Jan Thomas:

- Norske restauranter forgifter meg

Jan Thomas bruker sterk kost når han omtaler maten som lages av kokkene i Norge. - Jeg blir alltid dårlig, sier han.

KLAR TALE: Kjendisstylist Jan Thomas medvirker denne uka i i programmet «Kjendisrestauranten» på TV 2. Men han er ikke tilfreds med maten her. - Jeg har like lite lyst til å smake på den, som rottegift, sier han. Video: TV 2Vis mer Vis mer
Publisert

(Seoghør.no): Denne uka er Jan Thomas (50) en av de fire kjente personene som skal drive en restaurant og være sjef èn dag hver. TV 2-konseptet heter «Kjendisrestauranten». Allerede før sending varsler stylisten overfor Dagbladet at han har sterke meninger på hjertet om mat:

- Jeg blir uvel og får oppblåst mage de sjeldne gangene jeg er ute og spiser i Norge fordi fløte, sukker og smør går igjen i omtrent alle rettene på menyen. Kroppen min blir forgiftet - eller forurenset - og reagerer på samme måte som om jeg hadde influensa. Resultatet er at jeg blir trøtt og slitt, sier Jan Thomas.

Da skjønnhetsprofilen for en tid tilbake var med i 4-stjerners middag på TVNorge, ble det fleipet med at han bare spiste eggehvite og banan.

- Sannheten er at jeg har lagt om kostholdet totalt - og opplever at livet mitt har fått en ny kickstart, sier han.

Tok farvel med piller og pulver

En høstdag i 2012 hadde kjendisstylisten en samtale med sin personlige trener, ernæringsfysiolog Nils Paul Skåra:

«Hender det at du slurver når du klipper noen?» spurte Nils Paul.

«Nei, er du gal! »svarte Jan Thomas.

«Så hvorfor tar du sjansen på å slurve med kostholdet ditt?»

PÅ TV: Denne uka er Jan Thomas, Vendela Kirsebom, Caroline Berg Eriksen og Jahn-Ivar "Mini" Jakobsen sentrale i Kjendisrestauranten på TV 2.
PÅ TV: Denne uka er Jan Thomas, Vendela Kirsebom, Caroline Berg Eriksen og Jahn-Ivar "Mini" Jakobsen sentrale i Kjendisrestauranten på TV 2. Vis mer

- Disse ordene ble en åpenbaring for meg, og umiddelbart bestemte jeg meg for å legge om kursen, sier 50-åringen.

Stylisten dro hjem og ryddet umiddelbart hyllene for proteinpulver og piller.

- Det var den verdenen jeg kom fra. Helt fra jeg var ung gjorde jeg det bra som modell, og jeg trodde at piller og pulver var det som skulle til for å designe en fantastisk kropp. Men det var bare på utsiden jeg tilsynelatende så sunn ut. Når vi menn passerer 35 år, har vi alle det til felles at testosteron-nivået synker og veksthormon-nivået endrer seg. Forbrenningen blir dårligere Etter hvert mister vi motivasjonen, sexlysten og energien reduseres. Jeg trodde hjelpemidler var det som skulle få meg ut av en fortvilet situasjon - men så viste det seg at løsningen på problemene befant seg i kjøleskapet! fremholder Jan Thomas entusiastisk.

- På hvilken måte?

- Jeg mener at vi nordmenn blir forurenset av mat hver eneste dag, fordi alle hele tiden skal kose seg. Vi har smør i sausen, fløte i grøten og får i oss så mye usunt at det går på helsa løs.

- Nesten ukontrollerbar energi

Han fortsetter, engasjert:

- De fleste tradisjonelle norske matretter kommer fra generasjoner der mange jobbet hardt fysisk utendørs lange dager i all slags vær, og hvor energibehovet ble dekket ved middager med store mengder animalsk fett i form av smør og fløte. I 2017 jobber de fleste innendørs og stillesittende i klimakontrollerte omgivelser. Vi har nå mye bedre kunnskap om ernæring. Ifølge statistikk fra WHO (verdens helseorganisasjon) er over halvparten av den norske befolkningen overvektige. Det betyr at de inntar flere kalorier enn de bruker. De aller fleste ernæringfysiologer vil anbefale å kutte kalorier først og fremst fra unødvendig mettet fett og sukker, fremholder Jan Thomas.

PROSJEKT: Jan Thomas og reporter Casper Lehland fikk på seg knebeskyttere, som skulle gjøre det vanskeligere å bevege leddene, vekter på kroppene, klumpete sko, briller og ørepropper for å føle hvordan det er å være gammel. En tur på butikken med et par utfordringer fikk de to til å tenke nøye gjennom hva slags utfordringer eldre mennesker forholder seg til i hverdagen. Video: Office X Vis mer

- Hvordan ser din meny ut nå?

- Langt mer enn før tenker jeg over hva jeg får i meg. Jeg spiser masse kylling og bruker vann i stedet for olje i langpannen når den stekes i ovnen. Steamede, økologiske grønnsaker er topp tilbehør. Det eneste kunstige i livet mitt, er proteinpulver rett før og etter trening. Etter at jeg droppet alle usunne ingredienser fra livet mitt minst seks av uka sju dager, har jeg fått en energi som nesten ikke kan kontrolleres. Jeg hopper høyere og har større sexlyst enn da jeg var 20 år. Og er lykkelig!

GODE RÅD: - Jan Thomas kommer med gode råd til hverdagskostholdet, synes direktør Linda Granlund i Helsedirektoratet.
GODE RÅD: - Jan Thomas kommer med gode råd til hverdagskostholdet, synes direktør Linda Granlund i Helsedirektoratet. Vis mer

Divisjonsdirektør Linda Granlund er ansvarlig for folkehelse i Helsedirektoratet og er i utgangspunktet positiv til Jan Thomas' betraktninger:

- Han klarer å uttrykke våre kostråd på en veldig god måte. Vi er opptatt av at folk skal ha et sunt og variert kosthold. Det betyr mer grønnsaker og fisk og mindre sukker, animalsk fett og salt. Jan Thomas' uttalelser er helt i tråd med et sunt hverdagskosthold. Det er fullt mulig å kunne skeie litt ut i helgene - og håper at kokkene tar hans uttalelser positivt: Det er flott om de finner gode alternativer til smaksforsterkere som fløte og smør, sier hun til Dagbladet.

-Unyansert

Som daglig leder i stiftelsen Bocuse d’Or Norge arbeider Arne Sørvig for å bidra til at det norske kokkemiljøet fortsatt skal befinne seg i den internasjonale toppligaen.

KRITISK: Daglig leder Arne Sørvig i Bocuse d'Or Norge. Foto: TACTICS, Madrid
KRITISK: Daglig leder Arne Sørvig i Bocuse d'Or Norge. Foto: TACTICS, Madrid Vis mer

- Jan Thomas er veldig kategorisk og uttaler seg unyansert om norske kokker og restaurantliv. At 35 år med pulver og angst for kroppens fettlagre fører til en holdning mot fett og en kroppslig reaksjon ved inntak er kanskje å forvente. Det er jo i spiseforstyrrelsens vesen at verden er slik. Men jeg er hverken psykolog eller lege, og vil ikke dele ut diagnoser. Kun peke på noen sammenhenger, sier Sørvig til Dagbladet.

Han fortsetter:

- For mange er maten blitt en kamparena. For meg er det en arena for opplevelser, undring, oppdagelser og glede. Når Jan Thomas snakker om fløtegratinerte poteter, er han så 1980s', og med det forstår jeg at han er sjeldent ute, og når han er det er det på enklere, mer gammeldagse spisesteder. Han bør heller angripe alle disse nye restaurantene med nysgjerrighet og interesse, det kommer stadig nye spisesteder med svært kompetente kokker som tilbyr spennende og god mat fra all verdens gastronomiske retninger og tendenser. Nå finnes det en kokk og en restaurant for de fleste smaker, som kan lage god mat med ingredienser og råvarer han liker på den måten han liker. Så kan han heller, som de fleste andre gjør, styre unna ting på menyen han ikke liker. Da vil han ganske sikkert finne store munngleder, forhåpentligvis på en måte som gjør at han kan senke skuldrene og nyte et godt måltid ute i byen med venner. Kunsten er å ikke spise for mye hvis det gir dårlig samvittighet, og huske på at det er hverdagens diett som er den problematiske, fremholder den norske sjefen for verdens mest anerkjente kokkekonkurranse.

Usunt ute på byen

Jan Thomas er kjent for å ha sterke meninger, nå også om Norges restaurantliv.

- Du er med i Kjendisrestauranten, men går ikke mye ut selv?

- Nei, jeg mener at 95 prosent av alle norske restauranter bidrar til å forgifte meg de sjeldne gangene jeg er et slikt sted. Ber jeg om en salat, kommer den med dressingen full av sukker. Bestiller jeg grillet laks og grønnsaker, kan du være sikker på at fisken er stekt i masse smør... I de internasjonale storbyene har de restauranter etter min smak: økologisk, kortreist mat. Men her hjemme er det akkurat som om man går konkurs hvis ikke pizza og øl er på menyen, hevder Jan Thomas.

Han har ikke mye til overs for ulike kokkemesterskap, senest kåringen av «Årets kokk» i Oslo sist uke:

- De fleste som vinner disse mesterskapene, har fylt tallerkenen med smør, sukker og alt som promoterer å få en usunn kropp. Rottegift, sier jeg. Og det er merkelig at jo dyrere restaurant man velger, jo verre er ingrediensene!

Stylisten medgir at oppstår temperatur i TV 2-programmet, når venninnen Vendela Kirsebom (50) og fotballprofilen Jahn Ivar Mini Jakobsen lager sin favorittretter, der både smør og fløte er blant ingrediensene.

FRISK: - Jeg har levd sykdomsfritt i 50 år og satser på 50 år til, sier Jan Thomas. Foto: Tarjerj Krogh/ TV 2
FRISK: - Jeg har levd sykdomsfritt i 50 år og satser på 50 år til, sier Jan Thomas. Foto: Tarjerj Krogh/ TV 2 Vis mer

- Jeg kan være med på at noen synes det smaker godt, men det fete innholdet er grusomt mot kroppen. Man kan likesågodt spise rottegift, i hvert fall hvis man tenker på hvor mange som dør grunnet usunn livsstil.

- Det kan ikke være lett å ha deg som middagsgjest?

-Hehe, jeg har tre leveregler i livet mitt: Jeg skal irritere, provosere og inspirere! Dette gjelder når jeg er borte hos folk, eller dem er hos meg. Ettersom jeg skyr kosemat, kan jeg ha badebuksekropp hele året. På mange måter lever jeg som en toppidrettsutøver, men jeg spiser så klart fårikål når jeg blir servert det. Men aldri mer enn en gang i uka. Lørdagskveldene hender det at jeg kjøper meg to-tre store sjokoladeplater og drikker lightbrus. Det øyeblikket kan jeg glede meg til gjennom hele uka! humrer Jan Thomas.

Han er oppmerksom på at mange lesere garantert vil stusse over de bombastiske uttalelsene.

- Professorer og leger bør meg helt sikkert holde kjeft, men det vil jeg aldri gjøre. Før spiste jeg usunt og smalt i meg 30 piller hver morgen. Nå spiser jeg helt vanlig mat, men det er tilberedningen som skiller seg ut fra den gamle, norske tankegangen. Jeg misliker sterkt tanken på dietter, men like sterkt misbehag har jeg overfor norske kokker som lager fløtegratinerte poteter. Det er å be om trøbbel for hjertet, sier han. Nei, jeg drømmer om at vi nordmenn snart får spisesteder à la det jeg får på min favoritt-restaurant i Mexico City eller i Los Angeles: En kylling på grillen med en dæsj sitron klemt over, og tilbehør i form av ferske tomater og kokt ris fri for sukker!

LES OGSÅ: - Jeg stortrives med livet mitt akkurat nå

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer