Thorvald Stoltenberg bisettes:

- Også en generalsekretær i NATO trenger trøst fra pappaen sin

Stoltenberg-familien tar farvel.

TRIST: Thorvald Stoltenberg bisettes fra Oslo domkirke torsdag. Her er kisten hans fotografert i kirken, og i bakgrunnen kan man se barna og kjæresten hans. Foto: NTB scanpix
TRIST: Thorvald Stoltenberg bisettes fra Oslo domkirke torsdag. Her er kisten hans fotografert i kirken, og i bakgrunnen kan man se barna og kjæresten hans. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

13. juli kom den sørgelige beskjeden om at tidligere politiker, statsråd og toppdiplomat, Thorvald Stoltenberg, hadde gått bort. Han ble 87 år gammel, og døde som følge av et kort sykeleie.

I dag bisettes den folkekjære politikeren fra Oslo domkirke, og flere hundre hadde møtt opp for å ta farvel med ham.

Blant dem var hans egne barn, Jens og Camilla, samt barnebarn og annen familie. Flere viktige politikere, næringslivstopper og diplomater fra både inn- og utlandet møtte også opp for å vise sin respekt.

Kisten var dekket av røde roser, og hadde sløyfebånd fra den nærmeste familien med påskriften «Takk for håp og kjærlighet».

Da kirkeklokkene ringte inn til bisettelsen klokken ett, ankom kong Harald, dronning Sonja og prinsesse Astrid Oslo domkirke.

FARVEL: Da bisettelsen startet klokken ett, ankom kong Harald, dronning Sonja og prinsesse Astrid domkirken for å ta avskjed med Thorvald Stoltenberg. Foto: NTB Scanpix
FARVEL: Da bisettelsen startet klokken ett, ankom kong Harald, dronning Sonja og prinsesse Astrid domkirken for å ta avskjed med Thorvald Stoltenberg. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Jens Stoltenbergs datter, Catharina, åpnet bisettelsen med en nydelig sang til sin avdøde bestefar.

SANG: Catharina Stoltenberg sang i bisettelsen. Foto: NTB Scanpix
SANG: Catharina Stoltenberg sang i bisettelsen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Thorvalds barn, Jens og Camilla, mintes sin far som en mild, hyggelig og humoristisk mann, med et stort pågangsmot. De husker ham også som en mann som brydde seg om alle.

MINNES SIN FAR: Jens og Camilla kunne fortelle flere historier om sin far, og omtalte ham som en mild, hyggelig og humoristisk mann. Foto: NTB Scanpix
MINNES SIN FAR: Jens og Camilla kunne fortelle flere historier om sin far, og omtalte ham som en mild, hyggelig og humoristisk mann. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Thorvald var en hønefar. Vi snakket på telefonen hver dag. Hver gang så spurte han: Hvordan har du det? Og jeg svarte alltid: Bra. Men Thorvald hørte alltid på stemmen min hvis noe var galt, og trøstet meg når jeg trengte det, sa Jens fra talerstolen og la til:

- Også en generalsekretær i NATO trenger trøst fra pappaen sin.

- Kjære Thorvald, elskede pappaen min. Jeg savner deg nå og for alltid, avsluttet Camilla, før hele familien la hver sin rose på Thorvalds kiste.

ET SISTE FARVEL: Familien Stoltenberg og Thorvalds kjæreste Anja la roser på kisten. Foto: NTB Scanpix
ET SISTE FARVEL: Familien Stoltenberg og Thorvalds kjæreste Anja la roser på kisten. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Gro Harlem Brundtland ble tydelig rørt mot slutten av sin egen tale.

- Jeg vil alltid savne en av mine nærmeste venner, sa hun følelsesladd, før Jonas Gahr Støre overtok plassen på talerstolen.

Arbeiderpartilederen tok farvel med Thorvald ved å minnes ham som en mann som alle følte de kjente.

MENNESKEVENN: Jonas Gahr Støre omtalte Thorvald Stoltenberg som en mann som kjente alle. Foto: NTB Scanpix
MENNESKEVENN: Jonas Gahr Støre omtalte Thorvald Stoltenberg som en mann som kjente alle. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Da nyheten om Thorvald Stoltenbergs bortgang kom, la folk over hele landet ut bilder av seg selv i møte med Thorvald, som om alle kjente Thorvald.

- Han så folk, han kjente dem, og han husket dem lenge etterpå. Han var på en måte hjemme overalt, sa Arbeiderpartilederen om den avdøde.

Bisettelsen ble avsluttet med sang og gitarspill fra Åse Kleveland, før kisten ble bært ut av familien.

SANG: Åse Kleveland avsluttet bisettelsen med sang. Foto: NTB Scanpix
SANG: Åse Kleveland avsluttet bisettelsen med sang. Foto: NTB Scanpix Vis mer
BÆRT UT: Kisten ble bært ut av Thorvalds nærmeste familie. Foto: NTB Scanpix
BÆRT UT: Kisten ble bært ut av Thorvalds nærmeste familie. Foto: NTB Scanpix Vis mer
FARVEL: Familien samlet seg utenfor Oslo domkirke etter bisettelsen. Foto: NTB Scanpix
FARVEL: Familien samlet seg utenfor Oslo domkirke etter bisettelsen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Se flere bilder fra bisettelsen her:

KJÆRESTEN: Filmskaper Anja Breien var en av de første som dukket opp utenfor domkirken. Foto: NTB scanpix
KJÆRESTEN: Filmskaper Anja Breien var en av de første som dukket opp utenfor domkirken. Foto: NTB scanpix Vis mer
FAMILIEVENN: Lars Lillo-Stenberg skrev bok om Thorvalds avdøde datter Nini. De to hang i samme omgangskrets som tenåringer. Foto: NTB scanpix
FAMILIEVENN: Lars Lillo-Stenberg skrev bok om Thorvalds avdøde datter Nini. De to hang i samme omgangskrets som tenåringer. Foto: NTB scanpix Vis mer
HILSER: Jens Stoltenberg hilser på Kåre Willoch og Anne Marie Jørgensen. Foto: NTB Scanpix
HILSER: Jens Stoltenberg hilser på Kåre Willoch og Anne Marie Jørgensen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
ERNA SOLBERG: Jens Stoltenberg får en god klem fra statsminister Erna Solberg i forkant av bisettelsen. Foto: NTB Scanpix
ERNA SOLBERG: Jens Stoltenberg får en god klem fra statsminister Erna Solberg i forkant av bisettelsen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
AUF-LEDER: Mani Hussaini ankommer bisettelsen. Foto: NTB Scanpix
AUF-LEDER: Mani Hussaini ankommer bisettelsen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
PREGET: Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre. Foto: NTB scanpix
PREGET: Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre. Foto: NTB scanpix Vis mer
KOLLEGER: Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland kjente Thorvald i mange år. Foto: NTB scanpix
KOLLEGER: Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland kjente Thorvald i mange år. Foto: NTB scanpix Vis mer
HYLLEST: Arve Tellefsen skal spille i bisettelsen. Foto: NTB scanpix
HYLLEST: Arve Tellefsen skal spille i bisettelsen. Foto: NTB scanpix Vis mer

Familie rundt seg

Thorvald gikk bort som følge av et kort sykeleie, med familien rundt seg. I etterkant er han blitt hyllet av store deler av det politiske Norge, og takket for innsatsen sin som blant annet Arbeiderpartiet-politiker, jurist, utenriksminister, forsvarsminister og toppdiplomat.

Få dager etter dødsfallet valgte sønnen hans, tidligere statsminister Jens Stoltenberg (59), å uttale seg om farens bortgang for første gang.

I et intervju med NRK fortalte han blant annet om de siste ordene han sa til faren på dødsleiet:

- Det var godt natt, fordi jeg var der til han la seg, da han lå i senga og skulle sove. Jeg kysset ham på pannen og sa god natt, og så dro jeg hjem. Så kom jeg tilbake morgenen etterpå, og han døde da med hele familien rundt seg, sa Stoltenberg til kanalen.

I juli kunne Dagbladet melde at Jens Stoltenberg, som var til stede på jobb i Brussel da Donald Trump gjestet NATO-toppmøtet torsdag forrige uke, reiste hjem til Norge samme kveld.

BARNA: Jens, Nini og Camilla er barn av Thorvald Stoltenberg og Karin. Her er de fotografert i hennes bisettelse i Vestre gravlunds nye kapell i 2012. Foto: NTB scanpix
BARNA: Jens, Nini og Camilla er barn av Thorvald Stoltenberg og Karin. Her er de fotografert i hennes bisettelse i Vestre gravlunds nye kapell i 2012. Foto: NTB scanpix Vis mer

Han opplevde det som at faren ventet på ham, og ikke ville gi slipp før hele familien var samlet.

Dermed var Thorvalds eneste sønn til stede da faren sovnet inn. Han døde i stuen i leiligheten på Frogner, der han har bodd i en årrekke. Det var også her han hadde sagt at han ønsket å dø.

Ifølge Jens var verandadøren åpen, og Thorvald så ut over Oslofjorden da hadøde. Sønnen beskriver det som at det ikke finnes noen bedre måte å dø på.

DØD: Thorvald Stoltenberg døde fredelig hjemme i formiddag, med familien rundt seg, etter kort tids sykeleie. Dette er noe av det han vil bli husket for. Video: Dagbladet / NTB Scanpix Vis mer

Kreftsvulst kom tilbake

Overfor NRK trakk 59-åringen også frem den spesielle situasjonen fra forrige uke, og fremhever at det var ekstra tøft å gjennomføre toppmøtet:

- Det var en ekstra belastning, men det som gjorde det mulig å håndtere det NATO-møtet samtidig som Thorvald var syk, det var først og fremst at jeg visste at søsteren min Camilla og resten av familien var hjemme i Oslo rundt Thorvald, Anja og barnebarna var der.

-Prøv ikke rusmidler, det kan få ringvirkninger som ødelegger både ditt og andres liv sier Thorvald Stoltenberg i dette intervjuet med Dagbladet. Vis mer

Det var for et par-tre uker siden at sønnen forsto at faren var syk. Thorvald Stoltenberg hadde en kreftsvulst tidligere, som ble operert vekk, men den kom tilbake i våres.

Jens Stoltenberg forteller Dagbladet om sykdomsforløpet de siste månedene.

- Vi forsto for noen uker siden at det gikk mot slutten for Thorvald, men det var et kort sykeleie. For noen år siden hadde Thorvald en vellykket svulstoperasjon, men fikk tilbakefall, en ny svulst, i vår. Jeg besøkte ham i Norge to uker før han døde. Da var han blitt dårlig, men han hadde fortsatt mye krefter.

- Vi ante ikke det skulle gå så fort. Vi skulle gjerne hatt ham med oss i flere år til, la Stoltenberg forsiktig til.

LES OGSÅ: - Karin ville vært meget glad for å se hvor bra jeg har fått det

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer