Jon Øigarden:

Om diagnosen: - Mild grad

Jon Øigarden mener diagnosen er en fin ting.

SNAKKER: Jon Øigarden er aktuell i nytt realityprogram. Nå velger han også å snakke om Tourettes-diagnosen. Foto: Alberto Terenghi / Pa Photos / NTB
SNAKKER: Jon Øigarden er aktuell i nytt realityprogram. Nå velger han også å snakke om Tourettes-diagnosen. Foto: Alberto Terenghi / Pa Photos / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jon Øigarden (50) har tatt tv-publikumet med storm gjennom sine mange roller opp gjennom åra, blant annet i NRK-suksessen «Exit». Nå er han imidlertid aktuell i nytt tv-program, denne gang som seg selv.

Gjennom TVNorge-programmet «Over Atlanteren» får man nemlig se en ny side av skuespilleren, som har vært på seiltur over Atlanteren sammen med en håndfull andre kjente ansikter.

I lørdagens episode av «God kveld Norge» blir nettopp denne opplevelsen tema, men Øigarden åpner seg også om noe annet personlig, ifølge TV 2.

Mild grad

Det er etter spørsmål fra programleder Dorthe Skappel (58) om Tourettes-diagnosen at Øigarden velger å snakke om sin opplevelse med det.

Ifølge Helse Norge er Tourettes syndrom en tilstand med tilbakevendende tics. Et tic er en ufrivillig, plutselig, rask, gjentagende, ikke-rytmisk bevegelse eller lyd.

HEVN: Jon Øigardens karakter Jeppe blir ikke blid når han kommer hjem og buster kona i å være utro i «Exit»-premieren. Video: Rød Løper/NRK Vis mer

Skuespilleren presiserer at han har en mild Tourettes, og at det ikke alltid er like synlig for folk rundt ham.

- Jeg har en mild, mild grad av det. Risting, bevegelse, trekkes litt på skuldra. Det er forskjellig liksom, hva det er for noe. Jeg har en fryktelig liten stein i skoa, i forhold til andre som virkelig har et problem med det, forklarer han overfor programlederen.

Videre forteller «Exit»-stjerna at diagnosen kan påvirke hvordan han opplever ting, som å komme inn i et rom med mange mennesker. Han har også lett for å henge seg opp detaljer, ifølge TV 2.

- Men jeg ser på det bare som en fin ting, presiserer han.

Overfor Se og Hør presiserer han, slik som for Skappel, at det er folk som opplever Tourettes i mye større grad enn han, der de påvirkes både på sosialt og på jobb.

- Folk opplever det jo forskjellig og i forskjellig grad. Jeg har klart å gjøre det til noe positivt for min del, forteller han.

Øigarden mener det er bra at det i dag er blitt mer snakk om slike diagnoser, og mener at det har bidratt til at det i dag er mer akseptert å være forskjellig fra hverandre.

Erta på skolen

Øigarden snakket også ut om tilstanden da han gjestet podkasten «Stormkast med Valebrokk & Stordalen», ledet av Per Valebrokk (49) og Petter Stordalen (58), tidligere i år.

Øigarden mintes da han var skoleelev og måtte hanskes med kommentarer fra de andre barna om ticsene sine.

ÅPEN: I kveldens episode av «En kveld hos Kloppen», avslører TV-personlighet og skuespiller Håvard Lilleheie at han fikk ADHD-diagnosen i voksen alder. Foto: TV 2 Vis mer

- Jeg ble litt erta på skolen: «Hvorfor gjør du sånn?» og «Hvorfor sitter du sånn?». Jeg ble kalt «blue knees» fordi jeg slo knærne mot hverandre. Jeg måtte - jeg kunne ikke stoppe opp. Du får signaler fra hjernen om å gjøre ting, og hvis du gjør det, så skapes det en viss ro. Derfor må du gjøre det ticset, eller så fortsetter det bare.

Likevel mener «Exit»-stjerna at syndromet har gitt ham mye som skuespiller, og at han på et tidspunkt tenkte at han måtte bruke det til sin fordel.

Ble hyllet

Også den norske artisten TIX, som blant annet representerte Norge under årets finale av Eurovsion Song Contest, har åpent snakket ut om diagnosen - som dessuten er inspirasjonen bak artistnavnet.

Andreas Haukeland, som er hans egentlige navn, bestemte seg for å være åpen og ærlig om diagnosen tidligere i år - og det hele resulterte i en enorm hyllest fra inn- og utland.

KASTET MASKEN: Eurovision-blogger og -ekspert lot seg imponere over den norske artistens grep under semifinalen i Eurovision Song Contest. Andreas «TIX» Haukeland sikra seg finaleplass. Video: NRK. Elias Kr. Zahl-Pettersen / Dagbladet Vis mer

Både i semifinalen og finalen tok han av seg solbrillene og viste fram sine tics. Budskapet i finalelåta «Fallen Angel», om å kjenne seg utilstrekkelig, traff uten tvil folks hjerter.

Under «P3Gull» i fjor høst, var det en tårevåt TIX som framførte låta «Tusen tårer». Han kunne da fortelle at det ikke alltid har vært enkelt å være seg.

- Da jeg gikk på skolen var det veldig vrient å både ha OCD og Tourettes med tics. Da er det ikke så lett å passe inn, sa han åpenhjertig den gang.

LES OGSÅ: - Folk kunne dødd

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer