Marianne Rustad Carlsen:

NRK-profil om alvorlig diagnose

- Min gode erfaring med åpenhet gjør at sykdommen er lettere å bære.

ÅPEN: NRK-profilen deler åpenhjertig om den alvorlige sykdommen. Foto: Svend Aage Madsen / Se og Hør
ÅPEN: NRK-profilen deler åpenhjertig om den alvorlige sykdommen. Foto: Svend Aage Madsen / Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NRKs Marianne Rustad Carlsen (62) fra Malmøya i Oslo overlevde corona – nå kjemper den erfarne Dagsrevy-reporteren mot brystkreft av den hissige sorten.

«Først gikk jeg i kjelleren, men nå har jeg mentalt klatret meg opp på takterrassen - så nå er det bare å finne fram urkraften - og jeg får så mange støttende ord og heiarop», skriver Marianne på sin Facebookside.

TAR ALT: Den kreftsyke influenseren bestemte seg for å fjerne alt håret. - Jeg trodde det skulle være vanskelig, skriver hun på Instagram. Video: Instagram / @elin.kjos Vis mer

Trippel-negativ

Til Se og Hør forteller hun at det er fire uker siden hun hun følte at noe var galt med det ene brystet, og at undersøkelsene viste at hun har en aggressiv type kreft som heter trippel-negativ brystkreft.

I følge Brystkreftforeningen er trippel-negativ brystkreft en av undergruppene av brystkreft. Den forekommer hos omtrent 15 prosent av pasienter som får påvist sykdommen.

KREFTSYK: Marianne ble nylig diagnotisert med brystkreft. Foto : Svend Aage Madsen / Se og Hør
KREFTSYK: Marianne ble nylig diagnotisert med brystkreft. Foto : Svend Aage Madsen / Se og Hør Vis mer

Trippel-negativ brystkreft er noe mer hissig og kan spre seg oftere enn den mest vanlige brystkrefttypen, men den kan behandles og pasienten kan ha god effekt av forskjellige former for cellegift.

27 dager med pustehjelp

Med boken sin «koronaens ansikt» ga Marianne pandemien et menneskelig ansikt tidligere i år. Her forteller hun hvordan hun som en av de første i Norge som ble lagt inn på sykehus med corona. Hun ble smittet av sin mann Bjørn-Ivar (64) som hadde vært på fotballkamp i England.

I 27 dager var Marianne avhengig av pustehjelp fra Ullevål sykehus. Den gjennomsnittlige tiden på sykehus i Norge for corona-pasienter er litt over seks døgn. Men hun kjempet seg gjennom sykdommen.

Som corona-overlevende har Marianne mer enn en gang skrytt av at vi lever i et land med verdens beste helsevesen. Og som kreft-pasient føler hun nok en gang sannheten i dette utsagnet.

MARTIN LEPPERØD: Martin Lepperød åpner seg opp om sin kreftsyke søster i Tv2-programmet «En kveld hos Kloppen». Video/Tv2 Vis mer

- Viktigste er å leve

Etter corona-sykdommen var Marianne åpen om at tilbake til livet og Dagsrevyen var lang, men hun lykkes ved å ta ett skritt om gangen.

- Onsdag i forrige uke var jeg på jobb for NRK for å lage reportasjer på generalprøven på «Mamma Mia». Torsdag og fredag strømmet det på med negative helse-meldinger. Jeg venter fremdeles på en del prøver, men er forberedt på en protokoll med både cellegift, stråling og operasjoner.

Hun har i samråd med familien valgt også denne gangen valgt å være åpen om hvorfor hun er syk.

- Min gode erfaring med åpenhet gjør at sykdommen er lettere å bære med alle heiaropene som strømmer på, sier Marianne.

Hun hadde spart ferie for å være sammen med døtrene Hedda (26) og Helena (20) i Hellas og England de neste ukene.

KREFT: Tidligere «God morgen Norge»-programleder, Eli Strand, åpner opp om kreftdiagnosen sin. Video: Filip Agnihotri. Vis mer

- Vi hadde gledet oss til å se Hedda spille i flere musikaler på scenen på Rhodos, før vi reiste visere sammen til Oxford hvor Helene er guide på Oxford Castle denne sommeren.

Slik blir det dessverre ikke.

- Den ferien er utsatt. Nå er det ikke tilrådelig å reise noe som helst. Heldigvis har jeg et avslappet forhold til tanken om å leve videre med bare ett bryst. Det viktigste for meg er å leve!

LES OGSÅ: Tåkesyn avslørte kreften

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer