Jeffrey Epstein:

Nye Epstein-opplysninger sjokkerer

Netflix' nye dokumentar om den avdøde og overgrepssiktede milliardæren overrasker.

SNAKKER UT: En rekke kvinner snakker ut om overgrep, i den nye Netflix-dokumentarserien «Jeffrey Epstein: Filthy Rich». Se traileren. Vis mer
Publisert

Før helga ble en ny dokumentarserie på den overgrepssiktede, utskjelte og avdøde milliardæren Jeffrey Epstein sluppet på Netflix. Episodene ble raskt omtalt i flere internasjonale medier, og blusset nytt liv i debatten rundt det suspekte og kriminelle livet til Epstein - som ifølge brorparten av intervjuobjektene i serien mente han «sto over loven».

Samtidig som serien i stor grad handler om livet til Epstein, og hvordan han angivelig utførte systematiske overgrep mot unge jenter i flere tiår, er det også varslernes historie. Flere står fram med navn, og forteller om hvordan deres møter med milliardæren og hans sirkel ødela dem.

SNAKKER UT: Virginia Roberts Giuffre forteller ekstremt mange detaljer om sitt gufne forhold til Jeffrey Epstein i Netflix-dokumentaren. Foto: Netflix
SNAKKER UT: Virginia Roberts Giuffre forteller ekstremt mange detaljer om sitt gufne forhold til Jeffrey Epstein i Netflix-dokumentaren. Foto: Netflix Vis mer

Virginia Roberts Giuffre, en av de mest profilerte varslerne, forteller blant annet i detalj om hvordan hun ble trafikkert av Epstein fra ung alder.

I tillegg diskuteres Bill Clinton, den såkalte «orgieøya», høyrehånda Ghislaine Maxwells rolle, Epsteins selvmord og de grufulle tingene som ble funnet i boligene hans under etterforskningen. Dette er noen av punktene som nå diskuteres iherdig etter dokumentarens slipp.

NYE BILDER: Den avdøde mangemilliardæren Jeffrey Epsteins «Zorro-ranch» er nylig blitt filmet og fotografert. Foto/video: thisischriswhite.com Vis mer

Ofre rekrutterte ofre

Mange har trolig et inntrykk av Epstein og hans forbrytelser, spesielt etter å ha lest sakene som sto i mediene sommeren 2019. Da ble han nemlig siktet for seksuell utnytting av mindreårige og menneskehandel, og flere av varslerne begynte å stå fram. Dokumentaren gir derimot et helt nytt lys på hvordan Epstein skal ha operert.

På slutten av 1990-tallet skal det ha vært mye trafikk inn og ut av villaen hans i Palm Beach, Florida. Mindreårige jenter kom for å massere ham, bare for å finne ut at det dreide seg om noe seksuelt. Noen dro, mens andre ble igjen. Penger var en motivasjon for flere av dem. Enkelte begynte også å rekruttere nye jenter, som de skulle få 200 dollar per jente for.

PRINS PÅ FEST: I kjølvannet av overgrepsanklager og spørsmål rundt vennskapet til avdøde Jeffrey Epstein, sier prins Andrew sier i et nytt intervju at han ikke skjønner hvordan han har fått stempelet som «partyprins», da han ikke lenger fester. Bilder av prinsen i Saint-Tropez sier det motsatte. Foto: Coleman-Rayner / Stella Pictures. Klipp: Emilie Rydning Vis mer

Jentene Netflix har pratet med, som i dag er voksne kvinner, sier at de skammer seg over at de rekrutterte andre inn i samme skjebne som de en gang ble lurt inn i. Likevel følte de seg nærmest truet til det, fordi de visste at Epstein var mektig og hadde venner i høye kretser.

Haley Robson var en av disse kvinnene. Hun anslår i dag at hun tok 24 andre jenter med til milliardærens villa.

UNGE JENTER: I dokumentaren kastes det lys over Epsteins skitne metoder. Han skal ha fått ofrene sine til å rekruttere nye ofre, hvor flere av dem var mindreårige. Foto: NTB Scanpix
UNGE JENTER: I dokumentaren kastes det lys over Epsteins skitne metoder. Han skal ha fått ofrene sine til å rekruttere nye ofre, hvor flere av dem var mindreårige. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg var bare en 16 år gammel jente som gjorde hva denne mannen ba meg om. Som en tenåring, tenker du egentlig ikke på det store bildet. Man er ikke modig nok, sier hun til People.

Flere av ofrene forteller historier om hvordan han lovet dem å betale for utdannelsen deres og at han skulle gi dem nye liv. Skulle de løpe vekk, ville han ødelegge livene deres. Det er ikke kjent hvor mange ofre han hadde i Florida. Avisa The Miami Herald anslo i 2018 at minst 80 jenter hadde vært offer for hans misbruk, men dokumentaren legger opp til at det er store mørketall.

ANGRER: Haley Robson sier at en av de tingene hun sliter mest med i dag er samvittigheten. Foto: Netflix
ANGRER: Haley Robson sier at en av de tingene hun sliter mest med i dag er samvittigheten. Foto: Netflix Vis mer

Ny Clinton-skandale

Et annet punkt dokumentaren tar opp, er Epsteins vennskap med to amerikanske presidenter. Han kjente både Donald Trump og Bill Clinton. Førstnevnte har tidligere uttalt at han og Epstein hadde samme smak i kvinner.

Begge presidentene har siden arrestasjonen i fjor sommer distansert seg kraftig fra milliardæren, men det har likevel ikke gjort opp for fortidas potensielle synder. I dokumentaren blir det hevdet at Bill Clinton besøkte Little St. James, Epsteins private øy i Jomfruøyene.

Den private oasen går derimot under et helt annet navn blant ofrene, «orgieøya» eller «pedo island». Det var her Epstein skal ha forgrepet seg på flere av kvinne som i senere tid har stått fram - deriblant Virginia Roberts Giuffre. Ifølge et søksmål som ble sendt inn i januar, skal Epstein ha trafikkert jenter nede i elleveårsalderen til øya, ifølge New York Magazine.

«PEDO ISLAND»: Little St. James, Epsteins private øy, skal ha vært arnested for mange av hans forbrytelser. Han skal ha vartet opp verdenseliten her, samtidig som han begikk et utall overgrep. Foto: NTB Scanpix
«PEDO ISLAND»: Little St. James, Epsteins private øy, skal ha vært arnested for mange av hans forbrytelser. Han skal ha vartet opp verdenseliten her, samtidig som han begikk et utall overgrep. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Steve Scully, som jobbet på øya, hevder at han så både Bill Clinton og prins Andrew der. Han hevder at sistnevnte gikk langt over lovens streker, mens Clinton oppførte seg sømmelig. Det samme har Giuffre påstått.

- Jeg husker at jeg spiste en middag med Clinton. Han var der, men jeg så aldri at han gjorde noe usømmelig. Jeg skulle ønske at han sto fram med det, sier hun i dokumentaren.

- HAN VAR DER: Virginia Giuffre påstår hardnakket at ekspresident Bill Clinton var til stede på øya. Selv hevder han at han aldri har satt en fot der. Foto: NTB Scanpix
- HAN VAR DER: Virginia Giuffre påstår hardnakket at ekspresident Bill Clinton var til stede på øya. Selv hevder han at han aldri har satt en fot der. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det er nettopp det sakens kjerne er. Clinton hevder hardnakket for at han noen gang har besøkt den beryktede øya, mens flere øyevitner hevder det motsatte. Clintons talsperson, Angel Ureña, har uttalt at «det er en ren løgn, og det er fortsatt ikke sant».

Clintons vennskap med Epstein gikk i oppløsning da han ble arrestert for første gang i 2005. Likevel fløy han med milliardærens privatfly hele 26 ganger.

Norges framtidige dronning, kronprinsesse Mette-Marit, møtte for øvrig Epstein flere ganger mellom 2011 og 2013, både i USA og Norge. De skal ha blitt introdusert av felles bekjente i utlandet. I 2013 kuttet de imidlertid kontakten.

I desember gikk Mette-Marit ut i en uttalelse og beklaget at hun ikke sjekket opp milliardærens fortid nærmere.

Mystisk forsvunnet

Dokumentarer kaster også lys på Ghislaine Maxwells rolle i Epsteins liv. Hun blir av flere av kvinnene beskrevet som kvinnen som introduserte dem for milliardæren, angivelig vitende om hva han skulle gjøre med dem. Epstein og Maxwell skal ha hatt et slags forhold, men det er aldri blitt bekreftet.

FORSVUNNET: Ghislaine Maxwell har gått under jorda. Selv ikke hennes nærmeste venner vet hvilket land hun befinner seg i. Foto: NTB Scanpix
FORSVUNNET: Ghislaine Maxwell har gått under jorda. Selv ikke hennes nærmeste venner vet hvilket land hun befinner seg i. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Giuffre hevder at hun ble spurt om å være surrogatmor for de to, fordi de hadde lyst på et barn. Hun takket ja til å være det, hvis hun først fikk lov til å utdanne seg til å bli massør i Thailand. Under oppholdet forelsket hun seg i en australier, og dro aldri tilbake til det grusomme regimet hun levde under.

Maxwell er datter av mediemogul Robert Maxwell, og har kjent blant andre prins Andrew siden hun gikk på universitetet. Hun flyttet til USA, der hun møtte Epstein. Hun ble hans høyre hånd og medsammensvorne.

I et intervju med Miami Herald har Giuffre hevdet at hun fikk «opplæring» i rollen som sexslave av Maxwell.

- Det handlet om alt fra hvordan man gir oralsex, hvordan være stille, være underdanig, gi Jeffrey det han ville ha. Mye av treningen ble gitt av Ghislaine, hevdet Giuffre.

Det er flere måneder siden Maxwell gikk under jorda. «Ingen» vet hvor hun befinner seg, men hun hevder hardnakket at alt ofrene har påstått om henne er usant. Ifølge Town & Country vet ikke engang vennene hennes hvilket land hun befinner seg i.

INGEN KAUSJON: Dette bildet er tatt på pressekonferansen som ble avhold dagen Epstein ble arrestert og siktet. Han var villig til å betale mye penger for å slippe ut, men dommeren nektet ham kausjon. Foto: NTB Scanpix
INGEN KAUSJON: Dette bildet er tatt på pressekonferansen som ble avhold dagen Epstein ble arrestert og siktet. Han var villig til å betale mye penger for å slippe ut, men dommeren nektet ham kausjon. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Konspirasjonsteorier

Da det den 10. august i fjor ble kjent at Epstein hadde tatt livet sitt på cella, etter at han ble nektet kausjon, var det mange som ikke tok nyheten for god fisk. Fengselet han satt i var kjent for å være i dårlig stand, og det er ryktet at vakten som skulle passe på ham sov da selvmordet skjedde.

I tillegg forsvant overvåkningsbildene fra selve gjerningsøyeblikket, som ga grobunn til særdeles mange konspirasjonsteorier. Enkelte har blant annet påstått at han ble drept av noen av sine mektige venner, fordi han satt på for mye informasjon.

I sosiale medier har emneknagger som angår både Bill Clinton og prins Andrew blitt brukt i denne sammenhengen, uten at det er beviselig på noen måte at de to mektige mennene hadde noe med dødsfallet å gjøre.

Dokumentarserien sneier innom temaet ved å la flere av kvinnene fortelle om overvåkningskameraer rundt om på eiendommene hans, som kunne tyde på at han samlet på beviser mot vennene sine. En privat rettsmedisiner, hyret av Epsteins bror, hevder også at liket hadde flere svært uvanlige brudd som ikke helt samsvarer med måten han skal ha dødd på.

Rettsmedisinerne konkluderte derimot med at han begikk selvmord på cella. En annen diskusjon som har oppstått etter at Epstein ble fengslet og døde, var hva hans siste plan var.

I huset hans i New York ble det funnet falske pass og diamanter, og det ble spekulert på om Epstein hadde planer om å forlate landet. Det var trolig en av grunnene til at han ikke fikk innvilget kausjon, selv om han var villig til å blakke seg på det. Han ville trolig rømme. Det rakk han derimot aldri, før hans kriminelle liv tok ham igjen.

LES OGSÅ: - Det er nonsens

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer