ÅPNE OM SIN LEGNING: Både stylisten Jan Thomas og tv-profilen Noman Mubashir er åpne om sin legning som homofile. Her delte de sammen ut pris under kjendisgallaen i 2014. Foto: NTB Scanpix.
ÅPNE OM SIN LEGNING: Både stylisten Jan Thomas og tv-profilen Noman Mubashir er åpne om sin legning som homofile. Her delte de sammen ut pris under kjendisgallaen i 2014. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Noman Mubashir og Jan Thomas på «Jævla Homo»-premiere:

NRK-profilen med oppfordring: - Ikke gi opp håpet

Noman Mubashir og Jan Thomas kommer med varme ord til homofile personer som ikke er ute av skapet.

(Seoghør.no): NRK-profil Noman Mubashir (43) har mottatt massiv støtte etter at han åpent sto frem som homofil for et år siden.

Forfatteren og tv-profilen var bare en av mange gjester, homofile som heterofile og bifile, som forrige uke hadde tatt turen til Strøget i Oslo for å feire den nye NRK-serien «Jævla Homo».

PÅ PREMIEREFEST: Noman var en av flere kjente fjes som dukket opp på NRK-serien «Jævla Homo» sin premierefest. Foto: Tor Lindseth/ Se og Hør
PÅ PREMIEREFEST: Noman var en av flere kjente fjes som dukket opp på NRK-serien «Jævla Homo» sin premierefest. Foto: Tor Lindseth/ Se og Hør Vis mer

Han har følgende råd til andre som enda ikke har tatt skrittet fullt ut med å stå åpent frem:

– Du ikke må gi opp håpet. Og vær glad i deg selv, og bli trygg på deg selv.

Sto frem etter kongens tale

Det var etter kong Haralds rørende og inkluderende tale til folket at Noman tok skrittet fullt ut og sto frem i media som homofil.

I talen, som vakte internasjonal oppmerksomhet for sitt varmt inkluderende og moderne innhold, sier kongen blant annet:

«Nordmenn tror på Gud, Allah, Altet og Ingenting» og «Nordmenn er jenter som er glad i jenter, gutter som er glad i gutter, og jenter og gutter som er glad i hverandre.»

For Noman som er homofil muslim med pakistanske, stakk denne talen ekstra dypt. Til Dagbladet fortalte han kort tid etter han sto frem at han ønsker å bidra med styrke og inspirasjon til andre mennesker i samme situasjon.

– Ingen skal måtte vente 42 år før de tør å si at de er skeive, fortalte han til avisen.

Vondt å være alene om hemmeligheten

Noman ventet nemlig 15 år før han valgte å stå offentlig frem som homofil i media, og for ham var det hans religiøse bakgrunn og at han fryktet reaksjonenene fra det norsk-pakistanske miljøet, som gjorde at prosessen med å stå frem tok ekstra tid.

ÅPEN OM SIN LEGNING: Noman sto frem som homofil i media etter kongens tale som vakte internasjonal oppsikt. Foto: NTB scanpix
ÅPEN OM SIN LEGNING: Noman sto frem som homofil i media etter kongens tale som vakte internasjonal oppsikt. Foto: NTB scanpix Vis mer

– Vi har kommet langt i Norge, men fortsatt er det mange som sliter med å være åpen om sin legning. Spesielt homofile med innvandrerbakgrunn. De trenger sårt rollemodeller. Jeg håper jeg kan bidra med litt trøst, styrke og inspirasjon, fortalte han.

Selv har Noman uttalt at han gruet seg til å fortelle det til sine egne foreldre, og NRK-profilen vet godt hvordan det er å bære på en hemmelighet som dette.

– Det å føle seg alene er det verste som finnes i en sånn situasjon. Jeg har vært der selv, jeg vet hvor fælt det er å være alene om den hemmeligheten man har holdt på i alle år. Man har kanskje vondt i magen og man går rundt og tenker på det hele tiden, forteller han til Se og Hør.

Hans egne erfaringer gjør at han råder mennesker i samme situasjon om å dele det med noen de har nær.

PÅ PREMIERFEST: Jan Thomas hadde også møtt opp på premierfesten til «Jævla Homo». Foto: NTB Scanpix.
PÅ PREMIERFEST: Jan Thomas hadde også møtt opp på premierfesten til «Jævla Homo». Foto: NTB Scanpix. Vis mer

– Hvis du er så heldig at du har noen rundt deg, en venn eller en i familien som du vet du kan stole på og som du vet ikke vil fordømme deg for den du er, så snakk med vedkommende.

Får støtte

Kjendisstylisten Jan Thomas (50) har tidligere fortalt at han innså allerede tidlig i tenårene at han var homofil, men at det tidvis var vanskelig å takle.

Han fokuserer på at alle har forskjellige opplevelse av det å erkjenne og stå frem som homofil, og at det derfor er vanskelig å gi ett enkelt råd. Allikevel anbefaler han sterkt å være ærlig med seg selv.

– Jeg kan si at det er veldig deilig å våkne hver morgen og være seg selv akkurat som man er, elske seg selv akkurat som man er, og ikke gjemme seg bort. Det gjør livet mye lettere.

LES OGSÅ: - Ryktene om at jeg var homofil var aldri sårende