Arild Engh:

Ole Ivars-trommeslager Arild Engh er død

Ble 70 år gammel.

MISTET BANDKOLLEGA: Arne Willy Foss (f.v.), Arilds yngste sønn Andre Veie Engh, Tore Halvorsen, Arild Engh (foran), Ole Ødegård og Bjørn Elvestad samlet på Spellemannprisen i 2013. Foto: Andreas Fadum/Se og hør
MISTET BANDKOLLEGA: Arne Willy Foss (f.v.), Arilds yngste sønn Andre Veie Engh, Tore Halvorsen, Arild Engh (foran), Ole Ødegård og Bjørn Elvestad samlet på Spellemannprisen i 2013. Foto: Andreas Fadum/Se og hør Vis mer

Musiker Arild Engh gikk bort tirsdag morgen, 70 år gammel, skriver VG.

Ole Ivars-sjef William Kristoffersen bekrefter dødsfallet overfor Dagbladet.

- Han har vært syk lenge. Den dagen man først får vite at en kollega og kompis er borte - at man aldri får se eller høre ham mer, er uansett en veldig vond dag. Spesielt det faktum at vi aldri får spille med hverandre igjen, sier han.

Kristoffersen forteller at samtlige medlemmer av bandet er sterkt preget av Enghs bortgang.

- Det er som å miste som en bror. Vi har kjent hverandre så godt, og som et band har vi bodd veldig tett på hverandre, og delt både opp- og nedturer i alle år.

Saken fortsetter under bildet.

I KJENT STIL: Arild Engh og Ole Ivars har blant annet vunnet åtte Spellemannpriser. Foto: Tore Skaar/Se og hør
I KJENT STIL: Arild Engh og Ole Ivars har blant annet vunnet åtte Spellemannpriser. Foto: Tore Skaar/Se og hør Vis mer

Slitt med helsa

I om lag 40 år har Arild Engh sittet bak trommene i evigunge Ole Ivars. Trommeslageren har imidlertid slitt med helsa de siste årene, noe han var åpen om overfor Se og Hør i 2015.

Blant annet hadde Engh hatt diabetes siden han var sju år gammel.

- Sykdom har alltid vært en del av livet, men det har ikke gjort meg så mye. Jeg må ha norgesrekord i diabetes. På Gjøvik sykehus er det en historisk utstilling av sprøyter som har vært i bruk på pasienter. Jeg har brukt samtlige, fortalte Arild til Se og Hør.

- Hjertet i kompet

Kristoffersen forklarer at på tross av all sykdommen, så har Engh vært en enorm gledesspreder for alle rundt seg.

- Han har vært veldig syk, men har likevel klart å holde humøret oppe. Arild kunne sikkert hatt grunn til å ikke alltid være blid på grunn av helsa, men var kanskje den blideste av oss alle.

Videre forklarer han at Engh vil bli husket som en respektert musiker og mann.

- Jeg tror hver enkelt i et band har sin betydning for «soundet». For vår del har Arild vært selve hjertet i kompet. Han har også alltid tatt seg tid til å prate med alle rundt seg, og brydde seg spesielt om barn. Alle mine unger vokste opp med «onkel Arild», og synes at dette er en særdeles tung dag.

Saken fortsetter under bildet.

FARGERIK GJENG: For tre år siden kunne Ole Ivars feire 50-årsjubileum. Foto: Tore Skaar/Se og Hør.
FARGERIK GJENG: For tre år siden kunne Ole Ivars feire 50-årsjubileum. Foto: Tore Skaar/Se og Hør. Vis mer

To hjerteinfarkt

I to år hadde han også slitt med at et sår på høyre ankel ikke vil gro.

- Det er på grunn av diabetesen. Såret har plaget meg noe innmari. Det gikk faktisk så langt at jeg bestemte meg for å amputere foten, fortalte han i 2015.

Engh kom helt til amputasjonslegen, men i forundersøkelsene ble det fastslått at han hadde for dårlig hjerte til å gjennomføre amputasjonen.

Trommeslageren har tidligere vært gjennom to hjerteinfarkt, og ble operert for 12 år siden etter at han fikk infarkt på spillejobb med Ole Ivars i Sverige.

Saken fortsetter under bildet.

BLID TRIO: Her er Arild sammen med William Kristoffersen og Tore Halvorsen i Benidorm for noen år siden. Foto: Se og hør.
BLID TRIO: Her er Arild sammen med William Kristoffersen og Tore Halvorsen i Benidorm for noen år siden. Foto: Se og hør. Vis mer

Engh har ikke hatt anledning til å spille med bandet de siste åra. Kristoffersen forklarer at siste opptreden Engh hadde med Ole Ivars, var rundt juletider i 2014.

- Det er ikke lenge siden jeg fikk tilsendt et bilde av Arild i sykehussenga, hvor han satt med trommestikkene og slo på dyna si. Da ble jeg veldig glad. Vi har hatt gode møter og samtaler den siste tida, og når jeg har dratt fra ham, har jeg ikke hatt en følelse av at det var siste gang jeg skulle få se ham.

I hans sykdomsfravær er det lydtekniker Morten Nyhus som har vikariert bak trommene.

Engh startet sin lange musikkarriere i 1960 med Østbys sekstett på Kapp. Han er foruten Ole Ivars kjent som som grunnlegger av Torry Enghs Orkester.

Ole Ivars er et norsk danseband dannet på Hamar i 1964. Bandet har gitt ut 45 album og mottatt en rekke gull- og platinatrofeer. De har mottatt flere priser, blant annet har totalt åtte Spellemannpriser deriblant Årets Spellemann under Spellemannprisen 1999.

I 2014 feiret Ole Ivars 50 år, og i den anledning ble stykket «En får væra som en er- En Ole Ivars musikal» satt opp på Torshovteatret i Oslo.

LES OGSÅ: - Jeg var så tjukk at jeg ikke kunne gå