DØD: Knut Borge har vært syk i lengre tid og døde i natt. FOTO: NRK
DØD: Knut Borge har vært syk i lengre tid og døde i natt. FOTO: NRKVis mer

Knut Borge:

NRK-profilen Knut Borge er død

Døde i natt.

Borge døde etter lengre tids sykdom. Det bekrefter familien overfor NRK.

Borge var sist å se på skjermen i TV-versjonen av radioprogrammet «20 spørsmål», som han ledet i åtte år, før Trond Viggo Torgersen tok over som programleder i 2012.

Det ble seerstorm da Knut Borge sluttet i programmet, og det ble opprettet en Facebook-gruppe for dem som ville ha ham tilbake i programlederjobben.

- Det fineste med Knut

NRK-profil Finn Bjelke har jobbet med Knut Borge i flere år, og var fast paneldeltaker i programmet «20 spørsmål», som Borge ledet. Bjelke mener vi trenger flere mennesker som Borge.

DYREVENN: Knut Borge med sin kjære hund Peggy. Foto: Tor Skillestad, Se og Hør
VETERANER: Knut Borge sammen med Kjell Bækkelund og Rolv Wesenlund i 1998. Foto: Se og Hør.
FERIEPARADIS: Knut Borge dro ofte til sitt ferieparadis i Lofoten. Her er han avbildet i 2006. Foto: Werner Juvik, Se og Hør.
TV-PROFILER: Knut Borge sammen med kollegene Torkjell Berulfsen og Totto Osvold i NRK. Foto: Se og Hør.
GODE VENNER: Knut Borge og Torkjell Berulfsen poserer i forbindelse med programmet «Gosjameg» i 1997. Foto: Se og Hør.
KJENT PROFIL: Knut Borge ble en populær programleder i løpet av sine mange år i NRK. Her er han fotografert i 2008. Foto: Morten Eik, Se og Hør.

- Det blir litt som om en filial i et bibliotek stenger. Vi mister en skolert stemme, kunnskapsrik og kvikk. Ikke banal, hans ord var til etterfølgelse. Han bedrev ord, og med god grunn, og det var kanskje det fineste med Knut. Det var aldri platt eller høyrøstet eller tilgjort. Det var bare ordentlig, sier han.

- Jeg var kjempefan av Knut, sier Bjelke.

- En keitete gledesspreder

Torkjell Berulfsen var en nær venn av Knut Borge igjennom mange år. De to ledet radioprogrammene «Borgulfsens betasuppe», samt «Borgulfsen» som ble sendt mellom 1984 og 1995.

- Han var smilende, glad og leken. Og han var vittig. Mange kjenner ham som en mann som liker jazz, men han var ingen enstrengs virtuos. Han hadde mange strenger å spille på, sier Berulfsen til Dagbladet.

GODE KOLLEGER: Knut Borge sammen med Øystein Bache og Rune Gokstad under Reiseradioens 50-årsjubileum i 2013. Foto: Tore Skaar, Se og Hør
GODE KOLLEGER: Knut Borge sammen med Øystein Bache og Rune Gokstad under Reiseradioens 50-årsjubileum i 2013. Foto: Tore Skaar, Se og Hør Vis mer

Han mener at vi mister en «keitete gledsspreder»

- Han kunne være sky og keitete - men likevel en veldig varm fyr. Og det som var fint, var at han kunne være ironisk og sarkastisk, men aldri ufin. Han gikk aldri over streken.

Berulfsen understreker at han nå har mistet en nær venn.

- Jeg savner ham. Vi stortrivdes i hverandres nærhet, og han har gitt meg mange gleder opp igjennom årene.

- Varm og kunnskapsrik

Knut Reiersrud var i lang tid programleder sammen med Borge i NRK-programmet «Bluesasylet», som gikk på lufta for første gang i 2004. Han beskriver Borge som et varmt menneske med unike kunnskaper.

- Han var varm, usentimental og enormt kunnskapsrik, sier gitarmogulen til Seoghør.no.

POPULÆR: Knut Borge var i mange år en folkekjær programleder på TV og radio. Foto: Tore Skaar, Se og Hør
POPULÆR: Knut Borge var i mange år en folkekjær programleder på TV og radio. Foto: Tore Skaar, Se og Hør Vis mer

Knut Reiersrud mener at det er en stor radiopersonlighet og jazzentusiast som nå har gått bort.

- Vi mister Europa-mesteren i jazz og den mest menneskelige og forsonlige radiostemmen.

Han var også kjent for sin interesse for jazz og var blant annet fast konferansier på Moldejazz mellom 1979 og 1989.

Agnes Moxnes, kulturkommentator i NRK, beskriver ham en av landets største radioprofiler, og som en ener på formidling av musikk.

– Han var en av NRKs største radioprofiler og gjorde munnrapphet til en kunst. Han var kunnskapsrik og samfunnsorientert, men først og fremst en ener på formidling av musikk – først og fremst jazz og blues. Borge var dessuten en særdeles morsom kollega som daglig oppfant språket på nytt, sier Moxnes til NRK.

Slet med sykdom

De siste åra har vært tunge og vanskelig med både psykisk og fysisk motgang. I 2016 fortalte Borge om sine sykdomsproblemer til Dagbladet Magasinet.

- Det begynte med en alvorlig lungebetennelse. Hadde hostet og harket et år før jeg gikk til lege. At jeg overlevde, var vel et under. Jeg kunne vært død. Så falt jeg og brakk ryggen, sier han.

JAZZENTUSIAST: Knut Borge var kjent for sin entusiasme for jazz. Her er han under Moldejazz. Foto: NTB Scanpix
JAZZENTUSIAST: Knut Borge var kjent for sin entusiasme for jazz. Her er han under Moldejazz. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg bruker krykker, er redd for å falle. Har også fått en gåstol av hjelpemiddelsentralen, men den bruker jeg ikke. Har fått en nevrologisk lidelse, nevropati - av den smertefulle varianten. Har kroniske plager i armer og ben. Sykdommen gjør at balansen blir dårlig. Jeg kan ta medisin, paralgin forte, men det går også utover balansen.

Borge sa samtidig at han ikke var redd for å dø.

- Jeg tenker på døden, det ville vært besynderlig ikke å gjøre det - men ikke med frykt. Jeg er ikke redd. Tenker på at den kan komme som en befrielse og som en forløsning.

Mistet kona etter 29 år

I 2004 gikk hans kone Tone Gammelgaard bort. De fikk 29 år sammen.

Knut Borge har tidligere sagt til Dagbladet at bisettelsen til kona var en av de tyngste dagene i hans liv.

- Jeg trodde ikke jeg skulle komme gjennom dagen, jeg fattet ikke hvordan jeg skulle klare det. Jeg gråt og var helt knust. Da sa jeg høyt: «Nå må du hjelpe meg. Dette klarer jeg ikke alene». Det var den eneste gangen jeg har snakket med henne. Nå finner jeg bare lapper hun skrev og la igjen her og der, sa han i 2016.

LES OGSÅ: Stavhopperens far rammet av livstruende sykdom