henne mer enn hun kunne forestilt seg:

- Akkurat nå påvirker nesten ikke angsten meg i det hele tatt. Etter innspillingen har jeg nesten ikke hatt angst.

LES OGSÅ: Letter på sløret om ekteskapet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer