Noman Mubashir

NRK-profilen fryktet å bli blind

Noman Mubashir forteller om skrekkopplevelsen.

<strong>ØYEPROBLEMER:</strong> Noman Mubashir har i flere år slitt med synet, og var i en periode redd for at han kanskje kunne bli blind. Foto: Morten Bendiksen
ØYEPROBLEMER: Noman Mubashir har i flere år slitt med synet, og var i en periode redd for at han kanskje kunne bli blind. Foto: Morten Bendiksen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NRK-veteran Noman Mubashir (44) har hatt en innholdsrik karriere. Mange husker ham kanskje godt fra «Migrapolis», mens andre kanskje betrakter «En Noman i Pakistan» som hans store gjennombrudd.

Han har siden fulgt på med en rekke andre programlederroller, bøker og opptredener, og er i disse dager aktuell med «Norge Nå» på statskanalen. I tillegg er han også godt kjent for sin åpenhet, og inspirerte mange da han i 2016 sto frem som homofil.

Gjennomgående har 44-åringens liv egentlig vært ganske fint. Han har vært ved god helse, men én ting har plaget ham helt siden han var tenåring - synet. At han i dag kan se tilnærmet uten problemer er ingen selvfølge om vi skal tro programlederen selv.

- Veldig vondt

- Jeg har brukt linser og briller siden jeg var ungdom, og har egentlig ikke tenkt noe spesielt over det i hverdagen. Da jeg fylte 40 og var på ferie i Spania, la jeg derimot merke til at noe var feil, forteller han til Se og Hør.

Han bestemte seg for å ta turen innom sin faste optiker, men fikk bare beskjed om at han kanskje hadde behov for litt sterkere briller og linser. Da han kom tilbake en tredje gang, uten at problemene hadde løst seg, ble det bestemt at han måtte oppsøke en øyelege. Der fikk han en beskjed han ikke hadde ventet å høre som 40-åring.

<strong>TESTES:</strong> For å sørge for at synet holder seg i så bra stand som overhodet mulig, går Noman ofte til synstester. Her er han fotografert i sin lokale Specsavers-filial. Foto: Morten Bendiksen
TESTES: For å sørge for at synet holder seg i så bra stand som overhodet mulig, går Noman ofte til synstester. Her er han fotografert i sin lokale Specsavers-filial. Foto: Morten Bendiksen Vis mer

- Han fortalte meg at jeg hadde grå stær. Jeg ble helt satt ut, og tenkte at man kanskje kunne bli blind. Dette er en sykdom man får når man er i 70-årene, ikke når man akkurat har bikket 40, forteller han åpent.

Ifølge Blindeforbundet oppstår sykdommen fordi øyelinsen blir stiv, ugjennomsiktig og gulaktig. Som en konsekvens slipper ikke lys godt nok gjennom, og man kan få problemer med å se. Sykdommen oppstår ofte hos individer i 70-åra, så det er kanskje ikke så rart at Mubashir selv ble overrasket da han fikk diagnosen i fanget.

Det hele bunner i en hendelse som fant sted da han var tenåring.

- Jeg fikk en tennisball i øyet som tenåring. Det var veldig vondt, og jeg fant etter hvert ut at jeg måtte besøke legen for det. Jeg så lysglimt av biler som ikke var der, og da jeg var 15 fant jeg ut at jeg hadde et sår på netthinnen som måtte opereres med en gang. Jeg kunne mistet synet om det ikke ble gjort, sier han, og fortsetter:

- Det var da jeg nevnte for øyelegen at jeg hadde et sår på netthinnen at han fant ut at jeg hadde grå stær. På grunn av det øyet mitt ble utsatt for som tenåring var jeg i risikosonen. Legen sa at jeg var heldig som kom da jeg gjorde, forklarer han.

HOMOFIL: På Senkveld forteller Noman Mubashir om hvordan det var å vokse opp på 80-tallet i et religiøst miljø som homofil. Video: TV2 Vis mer

Jobbtrøbbel

Operasjonen var heldigvis enkel å utføre, og blir av NRK-profilen beskrevet som en «samlebåndsstruktur». Det var raskt inn og raskt ut igjen, samtidig som det på venterommet satt betraktelig eldre mennesker enn han selv som ventet på å få utført samme inngrep.

Selv om synet er blitt betraktelig bedre etter operasjonen, har ikke alt bedret seg. Han er fortsatt sensitiv på lys, noe som kan være problematisk i hans jobb som programleder.

<strong>ØMFINTLIG:</strong> Noman forteller at han ofte kan ha problemer med lys. Foto: Morten Bendiksen
ØMFINTLIG: Noman forteller at han ofte kan ha problemer med lys. Foto: Morten Bendiksen Vis mer

- Plutselig står du der foran en spotlight, og det kan være slitsomt. Høyreøyet mitt slipper inn en del lys, så jeg har bedt produksjonen om å dempe styrken enkelte ganger. Kino er også et problem. En gang så jeg en film med solbriller på, men det hjalp heller ikke stort, flirer han.

Operasjonen er å betrakte som en suksess, men alt kan endre seg. Om 10-15 år kan diagnosen brått melde sin ankomst igjen, og han er derfor påpasselig med å sjekke synet så ofte som mulig. Når Se og Hør prater med ham er han på vei til sin syvende kontroll etter operasjonen - på Specsavers på Strømmen storsenter.

- Menn på min alder er generelt dårlige til å gå til legen, men man skal ikke kimse av dårlig syn. Det er noe vi skal ha hele livet, sier han.

<strong>RØMMER LANDET:</strong> Noman og samboeren Frode pakker kofferten og reiser til Spania i julen. Foto: Tore Skaar / Se og Hør
RØMMER LANDET: Noman og samboeren Frode pakker kofferten og reiser til Spania i julen. Foto: Tore Skaar / Se og Hør Vis mer

Pakker kofferten

Som nevnt innledningsvis var det i Spania at han først oppdaget at noe var rart med øynene hans. Nå som alt fungerer som det skal, etter beste evne, passer det fint at han og familien denne julen skal reise til samme land igjen.

- Det blir ingen norsk jul på oss i år. Etter sending på fredag, reiser vi ned til Spania. Vi skal ha med pinnekjøtt og grøt i kofferten, så det blir jo noen norske innslag, ler ham.

SENSE OF MAGIC: Noman Mubashir blir helt satt ut når magiker Mike Hill viser ham «en sjarmerende utfordring». Video: Magnus Ødegård / Malene Storrusten Vis mer

Mubashir er sammen med Frode Strømø. Fra et tidligere forhold har han tvillinger, en gutt og en jente, som Noman har fått en stefarrolle for. Nå skal de fire kose seg i varmen frem til nyåret melder sin ankomst.

- Det blir bare oss, og det blir veldig deilig. Frode og jeg lever hektiske liv med mye jobbreising, og det er viktig å roe ned når vi kan. Jeg skal bare lese bøker, kose meg med turer langs stranden og få sett de Netflix-seriene jeg mangler, flirer han.

LES OGSÅ: - De vil bli foreldre

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer