DØDE: OL-legende Stein Eriksen, gikk bort søndag den 27.desember. Foto: Aftenposten
DØDE: OL-legende Stein Eriksen, gikk bort søndag den 27.desember. Foto: AftenpostenVis mer

OL-legende Stein Eriksen er død

Døde fredelig i sitt hjem.

SEOGHØR.NO: Ski-legenden Stein Eriksen gikk bort søndag, omringet av familien i sitt hjem. Det sa Deer Valley Resort til The Salt Lake Tribune.

OL-helten ble 88 år gammel. 

Eriksen var sjef for Deer Valley i 35 år, og har vært bosatt i Park City i USA i flere år. 

- Folk hadde en enorm respekt for Stein. De tok på en måte et steg til siden når han kom. Der er Stein, sa de! Folk ville bare se på ham, han var fantastisk, sa vennen og idrettsstjerne Jim Gaddis til nettstedet.

HELT: Her er Stein Eriksen under vinter-OL i 1952, Oslo. Stein Eriksen kjørte inn til en sølvmedalje på tiden 2.01.2, som var 1,2 sekunder etter vinneren.  Foto: NTB scanpix
HELT: Her er Stein Eriksen under vinter-OL i 1952, Oslo. Stein Eriksen kjørte inn til en sølvmedalje på tiden 2.01.2, som var 1,2 sekunder etter vinneren. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Han var et ikon lenge før han kom hit, så det skapte store forventninger for oss da han kom hit. Han har gjort så mye for skimiljøet i Utah, at jeg tror ikke du kan sette en prislapp på det, sa Clark Parkinson som er instruktør på Park City da Eriksen kom dit. 

Eriksen har fått en dag oppkalt etter seg i USA, nemlig 11. desember. Kjent som «Stein Eriksen Day».

Eriksen etterlater kona Francoise, fire barn og fem barnebarn.

Han kjørte for Idrettsforeningen Ready i Norge, og ble senere kalt «Mr. Ski» i USA.

RESPERT: Stein Eriksen hadde minst like stor stjerne i USA, som han har i Norge.
RESPERT: Stein Eriksen hadde minst like stor stjerne i USA, som han har i Norge. Vis mer

I VM i 1950 i Aspen vant Eriksen bronsemedalje i slalåm. Eriksen vant gull i storslalåm i OL 1952 som ble arrangert på Norefjell i Krødsherad. Han tok også sølv i slalåm. Eriksen var den første alpinisten utenfra Alpene som vant OL-gull i alpint for herrer. I 1952 ble han tildelt Holmenkollmedaljen.

I VM i 1954 i Åre vant Eriksen tre gullmedaljer, i slalåm, storslalåm og i kombinasjonen. Kort tid etter OL-suksessen dro Eriksen til USA, hvor han siden bodde.

LES OGSÅ: - Jeg er en altfor snill og grenseløs pappa