Olafs vanskelige tid

Olaf Thommessen har hatt mye å tenke på det siste året...

I NYTT BRÅK: Olaf Thommessen må svare for hvorfor han tok ut over 73 000 fra morens minnefond i fjor. Foto: SCANPIX
I NYTT BRÅK: Olaf Thommessen må svare for hvorfor han tok ut over 73 000 fra morens minnefond i fjor. Foto: SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
SEHER.NO: Venstre-nestleder Olaf Thommessen (41) tok i fjor ut over 73 000 kroner fra  morens minnefond. Han har tidligere forklart at pengene skulle dekke utlegg han har hatt for fondet. Men nå innrømmer han overfor VG at 37.000 kroner av dette var et lån som skulle dekke hans egen restskatt det året han var sykmeldt.

Annette Thommessen stiftet Norsk organisasjon for asylsøkere for mer enn 20 år siden. Minnefondet, som bærer hennes navn, har som formål å skape «forståelse for asylsøkeres og flyktningers situasjon i Norge».

Det er ulovlig for styremedlemmer å ta opp lån i en stiftelse, men ifølge VG var ingen i styret i Annette Thommessens minnefond i klar over dette.

- Jeg ble friskemeldt for hjerneblødning i september i fjor, og i hele året før har min tilværelse dreid seg om å klare å komme tilbake til hverdagen, være far og familieære omstendigheter som nå bør være kjent. I den sammenhengen har også jeg mistet litt oversikt. Det står jeg inne for som menneske, sier Thommessen til VG.

Tøffe tak
Politikeren som kom inn i Venstre som "et friskt pust" i 2002 og ble valgt til nestleder i 2004 har uomtvistelig vært gjennom noen tøffe tak de siste årene.

Olaf fikk hjerneblødning under en joggetur ved Holmenkollen 19. september i 2005. Han ble lagt i respirator på Ullevål sykehus og senere overflyttet til rehabilitering og opptrening på Sunnaas sykehus. Thommessen var sykemeldt i et drøyt år.

- Livet har dreid seg om å klare å være sammen med barna én dag, klare seg uten smertestillende én dag. Det har stort sett dreid seg om de små seirene hver eneste dag, sa Venstre-politikeren da han var tilbake på jobb høsten 2006.

Allerede samme vinter måtte han og kona Vendela møte i retten angående et hussalg i 2004. Kjøperen – en UD-topp – gikk til sak fordi han mente det ble gitt uriktige opplysninger vedrørende drenering av eiendommen. Thommessen vant i Oslo tingrett i desember 2006.

Det blåste også friskt da det ble kjent at Olaf Thommessen etablerte nettstedet tidenstegn.no med 90.000 kroner fra morens minnefond, skriver NA24.

Like før jul i 2006 måtte Thommessen tåle hard medfart  da en NTB-journalist – i en kronikk – gikk løs på Venstre-nestlederen og mente han "fredet" i pressen. Olaf svarte ikke på kritikken, men Olafs kone Vendela skrev et innlegg i Aftenposten, hvor hun hudflettet NTB-journalisten og fortalte hvordan hun lå søvnløs om nettene og var bekymret for at barna skulle lese det som stod om faren i mediene.

- Det som Vendela skrev i Aftenposten denne uken er en reaksjonen på dråpen som fikk begeret til å flyte over for hennes del, sa Olaf til NA24, og la til at han var stolt av det som stod der.

Skilsmisse
Men privatlivet var også turbulent, for i mars i 2007 ble det kjent at superparet Vendela Kirsebom og Olaf Thommessen skulle flytte fra hverandre. Olaf og Vendela giftet seg i 1996 og har døtrene Julia (9) og Hanna (7).

«Designerspirene»- og «Top Model»-programlederen fortalte senere i et åpenhjertig intervju med motemagasinet ELLE at hun ville skilles allerede før Olafs hjerneslag og at hun og ektemannen hadde hatt det tungt en stund.

– Det var vondt og helt surrealistisk. Jeg hadde nettopp dratt til Los Angeles på jobb. Før jeg dro sa jeg til Olaf at jeg ville skilles. Da jeg landet i L.A. fikk jeg telefon fra Norge med beskjed om at Olaf hadde fått hjerneblødning, og at det var uvisst om han ville overleve. Det er umulig for meg å beskrive følelsene mine da jeg satt på flyet på vei hjem til Oslo. Jeg bebreidet selvfølgelig meg selv. Hadde det at jeg ba om skilsmisse utløst noe? Jeg hadde en enorm skyldfølelse, fortalte Vendela til Elle.

Partilederstrid
Og som ikke samlivsbrudd var nok, så havnet Thommessen også i en tilsynelatende bitter ordkrig med Venstreleder Lars Sponheim.

Rundt påsketider i år gikk Sponheim ut og sa at Olaf ikke var selvskreven til å overta som leder i Venstre og at han mangler stayerevne. Sponheim hadde latt seg irritere av at Thommessen i et tidligere intervju hadde sagt seg interessert i å overta som partileder dersom han ble spurt.

Partene skværet opp, men Sponheim beklaget aldri uttalelsene sine.

Like etter at partilederstormen hadde stilnet så måtte Olaf Thommessen tåle hard kritikk igjen. I sommer sendte sjefen for Utlendingsnemnda et klagebrev til Venstre etter det han mente var Thommessens stadige kritikk av asylpolitikken.

Samme sommer gjorde Se og Hør det kjent at Thommessen ble tatt for å ha kjørt i 79 km/t i en 50-sone i Bærum - en fartsovertredelse man vanligvis mister førerkortet i fire måndeder for.

Det betyr at han snart er på veien igjen, og kanskje vil det neste året bli mer oversiktlig for Thommessen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer