Yama Wolasmal

NRK-Yama overlevde mot alle odds

Livet kunne fått en brå slutt for NRK-journalisten - nesten før det begynte. Han fant redningen da han kom til Norge fire år gammel.

STERK HISTORIE:
I NRK Dagsrevyen rapporterer
Yama Wolasmal om andres
sterke historier, og selv sitter
han også på en tøff historie fra
oppveksten som flyktning. Foto: Morten Eik
STERK HISTORIE: I NRK Dagsrevyen rapporterer Yama Wolasmal om andres sterke historier, og selv sitter han også på en tøff historie fra oppveksten som flyktning. Foto: Morten Eik Vis mer

Nyhetsanker Yama Wolasmal (36) var bare tre måneder gammel da han la ut på sitt livs reise. Sammen med familien gikk ferden på esel over farefulle fjell fra hjemlandet Afghanistan, til nabolandet Pakistan.

Det var langt mellom måltidene, og foreldrene innså at deres vesle spedbarn kanskje ikke ville overleve den tre døgn lange flukten. Mot alle odds kom de frem til Pakistan, der de ble værende i fire år.

- Vi ble bokstavelig talt røsket opp med røttene. Fra et godt middelklasseliv i Afghanistan, ble livet snudd opp ned. Vi mistet all trygghet, og måtte starte på nytt i et annet land. I dag gjør det meg i bedre stand til å forstå andre flyktningers opplevelser, forteller Yama til Se og Hør.

PROFILERT: I fjor overtok Yama jobben til Jon Gelius, og er i dag ofte å se som anker i «Dagsrevyen». Foto: NRK
PROFILERT: I fjor overtok Yama jobben til Jon Gelius, og er i dag ofte å se som anker i «Dagsrevyen». Foto: NRK Vis mer

Slet med å få venner

Da familien la ut på flukt, var landet revet mellom den Sovjetstøttede regjeringen og væpnede mujahedinsoldater. Yamas far var redaktør i en opposisjonell avis, og etter hvert ble situasjonen uutholdelig for familien.

Men heller ikke i Pakistan fikk de fred, og situasjonen ble ikke løst før FNs høykommissær for flyktninger grep inn. To døgn senere landet Yama, foreldrene og syv søsken i Oslo. I trygge Norge møtte de på nye utfordringer.

Hadde få venner. Familien flyttet inn i to kommunale leiligheter på Grünerløkka, som på den tiden var et belastet område preget av rusmisbruk og prostitusjon.

LES MER: Ukens Se og Hør Extra, i salg nå.
LES MER: Ukens Se og Hør Extra, i salg nå. Vis mer

- Fire år gammel ble jeg intervjuet av «Barnas avis», og overskriften var «Yama vil leke». Jeg fortalte at jeg slet med å få venner fordi jeg ikke snakket språket. Det var faktisk mitt første intervju. Vi barna tilpasset oss likevel raskt, og situasjonen gikk seg til, men for foreldrene våre var det veldig tøft.

Les mer om saken i ukens Se og Hør Extra!

I dag er det Yama selv som presenterer flyktninghistorier, og andre nyheter som fast anker i NRK «Dagsrevyen». I fjor overtok han jobben etter Jon Gelius (54).

- Sjokkerende

Ved live-tv har historien vist at det kan oppstå uforutsette hendelser og klønete situasjoner. Både Wolasmal og NRK-kollega Nina Owing (60) har nok erfaring til å håndtere slike episoder, har de tidligere fortalt til Se og Hør.

Å skulle forholde seg profesjonell og samlet når man viderebringer nyheter av ytterst tragisk karakter, er imidlertid noe helt annet. Det har spesielt Owing fått erfare.

60-åringen er ikke i tvil om hvilken arbeidsdag som har vært den tøffeste påkjenningen for hennes del.

- Det var 22. juli-natta, ingen tvil. Jeg satt hele natta på sending og på kvelden trodde vi at det var sju døde. Man trodde ikke sine egne ører det sekundet på morgenen hvor politiet fortalte antallet. Da tenkte jeg: Dette kan ikke være mulig. Jeg turte rett og slett ikke å gjenta tallet på sending. Jeg måtte si til mine kolleger ute: «Hva hørte dere?». De sa: «Vi er ikke sikre, vi må spole tilbake». Det var et så høyt tall, at man ikke klarte å si det. Det husker jeg. Det var helt … Sånne dager er sjokkerende. Kjempetungt, har Owing fortalt.

- Unaturlig

Selv om 60-åringen har lengre fartstid i «Dagsrevyen» enn sin 36 år gamle kollega, har også Wolasmal fått erfare at det tidvis kan være utfordrende å legge fra seg jobben etter endt arbeidsdag.

- Jeg klarer ikke det. Det vil være unaturlig å si at når vi går ut døra i NRK, etter en slik dag, at vi klarer å legge jobben fra oss. Slike opplevelser tar du med deg. Selv er jeg preget av det når jeg kommer hjem. Det er noe en går rundt og tenker på, fortalte han, før Owing la til:

- Sånn som akkurat den natta tenker man: Traff man tonen for dem som faktisk sitter på andre siden og er berørt av dette? Uttrykte man seg på en riktig måte? Fikk man stilt de spørsmålene en skulle? Det er også en faktor oppi det hele.

- Stor anerkjennelse

Begge mener at det i utfordrende saker er viktig å bruke den kunnskapen en besitter.

- Man må ta på seg den profesjonelle hatten og tre inn i rollen som journalist. Man skal stille spørsmål, man skal opplyse publikum og belyse saken på best mulig måte. Da må en holde hodet kaldt, sa Owing.

- Rett før man går på sending er du i en slags omstilling. Da vet du at du går inn i rollen som journalist. Du skal snakke og stille spørsmål på vegne av folket. Sånn sett er denne nominasjonen en stor anerkjennelse til Dagsrevyen som har holdt stand i nesten 60 år, la Wolasmal til.

At nyheter både engasjerer og provoserer, får programlederne bevist gjennom tilbakemeldinger i form av både ris og ros fra seerne. Selv mener Owing og Wolasmal at de er privilegerte.

- Jeg tror at vi på en eller annen måte er som en slags familie for de der hjemme. Det er jeg stolt av, og det betyr også at vi har et stort ansvar for å være korrekte, og for at ting skal være ordentlig. Vi er ydmyke i vår rolle og synes det er utrolig fint at folk fremdeles følger med og er interessert.

LES OGSÅ: Madde og Chris forlater Sverige igjen