Nostalgisk kysttur

I sommer kan du oppleve Hurtigrutens opprinnelige sjel, med M/S "Lofoten". Og turen går til nettopp Lofoten - eller i vestlandske fjorder.

LYSE NETTER: Lofoten og Helgeland byr på fabelaktige naturopplevelser. Foto: Vidar Engum/Se og Hør
LYSE NETTER: Lofoten og Helgeland byr på fabelaktige naturopplevelser. Foto: Vidar Engum/Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kunsten å være underveis...


Landskapet, været og dialektene skifter fra havn til havn. Akkurat nå er det en strålende kveld i Reine, et av de vakreste stedene i Lofoten. De store nye hurtigruteskipene stopper ikke her. Det gjør de heller ikke på Værøy, der vi nettopp kom fra og hadde en fantastisk utflukt til fuglefjellene. Men gamle ærverdige M/S "Lofoten" tar deg med til vakre perler på sine nostalgiske sommercruise. Jeg valgte et cruise i Lofoten, men du kan også velge vestlandske fjorder.


- Du får med deg indrefileten av Norge på dette ukeslange cruiset i Helgeland og Lofoten. Muligheten for utflukter er mange. Dessuten er det en intim og spesiell stemning om bord i et så gammelt skip. M/S "Lofoten" ble sjøsatt for 42 år siden. Skipet har i løpet av disse årene seilt en strekning som tilsvarer åtte ganger tur/retur månen, eller 134 ganger rundt ekvator, og har fraktet 1,3 millioner passasjerer.


Her skinner det i blank messing og teak, og det lukter olje i maskinrommet. Det er bedre kontakt mellom passasjerer og mannskap enn på de store skipene, sier kaptein Lars Karlås (41).


Fikk napp
- Et av høydepunktene er turen inn i Trollfjorden, som er akkurat det - trolsk. Kombinasjonen flotte naturopplevelser og en smak av gamle dager på et fantastisk skip er fin, sier NRK-veteranen Roald Øyen (65). Han er med på cruiset for å lage innslag til sine "nøtte"-programmer. Været er skiftende, men slik er det langs norskekysten...


Etter å ha besøkt Hurtigrutemuseet i Stokmarknes, seiler vi videre mot Andenes. Utpå kvelden er det mulig for passasjerene å fiske fra rekka. Anne-Berit Condrup fra Porsgrunn sørger for kveldens beste fiskehistorie: - Jeg hadde knapt kastet uti snøret, før det nappet noe helt voldsomt. Vanligvis har jeg ikke fiskelykke, men her dro jeg opp en flott sei på fire kilo. Senere ble det to småseier.


Stuerten tok imot fisken, og neste dag ble den servert til lunsj. Klokken 04 neste morgen lokker havet igjen. Denne gangen med litt større "fisk".


Hval i vannskorpa
Anne-Berit, ektemannen og flere andre passasjerer skal få se hval utenfor Andenes. Kapteinen garanterer at vi vil få se hval. Og han har rett, en svær grindhval dukker opp - og kommer nesten helt inn til skutesiden før den forsvinner i dypet igjen. Passasjerene er fra seg av begeistring.


- Nostalgicruisene med M/S "Lofoten" er populære. Vi starter opp i mai med høydepunkter i vestlandske fjorder, og fra juni til 18. august seiler vi Helgeland og Lofoten, forteller salgssjef Anne Simonsen i Kystopplevelser.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer