Christine Dancke:

NRK-profil får refs: - En glipp

Programleder Christine Dancke kjører bil med mobilen i hånda.

KJØRER MED MOBIL: I «Haik» dukker NRK-profil Christine Dancke opp bak rattet med mobilen i hånda, noe flere har bitt seg merke i. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I NRK-programmet «Haik» tar programleder og musikkekspert Christine Dancke (35) et knippe av Norges største popstjerner med på tur. I sesongens første episode, som ble sendt i november, var det artist Astrid Smeplass (23), kjent som Astrid S, som var Danckes hedersgjest.

Flere av programmets seere har imidlertid bitt seg merke i noe helt annet enn den gode samtalen de to imellom.

På sosiale medier er det mange som har påpekt at programlederen i en periode kjører bil med mobiltelefonen i hånda.

- Her er lovverket krystallklart. Det er ulovlig, sier pressesjef i Statens vegvesen, Kjell Bjørn Vinje.

Medfører straff

Selv om det ikke er snakk om lange øyeblikk, og at kjøringen foregår ved en flystripe, kikker hun ned på mobilen mens hun kjører.

Vinje uttaler seg på generelt grunnlag når han understreker faren ved denne type mobilbruk mens man kjører bil.

- Man skal ha handsfri eller ha mobilen montert i en holder. Blir man tatt av politiet mens man kjører med mobilen i hånda, medfører det 1700 kroner i bot og to prikker i førerkortet.

BRØT LOVEN: I «Haik» dukker NRK-profil Christine Dancke opp bak rattet med mobilen i hånden, noe flere har bitt seg merke i. Foto: Andreas Fadum/ Se og Hør
BRØT LOVEN: I «Haik» dukker NRK-profil Christine Dancke opp bak rattet med mobilen i hånden, noe flere har bitt seg merke i. Foto: Andreas Fadum/ Se og Hør Vis mer

Distraksjon bak rattet, som mobilbruk er et eksempel på, kan ha fatale konsekvenser, forklarer Vinje, og forteller at en stor del av dødsulykker i bil nettopp skyldes uoppmerksomhet.

Antall ulykker hvor uoppmerksomhet er involvert, har i tillegg økt drastisk de siste årene, og Statens vegvesen tillegger nettopp mobilbruk hoveddelen av forklaringen på dette.

Han understreker at hverken fart eller område man kjører i, fjerner denne risikoen.

- Selv i boligstrøk hvor det er lav fartsgrense, er det ofte barn og unge som leker, sier Vinje, og har en klar oppfordring:

- Bruk mobilen riktig, eller la være.

Beklager

Produsent for «Haik», Kristin Rosenløw Eeg, opplyser til Se og Hør at Dancke befant seg i tilknytning til en flystripe og at hun av tekniske årsaker ventet på klarsignal fra produksjonen om å entre denne.

- Christine Dancke måtte derfor ta en rask titt på telefonen og det beklager vi, svarer hun i en tekstmelding.

VILT STUNT: Niklas Baarli er kjent for å by på seg selv. Det har han gjort en rekke ganger opp gjennom sin karriere, og under den årlige P3aksjonen, har det gått hardt utover utseendet hans. Vis mer

- Trafikksikkerhet har stått i høysetet i denne produksjonen og vi er fullt klar over at mobilbruk er helt uforenlig med bilkjøring, så her er det skjedd en glipp.

- Kan sammenlignes med promille

Senior kommunikasjonsrådgiver i NAF, Nils Sødal, tar heller ikke lett på mobilbruk under kjøring, uansett form.

Også han uttaler seg på generelt grunnlag når han sier at forskning viser at slike distraksjoner kan sammenlignes med det å kjøre med promille.

- Selv i lav hastighet kjører du langt i de få sekundene du tar bort fokuset, forklarer Sødal til Se og Hør, og legger til:

- Dersom du har behov for å bruke mobilen som GPS, og ikke har det lovpålagte utstyret i bilen, må du enten stoppe bilen for å sjekke, eller få en eventuell passasjer til å gjøre det for deg.

Se og Hør har gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med Dancke, men hun har ikke besvart våre henvendelser.

LES OGSÅ: «Idol»-dommer havnet midt i knivdrama

LURES TRILL RUNDT: I den nye NRK-serien «HAIK» lurer Astrid S noen av sine aller største fans. Video: NRK / Rød Løper Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer