Influenserkurset til Anne Brith Davidsen:

Nye klager etter kursbråk

Forbrukertilsynet vurderer totalt seks klager på kursvirksomheten. TV 2 har mottatt klager på at Davidsen er én av deres profiler i programmet «Bloggerne».

- UFIN: Tidligere toppblogger Anne Brith Davidsen er i hardt vær etter at flere deltakere på hennes «influencerkurs» føler seg lurt. Dette er saken. Reporter: Emilie Rydning / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forrige uke skrev Dagbladet og andre medier om flere som gikk hardt ut mot den tidligere bloggeren Anne Brith Davidsen (44) etter å ha deltatt på hennes influenserkurs. De mener at kurset ikke har svart til forventningene som ble satt på forhånd.

Fredag omtalte Dagbladet klagen som var sendt til Forbrukertilsynet, som nå vurderer om de skal gå videre med saken.

I ettertid har det kommet fem nye klager mot kurset til Davidsen.

Dagbladet har fått innsyn i de ferske klagene, som også går på manglende oppfølging, villedende markedsføring og kjøpspress.

Det er foreløpig ikke tatt noen avgjørelse fra Forbrukertilsynets om saken vil bli fulgt opp eller ikke. Avdelingsleder Tonje Skjelbostad kan ikke uttale seg om saken før videre saksgang er bestemt.

Advokat Tony Vangen sier at Davidsen for tida er syk og at hun ikke er tilgjengelig for kommentar.

- Jeg er kjent med gjennom media at det skal være sendt klage til Forbrukertilsynet. Jeg har ikke sett denne. Jeg er ikke kjent med eventuelle andre klager, sier Vangen til Dagbladet.

Les bakgrunnen for saken under eller se video i toppen av saken:

TV 2 har fått klager

Davidsen er en av profilene i den tolvte sesongen av TV 2-programmet «Bloggerne», som sendes på tv i disse dager.

På spørsmål fra Dagbladet om det har kommet inn klager på at Davidsen er med i programmet, svarer pressesjef i TV 2, Jan-Petter Dahl, bekreftende.

- Vi har fått noen mailer vedrørende det. Det er ikke naturlig for meg å kommentere innholdet i dem, sier han.

Han ønsker ikke å gå ut med antall klager, men understreker at det er et «fåtall».

Dahl forteller at han ikke kommenterer upublisert materiale, og ønsker ikke å fortelle hvilke deler av kursvirksomheten som har blitt fulgt av TV 2s kamerateam.

Omtales som «mentor»

Han vil heller ikke kommentere om det vil bli gjort noen vurdering av framstillingen med tanke på konflikten rundt kursvirksomheten hennes.

- Vi har et blikk på hennes liv, og gjør våre redaksjonelle vurderinger fortløpende. Noe av det de holder på med vil bli vist på tv, andre ting ikke, svarer han.

KVINNER SOM HATER KVINNER: Det tidligere toppbloggeren Anne Brith Davidsen er aktuell med boka «Kvinner som hater kvinner», som slippes på selveste kvinnedagen 8. mars. Her leser hun et utdrag fra boka, som tydelig vekker sterke følelser hos den nybakte forfatteren. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen / Ingunn Doholt Vis mer

- I pressemeldingen for sesong 12 av «Bloggerne» omtales Davidsen som en «mentor for nye influensere». Er det en beskrivelse dere kan stå inne for i lys av det som har kommet fram vedrørende kurset hennes de siste dagene?

- Ja, vi står jo for den beskrivelsen i pressemeldingen, som ble sendt ut i fjor høst, da det var noe som var i hennes fokus da. Det er ingen tvil om at vi har vært til stede på noe av dette, men om det kommer til å bli vist er fortsatt ikke bestemt. Vi sitter på ekstremt mye materiale, og det aller meste blir ikke vist, sier han.

To utfall ved brudd

Direktør i Forbrukertilsynet, Elisabeth Lier Haugseth, sa følgende til Dagbladet forrige uke:

- Det du lover i markedsføring av et kurs, også denne type kurs, det skal selvfølgelig følges. Markedsfører man mer enn det viser seg at man får på et kurs, vil det fort være en villedning av dem som har kjøpt kurset.

Dersom Forbrukertilsynet velger å følge opp saken, og det viser seg å være brudd på markedsføringsloven, er det to mulige utfall. Enten at Forbrukertilsynet ber den ansvarlige om å rette og rydde opp, samt avslutte den ulovlige markedsføringen. Om den næringsdrivende retter seg etter vedtaket, blir det ikke fulgt opp ytterligere.

BLOGGERNE: Iselin Guttormsen er nytt tilskudd til denne sesongen av «Bloggerne» på TV 2. Hun studerer sexolog og bruker Instagram til å fremme vanlige kropper og sex. Det synes ikke bildetjenesten noe om. Reporter: Thea Hope. Video: Steffen Pettersen/Rød Løper Vis mer

Dersom den næringsdrivende ikke retter seg etter vedtaket, kan Forbrukertilsynet fatte et vedtak om å forby den type markedsføring, noe som medfører sanksjoner dersom påbudet ikke følges.

I åpenbare overtredelser av markedsføringsloven kan Forbrukertilsynet også ilegge et overtredelsesgebyr.

LES OGSÅ: Skapte full forvirring med dette bildet

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer