STØTTE: - Pia er mitt ankerfeste i livet, sier en takknemlig Tore. Foto: Tore Skaar
STØTTE: - Pia er mitt ankerfeste i livet, sier en takknemlig Tore. Foto: Tore Skaar Vis mer

Tore Halvorsen:

«Ole Ivars»-Tore hjerteoperert i siste liten

- Jeg var døden nær, sier den folkekjære vokalisten til Se og Hør.

(Se og Hør): Bare uker etter at «Ole Ivars» legendariske trommeslager Arild Engh gikk bort, ble det populære dansebandet rammet av et nytt drama.

Vokalist og frontfigur Tore Halvorsen (67) hadde i lengre tid kjent på tiltagende brystsmerter, og at han ble fort sliten og tungpustet. Det viste seg at det var hjertet som var i veldig dårlig forfatning.

- Jeg merket allerede i høst at noe ikke stemte. Jeg ble så fort sliten, og måtte sette meg. Tenkte vel at det var fordi jeg har så dårlig kondisjon, men det ble bare verre og verre. Jeg våknet om nettene av at jeg hadde sånne press i brystkassa, forteller Tore til Se og Hør.

Men det gikk både vinter og vår før Tore fant ut at han måtte gjøre noe med situasjonen. I månedsvis hadde han spillejobber på Gran Canaria, og da han var tilbake i Norge var det rett på turné med bandet.

Saken fortsetter under bildet.

DRAMATISK: Tore Halvorsen viser frem operasjonssåret. Brystbeinet ble delt på langs slik at kirurgen kunne utføre operasjonen. Foto: Tore Skaar
DRAMATISK: Tore Halvorsen viser frem operasjonssåret. Brystbeinet ble delt på langs slik at kirurgen kunne utføre operasjonen. Foto: Tore Skaar Vis mer

Ingen tid å miste

Først i april valgte han å avlegge fastlegen et besøk:

- Han sendte meg til en hjertespesialist på Hamar, så jeg kunne ta en sykkeltest. Det ble først gjort en ultralydundersøkelse.

- Legen ba meg sette meg opp, så sa han: «Du slipper syklingen». Jeg ble først veldig glad, men det viste seg jo at det ikke var noe å juble for. «Du må på Feiring, og dét ganske fort», var den brutale beskjeden.

Dermed bar det rett til hjerteklinikken ved Mjøsa for utredning i begynnelsen av mai. Tore trodde han skulle gjennom et mindre inngrep. Undersøkelsen viste nemlig at hjertet var sterkt, og at det ikke var noe galt med årene.

VILLE JOBBE: Tore prøvde å sette seg på bakbeina da legene ville ha han inn på behandling. Han skulle jobbe, men fikk et ultimatum av legene. Foto: NTB scanpix
VILLE JOBBE: Tore prøvde å sette seg på bakbeina da legene ville ha han inn på behandling. Han skulle jobbe, men fikk et ultimatum av legene. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Det var hjerteklaffen som var i elendig forfatning. Den måtte fjernes og erstattes av en ny så fort som mulig, forteller Tore.

Ville utsette

Legene ville ha ham inn til behandling omgående. Tore satt seg på bakbeina.

- Det går ikke, jeg skal jo på jobb hele sommeren med Ole Ivars! Da fikk jeg kniven på strupen: «Hva vil du selv? Vil du leve eller dø?»

- Hadde du dødsangst?

- Ja, det må jeg innrømme. De tre ukene jeg gikk hjemme og ventet på operasjonen, ga rom for ettertanke. Jeg tør ikke engang tenke på hva som hadde skjedd om jeg ikke lyttet til det klare rådet fra legene på Feiringklinikken. Kirurgen som opererte meg konstaterte at det var i siste liten..

Dermed gikk det bare tre uker før Tore lå på operasjonsbordet. Operasjonen gikk fint, men det oppsto noen komplikasjoner i dagene etterpå.

Tore fikk atrieflimmer, det vil si rytmeproblemer med hjertet. Det er ikke uvanlig, men er svært ubehagelig siden hjertet slår veldig fort.

Klaff fra gris

Etterpå har heldigvis hjertet holdt seg stabilt.

- Det var ikke farlig, men veldig ubehagelig, for den høye pulsen gjorde at jeg svettet som en gris! Det passer jo på mange måter bra, siden den nye hjerteklaffen er fra en gris! En fransk en, til og med. Heldigvis våknet jeg ikke opp og snakket fransk, ler han hjertelig.

Kona Pia (54) har vært ved Tores side under hele oppholdet på Feiringklinikken. Hun har hatt sine tunge stunder.

- De har vært flinke til å berolige her, men du har jo dine tanker likevel. Det er jo en ganske alvorlig operasjon, og komplikasjonene som oppsto etterpå var ikke en hyggelig opplevelse, sier Pia ettertenksomt.

Takker for omtanken

Tore er glad for all støtten han har fått fra familie og venner.

Likevel er takknemligheten hans størst overfor hans kjære Pia:


- Hun har vært der hele tiden, og støttet meg på alle vis. Pia er mitt ankerfeste i livet, og hjertet mitt vil banke for henne så lenge det er pust i meg, sier Tore kjærlig.

Ekteparet kan ikke få fullrost de ansatte ved Feiringklinikken nok:

- Jeg er blitt behandlet som en prins. Det er et paradis for hjertepasienter. Alle har tid til deg. De er så hyggelige, og ivaretar deg som pasient på best tenkelig måte. Jeg ble fortalt av mange at jeg var heldig som havnet på Feiring, sier en takknemlig Tore Halvorsen.

Tore har vært storrøyker i alle år. Paradoksalt nok var det røykingen som avslørte den dårlige hjerteklaffen.

TRIMMER: Tore må bygge opp formen gradvis med gåturer, og kona Pia blir gjerne med. Her sammen under nachspielet på Hotel Continental etter utdelingen av Spellemannprisene 2009 i Oslo Spektrum. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
TRIMMER: Tore må bygge opp formen gradvis med gåturer, og kona Pia blir gjerne med. Her sammen under nachspielet på Hotel Continental etter utdelingen av Spellemannprisene 2009 i Oslo Spektrum. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

- Det var ikke røyken som var årsaken til hjerteproblemene, men den bidro til å fremskynde symptomene på en dårlig hjerteklaff. De siste par ukene før operasjonen har jeg vært nesten røykfri, og brystsmertene er borte, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

Tar det rolig

Mens resten av gjengen i «Ole Ivars» fortsetter sin sommerturné med vokalistvikar, Espen Hagen Olsen, må frontfiguren ta tiden til hjelp for å bygge seg opp igjen.

Hjerteoperasjonen har vært en påkjenning. Brystbeinet skal gro, og det tar tid. Tore er litt kortpustet etter inngrepet. Derfor må han ta det litt med ro, med forsiktige øvelser, og gjerne gåturer i ukene framover.

El-sykkel står høyt på ønskelista. Røyken er nærmest lagt på hylla, og nå går det mest i e-pipe for Tore. Men så snart han føler seg pigg nok, vil han tilbake på scenen igjen.

- Mitt mål er å bli bra nok til å rekke konsertene i juli og utover. Da blir i tilfelle Seljordfestivalen første anledning. Jeg har jo griseklaff, så med litt griseflaks håper jeg det klaffer, sier Tore Halvorsen med glimt i øyet.

OLE IVARS: Dansebandet Ole Ivars, her representert ved Bjørn Elvestad (f.v.), Tore Halvorsen, Arild Engh (1946-2017) og Ole Ødegård, da de var nominert til Spellemannprisen 2009 i klassen "Danseorkester". Foto: Erlend Aas / Scanpix
OLE IVARS: Dansebandet Ole Ivars, her representert ved Bjørn Elvestad (f.v.), Tore Halvorsen, Arild Engh (1946-2017) og Ole Ødegård, da de var nominert til Spellemannprisen 2009 i klassen "Danseorkester". Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Lurte fansen med kroppsavsløring