- NRK hadde jo tolker, men vi hadde ikke tilgang til de

Den store reisen-familien innrømmer at de blir overrasket når de ser oversettelsen på tv.

EN FANTASTISK OPPLEVELSE: Familien Walbeck, som består av pappa Jan, mamma Unni og sønnene Stian og Espen, er blant de tre familiene i høstens utgave av «Den store reisen» på NRK.  Foto: STRIX/NRK
EN FANTASTISK OPPLEVELSE: Familien Walbeck, som består av pappa Jan, mamma Unni og sønnene Stian og Espen, er blant de tre familiene i høstens utgave av «Den store reisen» på NRK. Foto: STRIX/NRK Vis mer
SEHER.NO:  NRK er nå godt i gang med andre sesong av det populære familieprogrammet «Den store reisen». Og blant de tre familiene tv-seerne har fått stifte bekjentskap med er familien Walbeck fra Kolbotn i Oslo.

Den lille familien, som består av pappa Jan (52), som jobber som informasjonsrådgiver i bank, mamma Unni (46), som har begynt som student på heltid, og sønnene Stian (17) og Espen (19), la ut på sitt livs reise til Gobiørkenen i Mongolia.

Her skulle de da leve i tre uker med en tradisjonell nomadefamilie, som lever av geiter, hester og kameler, og overfor Seher.no innrømmer familiefaren Jan at det var en opplevelse de sent vil glemme.

- For oss ble det den utrolige reisen! Det var en helt fantastisk opplevelse, og ikke minst det å bli valgt ut av 850 søkere. Det var vi utrolig glade for og det var mange sterke opplevelser. Vi hadde ingen kjennskap til Mongolia. Det var et totalt fremmed land for oss. Vi visste jo sånn nogenlunde hvor det var, men for oss var det en utrolig spennende og eksotisk opplevelse å komme til et land man kjente så lite til, sier Walbeck til Seher.no.

Ifølge 52-åringen var familien ivrige seere av den første sesongen av «Den store reisen». Men at de skulle være deltagerne i den neste sesongen, hadde de ingen anelse, eller tanker om den gang.

- Vi fulgte med på den forrige sesongen og det fenget oss veldig. Men det slo oss egentlig aldri at vi skulle søke neste gang. Men da NRK begynte å søke etter familier i 2009, så tenkte vi at det kunne være veldig gøy. Det var Unni som sendte inn søknaden, men vi andre visste jo om det. Det handler liksom om det å kunne kaste seg ut i nye, spennende ting da, uten å vite hvor du lander, humrer han.

Og familiefaren innrømmer at de fikk litt «kultursjokk» i det de ankom den kalde ørkenen i Mongolia.

- Det største kultursjokket var vel kanskje det at vi kom til buddhister da, og det kjente vi jo ikke så godt til. Og så var det det med språket, og at det var et svært øde sted uten vegetasjon. Hele opplevelsen var jo ganske vanvittig for oss, sier han. 

Ifølge Jan var det imidlertid kommuniksjonen som skulle vise seg å bli den største utfordringen. For mens NRK og produksjonsteamet Strix hadde tolker, måtte de tre familiene i programmet basere seg på kroppsspråk og mimikk under innspillingen, noe som skapte uante komplikasjoner og mye latter underveis.

- NRK hadde jo tolker, men vi hadde ikke tilgang til de. Så vi synes det er ganske morsomt å se oversettelsen på tv nå. Det er noen skikkelig humoristiske misforståelser underveis. Men når man ikke kan språket, så kommuniserer man med hender, kroppsspråk, mimikk og så mye humor da. Det var et folk med mye humor og latter, ikke noe tungsinn. Og de var veldig innstilt på å gjøre seg forstått. Det var ikke sånn at de ga seg dersom vi ikke skjønte noen ting, forteller Jan. 


Nomadene lever også svært tett, og Walbeck-familien måtte basere seg på å bo oppå hverandre og resten av folket 24 timer i døgnet. 

I de fleste familier hadde akkurat dét kanskje bydd på en del konflikter, men ifølge Jan taklet de den primitive livvstilen ganske godt. 

- Vi er en sammenspleisa familie. Vi drar på ferier sammen og har vært på masse bilturer sammen. Så det har aldri vært noe problem for oss å leve så tett inntil hverandre, sier han.

Og 52-åringen innrømmer at tiden med nomadene lærte dem mye, og styrket dem som familie.

- De hadde minimalt med ting da. De er nomader og flytter jo stadig på seg og må da ha med seg tingene. Det er noe med den materialistiske verdnen vi lever i her da, og det har kanskje gjort at man tenker seg litt om noen ganger før man kjøper ting her hjemme. Og så har det styrket oss som familie - når man lever så tett og har sånne opplevelser, forteller han.

Det å se seg selv på tv nesten ett år etter innspilling, har imidlertid vært ganske surrealistisk for den lille familien. Og Jan forteller at akkurat dét er noe han finner svært spesielt.

- Det er vel ikke drømmen å se seg selv på tv. Når jeg ser meg i et speil, så ser jo jeg meg speilvendt. Så når jeg ser meg på tv, ser jeg meg rettvendt og fra alle vinkler. Og da vi så det for første gang, så tenkte vi «shit, det er sånn vi ser ut». For det er litt uvant da, humrer han. 

Men 52-åringen er ikke i tvil om at de hadde gjort det hele igjen, dersom de hadde fått muligheten.

- Hadde vi fått muligheten, så hadde vi meldt oss på igjen. Uten tvil. Vi sitter igjen med et svært positivt inntrykk av hele opplegget og må skryte mye av NRK og Strix. De var et veldig profesjonelt team og vi følte oss veldig trygge, sier han.

«Den store reisen» sendes på NRK1 lørdager kl. 21.25! Finn ditt favorittprogram i Seher.nos TV-guide her.

Bli fan av Seher.no på Facebook her!       

Sjekk ut våre nye mobilsider på http://m.seher.no

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på seher@seher.no, ring vår tipstelefon 93076767 eller send sms/mms med kodeord SEHERTIPS til 1901.
 
 
LES OGSÅ: - Ante ikke at de var meldt på «Den store reisen»