Harald Tusberg:

NRK-profilen er død

Han ble 88 år gammel.

KJENT FJES: Harald Tusberg ble et kjent og kjært fjes for mange iløpet av sin karriere i NRK. Foto: Knut Falch / NTB
KJENT FJES: Harald Tusberg ble et kjent og kjært fjes for mange iløpet av sin karriere i NRK. Foto: Knut Falch / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NRK-profil Harald Tusberg er død, det bekrefter hans familie overfor VG. Han ble 88 år gammel.

Tusberg ble født i Bergen 6. april 1935. Verken faren Kristoffer eller moren Sigrid Marie hadde bakgrunn i underholdningsbransjen, og Harald hadde heller ingen store drømmer om en karriere i den retning.

Derimot var planen å bli tannlege eller offiser. Men medvirkning i barneteater og noen statistroller på Den Nationale Scene hadde nok satt sine spor, så da det dukket opp en annonse i avisen der det ble søkt etter skuespillere, leverte han en søknad.

- Jeg skrev til produsentene i en slags desperasjon, fortalte Harald Tusberg i et Se og Hør-intervju i 1987.

I en uttalelse delt på den avdøde «MasterChef»-dommerens Instagram bekrefter familien det plutselige dødsfallet. Video: Master Chef Australia. Vis mer

Den unge bergenserens desperasjon gjorde tydeligvis inntrykk, for Harald ble plukket ut til å være med på filmtoktet med den berømte seilskuta «Christian Radich», noe som resulterte i den amerikanske filmen «Windjammer». Så var karrieren i underholdningslivet i gang.

- Det er egentlig tilfeldigheter alt sammen. Jeg har hatt flaks og møtt de riktige personene i de riktige øyeblikkene. Uten hjelp, råd og vennskap nytter det ikke å komme noen vei, fortalte Harald til Se og Hør i 1978.

NRK-LEGENDE: Harald Tusberg fotografert i 1982. Foto: Gunnar Lier / NTB
NRK-LEGENDE: Harald Tusberg fotografert i 1982. Foto: Gunnar Lier / NTB Vis mer

Etter debuten i «Windjammer» gikk det bare én vei, først dramastudier i USA, deretter film, teater, musikaler – og ikke minst NRK. Programmer som «Smil til det skjulte kamera» og «Dette er ditt liv» ble store suksesser, og gjennom 12 år var Harald underholdningssjef i statskanalen. På 80- og 90-tallet var det egentlig bare Erik Bye som var et like stort TV-navn her i Norge. Han var både elsket og omstridt, den litt unorske stilen kunne lett bli misforstått.

- Jeg er til parodien en optimist, kaster meg ut på dypet uten alltid å tenke på konsekvensene. Men dette er også en styrke. En slags selvtillit som nok fort kan misforstås, utdypet Tusberg i et intervju med den nå avdøde skuespilleren Benny Holm.

- Jeg er mer ujålete enn imaget sier, og jeg kan også lytte mer enn enkelte har inntrykk av. Og jeg er glad i å le, sa han til Aftenposten.

Leah Behn åpner opp om farens bortgang i «Powerwomen Norge». Video: «Powerwomen Norge»/Viaplay. Vis mer

Det siste kan alle som kjente ham skrive under på. Smilet og latteren fulgte ham til det siste.

- Grunnen til mitt gode humør er at jeg har så dårlig hukommelse. Jeg kutter ut dårlige minner. Jeg tror det er en god leveregel, sa han til VG.

Harald var nysgjerrig og eventyrlysten av natur, og likte å leve fra øyeblikk til øyeblikk. I tillegg til TV-karrieren skrev han seg også inn i norsk populærkulturhistorie ved å skrive musikalen «Bør Børson jr.» sammen med Egil Monn Iversen. I tillegg skrev han tekster og oversettelser til flere store oppsetninger. Hadde det ikke vært for at han selv var mannen bak «Dette er ditt liv» ville han garantert vært gjest der.

- Jeg ville elsket det!

Privat hadde Harald to ekteskap bak seg før han slo seg til ro med Ulla, som han giftet seg med i 1977.

- Heldigvis har det gått bra både med mine tidligere koner og meg. Alle ble vi lykkelig gift igjen. Det er imidlertid ingen tvil om at mine erfaringer fra de to første ekteskapene hjalp meg med å lykkes i det tredje, sa Tusberg til Se og Hør i 1987.

EKTEPAR: Harald Tusberg og kona Ulla Tusberg avbildet i 1989. Foto: Knut Nedrås/NTB
EKTEPAR: Harald Tusberg og kona Ulla Tusberg avbildet i 1989. Foto: Knut Nedrås/NTB Vis mer

Til bladet fortalte han også at han likte å koble helt av når han var først var hjemme med familien i Bærum – i en villa han for øvrig tegnet selv.

- På hjemmebane er jeg et kjedelig vanemenneske som sjelden besøker kino, teater og restauranter. Jeg legger meg til regelmessige tider, det fargesprakende livet prøver jeg å legge igjen på jobben. Dette er et tøft yrke hvor man kan brenne seg ut fort. Det gjelder å holde balansen hele tiden.

Tusberg fikk sønnen Harald jr. med sin første kone, mens han fikk Kristoffer, Mari og Mette med Ulla.

- Barna holder meg ung. Jeg kunne ikke tenkt meg en tilværelse uten. Å være sammen med dem gir meg utrolig mye, sa TV-legenden til Se og Hør, som innrømmet at han ble flinkere til å ta vare på kone og barn etter fylte 50.

- De siste årene har jeg blitt mye flinkere til å ha et privatliv og vie mer tid til familien. Ulla har lært meg at det finnes et liv utenfor jobben. Kjærligheten tar vi vare på ved å dyrke hverandre når muligheten finnes.

Erik Sæter tok frem kameraet da han skulle fortelle broren sin Erlend Elias at hans store idol hadde gått bort. Tiktok-videoen av hendelsen har skapt mye engasjement de siste dagene. Video: Rød Løper / Tiktok Vis mer

I 1996, bare 61 år gammel, ble Harald plutselig lam. En blodpropp rammet hjernen, og den tidligere så veltalende programlederen og entertaineren kunne ikke lenger snakke. Til tross for opptrening og pleie ble Tusberg aldri frisk, og han levde på sykehjem resten av livet.

I 2020 delte eldstedatter Mari Tusberg om farens tilstand.

- Pappa har mistet språket og mye av sine kognitive evner. Han har helt klart tunge stunder og mye frustrasjon over tilstanden sin. Men humoren og glimtet i øyet har vært der hele tida. Han lever for å få besøk av mamma og oss barna – og etter hvert barnebarna, sa hun den gang overfor Dagbladet.

Han etterlater seg kona Ulla Holm og fire barn.

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer