Norske Rikke henger med Kim Kardashian

Slik endte 28-åringen fra Nesbygda opp i kretsen til verdensstjerna.

KJENDISSTYLIST: Rikke Gajda dro fra Norge til USA for å få nye utfordringer som frisør. Nå jobber hun med flere av Hollywoods største kjendiser. Foto: Privat
KJENDISSTYLIST: Rikke Gajda dro fra Norge til USA for å få nye utfordringer som frisør. Nå jobber hun med flere av Hollywoods største kjendiser. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er gått seks år siden norske Rikke Gajda (28) bestemte seg for å ta frisørkarrieren et steg videre. Da hadde hun, fra hun var 13 år gammel, jobbet på ulike frisørsalonger her til lands, men lengtet altså etter å gjøre noe nytt.

Gajda satte derfor kursen mot USA, og Hollywood-kjendisene.

- Selv om jeg alltid ville «noe mer», så var det egentlig aldri kjendiser, og det livet, jeg strebet etter. Det var ikke det som drev meg, det var bare det å få gjøre noe mer, noe annerledes - og noe som på en måte betyr noe. Så jeg falt på en måte bare inn i det, forteller Gajda - som senere har fått stjerner som Kim Kardashian (38) og Jennifer Lopez (50) på kundelista.

- Men nå elsker jeg det jo, erkjenner hun overfor Se og Hør, på telefon fra Hollywood.

DRAMATISK: Det gikk ikke helt som planlagt da Kourtney Kardashian fikk fikset håret sitt før en tilstelning sammen med søsteren Kim Kardashian West. Det forteller de om i serien «Keeping Up With The Kardashians». Video: Hayu via TV2 Sumo Vis mer

Store drømmer

Gajda har alltid, så lenge hun kan huske, hatt en drøm om å bli frisør. Som barn sto det mellom å bli frisør eller veterinær, men da hun fant ut at hun ikke hadde karakterene som krevdes - falt sistnevnte yrke bort.

Heldigvis hadde hun to drømmer, og tok fatt på den andre. Som 13-åring fikk Gajda muligheten til å jobbe i en frisørsalong ved siden av skolen, og brått var hun å finne i salongen to dager i uka.

Før hun i det hele tatt hadde begynt som frisør eller lærling, tok hun også del i flere kurs. Deriblant et i regi av hårpleiegiganten Paul Mitchell, som skulle få stor betydning for 28-åringens videre karriere.

- Jeg begynte å søke opp hvor Paul Mitchell hadde skoler, og fant en i USA. Der ble jeg i ett år, før jeg dro hjem igjen, og deretter tilbake til USA. Nå har jeg vært her i fire år, forteller 28-åringen, som opprinnelig er fra Nesbygda i Svelvik.

I begynnelsen jobbet Gajda i nok en «vanlig» frisørsalong, denne gang i Las Vegas. Til tross for at alt var større enn det hun var vant til i Norge, med studio og egne produkter, var ikke 28-åringen helt i mål.

- Ja, jeg var i USA, men gjorde jo egentlig det samme. Helt til jeg en dag så at Chris Appleton søkte ny assistent, sier Gajda.

Ballet på seg

Britiske Chris Appleton jobber som hårstylist for flere store kjendiser, som Katy Perry (34), Ariana Grande (26), samt nevnte Jennifer Lopez og Kim Kardashian - for å nevne noen. Til tross for at Gajda ikke var helt sikker på hva assistentjobben ville innebære, bestemte hun seg for å søke.

- Jeg visste ikke så mye om ham, men hadde nylig begynt å følge Instagram-kontoen hans, sier Gajda.

KJENDISSTYLIST: Jobben hos Chris Appleton åpnet mange dører for norske Rikke Gajda. Foto: NTB Scanpix
KJENDISSTYLIST: Jobben hos Chris Appleton åpnet mange dører for norske Rikke Gajda. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Allerede dagen etterpå 28-åringen på plass i Hollywood, for jobbintervju hos hårstylisten.

- Jeg kjørte hele natta fra Las Vegas til Los Angeles. Fredag var det intervju, og lørdag jobbet jeg med Katy Perry på «American Idol». Så alt gikk veldig, veldig fort, forteller Gajda om jobbprosessen.

Siden skjøt karrieren voldsom fart for Gajda, som ble værende i jobben hos Appleton i om lag elleve måneder. Sammen med ham jobbet hun ukentlig med nettopp Kim Kardashian og Jennifer Lopez som faste kunder.

Kim Kardashian er en av Gajdas favorittkunder. Og selv om en kanskje skulle tro at realitystjerna virker å være en noe overflatisk kjendis, kan Gajda avkrefte dette. Hun er nemlig svært begeistret for den verdenskjente realitystjerna.

- Hun er skikkelig snill, og veldig respektfull. Jeg elsker henne, rett og slett, og hun har alltid vært favoritten min. Ikke fordi jeg var så veldig fan av henne fra før av, men nå er jeg virkelig det. Jeg ser henne i helt normale settinger, om det så er klokka fire eller åtte på morgenen. Ofte er vi sammen hele dagen, forteller Gajda.

FAVORITT: Kim Kardashian er Rikke Gajdas favorittkunde. Foto: NTB Scanpix
FAVORITT: Kim Kardashian er Rikke Gajdas favorittkunde. Foto: NTB Scanpix Vis mer

28-åringen legger til at stemninga er veldig god når de jobber sammen, og har ikke et eneste vondt ord å si om realitystjerna.

- Når vi har shoots hjemme hos henne, spiser vi middag sammen. For Kim spiller det ingen rolle hvem det er som kommer inn døra, om det er vaktmesteren eller han som fikser blomstene. Hun er like snill og respektfull uansett hvem hun møter. Det samme gjelder egentlig for hele familien, sier Gajda, og legger til:

- Det synes jeg det står respekt av, for de trenger jo ikke være hyggelige. Er det noen som kan være divaer - så er det dem.

DETTE ER ØVELSEN: Norske Johanna Grønneberg har trent Kim Kardashian i Los Angeles. Det var spesielt en øvelse stjerna likte ekstra godt. Vis mer

Hyller familien

Det er altså ikke bare Kim Kardashian Gajda har jobbet med. Ofte har hun hjulpet til i Kardashian-familiens realityserie, «Keeping Up With the Kardashians», og i forkant av Kylie Jenners (22) bursdag i fjor, var hun også en del av 22-åringens «glam-team».

- Kim ville riktignok ha meg for seg selv, så jeg har ikke jobbet så mye med Kylie etter det, humrer Gajda.

Nylig dukket imidlertid Kylie Jenner opp med en hestehale signert Gajda, da hun gjestet «The Ellen Show». Slike hestehaler lager hun mange av, da det stadig kommer inn slike «bestillinger» fra kjendiser. Likevel er det ikke alltid hun vet om de faktisk blir brukt eller ei.

- Det går veldig fort i den bransjen her. Man har alltid dårlig tid, og det er alltid mye endringer.

Gajda var også med i teamet som «pyntet» Kardashian/Jenner-klanen da de kledde seg ut som Victoria's Secret-engler på Halloween i fjor. Gajda kan fortelle at søstrene er akkurat som på tv.

- Det er ikke tilgjort, og alle er veldig ekte. Kourtney kan for eksempel virke skikkelig bitch noen ganger, men aldri på en fæl måte. Hun er egentlig veldig morsom, sier hun til Se og Hør.

Gajda kan imidlertid røpe at et av medlemmene av den berømte familien er noe mer skremmende enn de andre - nemlig sjefen selv - mamma Kris Jenner (63).

- Kris Jenner kan være litt skremmende noen ganger. Hun er veldig hyggelig, men du merker det på energien i rommet hvis hun er i et «strengt humør». Men hun har aldri vært slem, påpeker 28-åringen.

SKREMMENDE: Gajda innrømmer at Kris Jenner kan være litt skremmende til tider. Foto: NTB Scanpix
SKREMMENDE: Gajda innrømmer at Kris Jenner kan være litt skremmende til tider. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Ganske streng

Også Jennifer Lopez blir beskrevet som ei beintøff dame.

- Jeg var mye med henne da jeg jobbet med Chris Appleton. Jeg liker henne veldig godt, men hun er også ganske streng. Hun vet hva hun vil ha, og måten hun vil ha det på. Man må bli kjent med hennes væremåte, så går det bra. Hvis hun vil at du skal stramme hestehalen på en bestemt måte, så gjør du det, ler hun.

DRØMMEJOBB: Gajda har jobbet mye med Jennifer Lopez. Foto: Privat
DRØMMEJOBB: Gajda har jobbet mye med Jennifer Lopez. Foto: Privat Vis mer

Hvordan Lopez får hverdagen til å gå rundt, uten å bli utslitt, klarer hun ikke forstå.

- Hun har jo show, musikkvideoinnspillinger og alt. Jeg skjønner ikke hvordan hun ser så bra ut som hun gjør, for hun bare jobber på. Musikkvideoinnspillinger tar jo ofte opptil 16 timer, og hun forventer at menneskene rundt henne er på topp hele tida. Til gjengjeld setter hun pris på deg, uten at hun nødvendigvis sier det.

På Met-gallaen i fjor sto Rikke Gajda for øvrig bak flere frisyrer, og fikset håret til både modell Cara Delevingne (27) og Lily Collins (30).

Stort press på jobb

Som nevnt jobbet Gajda med Chris Appleton i omtrent ett år, før hun i mars sa opp og begynte for seg selv. Hun beskriver året under Appleton som hardt, men er takknemlig for all erfaringen.

MET-GALLAEN: Rikke Gajda står bak disse to lookene fra Met-gallaen. Foto: NTB Scanpix
MET-GALLAEN: Rikke Gajda står bak disse to lookene fra Met-gallaen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg lærte veldig, veldig mye. Det var på en måte min billett inn, de månedene jeg jobbet med ham.

Å starte for seg selv har gitt flere fordeler, blant annet økonomisk, forteller 28-åringen.

- Da jeg jobbet for Chris fikk jeg 100 dollar dagen og jobbet 16-20 timer. Nå kan jeg få 1000 dollar, eller mer, for ett oppdrag. Hvis det bare er en «do and go», der jeg kommer og fikser håret til Kim for eksempel, kan det være alt fra 750 til 1000 dollar. Men det er ikke alltid satte priser, det varierer, sier Gajda.

Presset for å levere, og gjøre en god jobb, er stort.

IMPONERER: Jennifer Lopez er blant stjernene som spiller i den nye stripperfilmen «Hustlers». Video: Rød Løper Vis mer

- Kjendisene skal ofte eksponeres for millioner av mennesker, så hvis du «fucker opp», så gjør du det med stor F. Av og til må nattesøvnen vike, hvis jeg for eksempel må kaste meg rundt og endre en frisyre. Det er kanskje den største forskjellen fra å være «vanlig frisør» og å jobbe for folk. Nei er ikke et alternativ, sier hun, og tilføyer:

- Det er et stort press, men jeg liker det.

Må signere kontrakt

Hver gang 28-åringen kommer til en ny kunde, signerer hun en kontrakt. Selv om hun innrømmer å ikke alltid ha lest gjennom dem, sier hun at kontraktene stort sett går ut på å ikke fortelle hva som blir snakket om når hun er på jobb.

- Jeg kan jo fortelle om morsomme ting som ikke har noen stor innvirkning, men Kardashian-familien har tidligere opplevd hvordan ting lekker til pressen. De har nok blitt mer forsiktige med å dele ting, selv om jeg også kan oppleve at de tester oss, bare for å se om det havner på nettet. Jeg har aldri blitt fristet til å lekke noe, det er det ingen av oss som vinner på, sier Gajda.

28-åringen understreker at hun har et veldig profesjonelt forhold til kjendiskundene sine, og at hun er opptatt av å opptre som en ansatt, ikke en venn.

- Når jeg møter dem, sier de jo hei og spør hvordan det går, men samtidig - selv om jeg gjerne vil være bestevenninnen til Kim - så må jeg jo være proff. Og selv om jeg vil ta 100 bilder med henne, så må jeg sette egne grenser.

Vil tilbake til Norge

I dag bor Gajda i en liten leilighet midt i Hollywood, sammen med to katter. Når han har mulighet kommer kjæresten, som bor i Las Vegas, på besøk.

Til tross for at hun stortrives i Hollywood, er ikke 28-åringen i tvil om at hun en dag vil tilbake til Norge.

- Etter hvert har jeg lyst til det. Akkurat nå er det jo store fordeler ved å være her, og det er jo dette jeg kom for. Så jeg blir nok en stund til, forteller Gajda.

LES OGSÅ: Raser mot supermodellen etter dette

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer