Eurovision:

Norske Mona (29) ble avhørt etter flaggdramaet

Danseren Mona Berntsen forsvarer stuntet under Eurovision-finalen.

EUROVISION: Norske Mona Berntsen (29) danset for Madonna med det palestinske flagget på ryggen under gårsdagens Eurovision Song Contest-finale. Det skaper sterke reaksjoner. Video: Eurovison Song Contest Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Under Madonnas Eurovision-opptreden lørdag kveld ble det vist fram et palestinsk flagg under artsitens siste låt «Future». Det er et stunt som er blitt omtalt over hele Europa de påfølgende timene.

I dag ble det kjent at det var den norske danseren Mona Berntsen (29) som bar det palestinske flagget på ryggen. Det bekreftet hennes manager Nassir Achour overfor Dagbladet.

På scenen kunne man se at Mona tok av seg en maske, før hun snudde seg og forlot scenen hånd i hånd med sin dansekollega, som på sin side bar det israleske flagget.

Holdt igjen

I et innlegg på Instagram takker hun nå Madonna for at hun ga henne anledning til å bære det Palestinske flagget foran millionvis av seere.

- Timene etter gårsdagens show har vært intense, men jeg hadde aldri trodd at jeg skulle føle meg så overvåket som jeg har gjort, skriver hun i innlegget og fortsetter:

View this post on Instagram

WAKE UP! Thank you #Madonna for having me as a part of your statement, and for having me carry the Palestinian flag in front of the hundreds of millions of viewers. ❤🇵🇸❤ Unfortunately, the suppression in the West Bank is real. The hours following yesterday’s show have been intense, but never had I imagined feeling monitored in the way that I was. Airport check-in passing my passport around, and then being held for interrogation by the head of security for more than 1,5 hours! Having to tell my whole life story, my reasons for having travelled to Arabic countries throughout my life, my religious relations, my family matters, showing my detailed daily schedules for my stay, and having to explain exactly what I did and where I went last time I was in Jerusalem 3 years ago. EVERYTHING! On my way OUT of the country! All presumably for carrying a flag as part of a performance making a statement about a current conflict, to promote peace, unity and freedom. I can‘t even imagine the monitoring and suppression the Palestinian people are facing on a daily basis. 😢 I have so much respect for the people that speak up when witnessing injustice, using whichever platform they have to raise awareness. The last few days I’ve seen a movement of people doing just that. I’ve seen local Palestinian and Israeli musicians arrange their own #Gazavision, I’ve seen artists I know travel to Bethlehem to perform at #Globalvision, and I’ve seen people all over Europe boycott #Eurovision. All to use their voice for the ones that are not being heard. Thank you so much @madonna for using this performance to speak up. ❤

A post shared by Mona Berntsen (@monaberntsen) on

- Under sjekk-in på flyplassen ble passet mitt sendt rundt og jeg ble holdt igjen til avhør i mer enn 1,5 time. Jeg måtte fortselle hele min livshistorie, årsakene til at jeg har reist til arabiske land opp gjennom livet, mine religiøse tilknytninger, om familien min, vise detaljert hva jeg har gjort hver eneste dag under oppholdet og forklare nøyaktig hva jeg gjorde under oppholdet i Jerusalem for tre år siden.

Hun skriver videre at alt dette skjedde som følge av at hun bar et flagg under en opptreden som ønsket å gjøre en markering omkring en pågående konflikt. Dette for å promotere fred, enhet og frihet.

Flere av Dagbladets reportere var tilstede på flyplassen samtidig med Bertnsen og ble vitne til at hun møtte på problemer i sikkerhetskontrollen før innsjekk. Omtrent halvannen time seinere møtte Dagbladets reportere Berntsen igjen ved gaten. Hun ønsket ikke å gi noen kommentar om det som hadde skjedd eller opptredenen så lenge hun befant seg i Israel, og henviste Dagbladet til sin manager på dette tidspunktet.

- Ikke avklart

Til VG, som omtalte saken først, kunne arrangøren European Broadcasting Union (EBU) forklare at dette ikke var avklart på forhånd. Det var heller ikke en del av øvelsene i forkant av showet.

- Eurovision er et ikke-politisk arrangement, og det har Madonna blitt gjort oppmerksom på, het det blant annet i uttalelsen.

I forkant av Madonnas opptreden var det angivelig varslet at den nye låta artisten framførte, skulle inneholde et politisk budskap, noe arrangørene setter lite pris på. Meningen er nemlig at Eurovision skal holdes så politisk nøytralt som mulig, noe mange har funnet utfordrende i år, ettersom finalen ble arrangert i Israel.

At hun skulle holde seg politisk nøytral var ikke nødvendigvis noe Madonna så ut til å være opptatt av da hun tidligere denne uka kommenterte sin kommende opptreden for første gang.

- Jeg vil aldri slutte å spille musikk for å tilpasse meg noen politisk dagsorden, og jeg vil heller ikke slutte å snakke om brudd på menneskerettighetene, uansett hvor i verden de skjer, sa Madonna.

Under finalen uttrykte hun også at musikk kan brukes til å forene mennesker.

Møtt med pipekonsert

Monas stunt under Madonnas mye omtalte opptreden, var heller ikke det eneste stuntet som fant sted under Eurovision-finalen.

Årets Eurovision-finale har vært omstridt, blant annet fordi den skjer i en periode da konflikten mellom Israel og militante palestinere på Gaza er mer intens enn på lenge, med dødelige grensetrefninger, store demonstrasjoner og rakettoppskytning.

PROTEST: Etter Eurovision-finalen så Hataris offisielle Instagram-konto slik ut. Skjermdump
PROTEST: Etter Eurovision-finalen så Hataris offisielle Instagram-konto slik ut. Skjermdump Vis mer

Islands Hatari ble nummer ti under lørdagens finale. Men under poengutdelingen gjorde de noe som tydelig vakte oppsikt i salen.

Trioen holdt opp palestinske flagg, til pipekonsert fra salen. Stuntet er et klart pek til den politiske situasjonen i området. Videoer på sosiale medier viser at flaggene ble fjernet av vakter på stedet.

- Respekterer valget

Morgunblaðið, Islands største avis, meldte kort tid etter at den norske Eurovision-sjefen Jon Ola Sand, umiddelbart skal ha tatt en prat med islendernes turleder, Felix Bergsson.

Bergsson uttalte til avisa at han ikke vet om stuntet vil få noen reaksjoner.

- Det var artistene som bestemte seg for å gjøre dette. Og det respekterer vi. Det har nok ligget litt i lufta. De ønsket å komme med et budskap, og det klarte de, sier han til Morgunblaðið.

Overfor Dagbladet har gruppa tidligere hintet om at de ville komme med et politisk stunt under konkurransen.

- Vi forstår og støtter ønsket om boikott. Reglene i Eurovision sier at om et land bestemmer seg for å delta, kommer noen til å sendes. Om ikke oss, så ville det vært noen andre. Vi følte at vi hadde redskapene til å gjøre arrangementet politisk og snakke om motsetningene vi ser, sa Matthias Haraldsson til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer