FINALISTENE: Tomas Brøndbo, Espen Hana, Tone Damli Aaberge, Alexander Rybak, Velvet, Publiners, Ovi og Alexander Stenerud møtes i MGP-finalen lørdag.  Foto: NRK
FINALISTENE: Tomas Brøndbo, Espen Hana, Tone Damli Aaberge, Alexander Rybak, Velvet, Publiners, Ovi og Alexander Stenerud møtes i MGP-finalen lørdag. Foto: NRKVis mer

NRK gjør helomvendig i Grand Prix

- Det er påfallende at man legger en favoritt som Rybak til sist, sier musikkekspert. Nå trekker NRK rekkefølgen for første gang.

SEHER.NO: På direkte-tv tirsdag kveld skal rekkefølgen på finalistene i MGP trekkes. Det er første gang NRK gjør det i Grand Prix-sammenheng.

Rekkefølgen på deltagerne kan ha mye å si for utfallet av stemmegivningen. De siste kan fort ble de første.

- Vi ønsker ikke å skape noen favoritter til finalen. I løpet av turneen har vi merket at det er en del diskusjoner rundt dette med at sisteplassen gir en fordel.

- MGP er blitt så stort nå at vi ønsker å gjøre dette så redelig som mulig - derfor trekker vi finaleplasseringene, sier prosjektleder i NRK Stian Malme til Seher.no.

Statistikk fra årets tre delfinaler og fjorårets delfinaler og hovedfinale som Seher.no har funnet fram til er entydig: Det bidraget som kommer sist i programmet, går direkte videre.

I fjor opptrådte disse som nr seks (altså sist) i hver sin delfinale og gikk direkte videre til finalen: Veronica Akselsen (direkte videre fra Kongsvinger), Torstein Sødal/Kings of Trolls (direkte videre fra Bodø) og Maria Haukaas Storeng (direkte videre fra Kongsvinger).

Maria opptrådte også som siste artist i hovedfinalen i Oslo Spektrum og ble Norges kandidat i Europafinalen i Beograd.

I år har utfallet vært det samme. Alexander Rybak spilte sist i Skien, Tone Damli Aaberge spilte sist i Bodø og Velvet spilte sist i Kongsvinger. Alle disse tre gikk direkte videre til lørdagens finale.

- Påfallende
- Det er selvfølgelig en fordel å komme helt til sist. Det er lettere å bli påvirket av noe man har sett for få sekunder siden mot noe man så for en halvtime siden. Det samme kunne vi se i Idol også, sier tidligere Idol-dommer og mangeårig musikkjournalist Tor Milde til Seher.no.

Musikkjournalisten Milde legger også merke til at det er flere av forhåndsfavorittene som har hatt æren av å spille sist i delfinalene.

- Det er påfallende at man legger en favoritt som Rybak til sist. Man kan tro at det gjøres med vilje, sier Milde videre.

Han tror absolutt at plasseringen er gjennomtenkt fra NRKs side.

- Jeg tror ikke NRK vil favorisere noen av deltagerne, men de ønsker nok en dramaturgi i showet som holder på seerne til slutt. Hvis de hadde lagt Tone eller Alexander først i programmet, så hadde de nok risikert å miste seere.

Nøytrale
Tidligere Grand Prix-kommentator Jostein Pedersen bekrefter tendensen.

- I den europeiske finalen så vi det samme. Det bidraget som kom sist hadde alltid en fordel. Den siste låta er jo den folk husker best, sier han til Seher.no.

Han tror ikke at dette er noe NRK bruker bevisst for å sende favorittene videre.

- Nei det kan jeg ikke tenke meg. NRK må være nøytrale. For dem er det jo hipp som happ hvem som vinner, de skal jo uansett sende en kandidat til den europeiske finalen, sier Pedersen.

Prosjektleder Malme bekrefter at plasseringen i delfinalene ikke har vært tilfeldige.

- Vi bygger en dramaturgi i programmene våre. Vi ønsker at hver låt skal fremstå så unik som mulig. Derfor legger vi ikke fire ballader etter hverandre, og vi har gjerne startet og sluttet med up-tempo-låter. 

Dessuten er elementer som rigging, kostymer, antall mikrofoner og pyroeffekter med på å avgjøre plasseringen i programmet.

Nå som plasseringen blir tilfeldig kan det oppstå uventede utfordringer, noe prosjektlederen bare synes er spennende. Det viktigste for dem nå var at bidragsyterne skal slippe mistenkeliggjøring.
- Sistemann skal slippe å stille med det noen kan tro er et favorittstempel fra NRK, sier Malme.

Han mener ikke at sisteplassen har noen fordel foran de andre bidragene.

- Det gjelder å ha en bra låt med en bra artist som kan fremføre den, ikke hvilken plass man ligger på i rekkefølgen, avslutter Malme overfor Seher.no. 

Trekningen kan du følge direkte hos Christian Strand i kveldens sending av "I kveld" på NRK2 kl 22.20. MGP-programlederne Per Sundnes og Maria Haukaas Storeng er gjester.

Har du et kjendistips? Tips oss på seher@seher.no, eller ring vår tipstelefon 93076767.

LES OGSÅ: MGP-stjernens ukjente strippefortid