«Make Klara Great Again»-kampanjen:

Norske kjendiser støtter «Make Klara Great Again»-aksjon for kreftsyk ettåring

Flere norske kjendiser stiller seg bak «Make Klara Great Again»-kampanjen.

LEUKEMI: Ett år gamle Klara har leukemi og er avhengig av blodoverføring. Flere norske kjendiser viser sitt engasjement i den viktige saken. Foto: Privat
LEUKEMI: Ett år gamle Klara har leukemi og er avhengig av blodoverføring. Flere norske kjendiser viser sitt engasjement i den viktige saken. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Seoghør.no): De siste dagene har flere kjendiser delt bilder av seg selv i sosiale medier der de har på seg en rosa caps med budskapet «Make Klara Great Again».

Dette er i forbindelse med en blodgiverkampanje som Røde Kors og kolleger av foreldrene til kreftsyke Klara (1) står bak. Målet er å oppfordre folk til å bli blodgivere.

I tillegg selger de capser og buttons med påskriften «Make Klara Great Again» gjennom en egen nettside, der overskuddet av salget går til Barnekreftforeningen.

- Koster meg så lite

Journalist og tidligere «Idol»-dommer Sandeep Singh (31) er en av dem som har lagt ut bilde på Instagram, der han og sønnen begge har på seg hver sin rosa caps med kampanje-budskapet påskrevet.

Overfor Seoghør.no forklarer han at aksjonen traff ham rett i hjertet, spesielt etter at han fikk høre at Klara er like gammel som hans egen sønn.

- Jeg kjenner ikke Klara eller foreldrene personlig, men jeg kjenner flere av kollegene deres. Jeg ble oppringt av en kompis som jobber sammen med faren til Klara i Trigger. Han spurte om jeg ønsket å støtte, og det så jeg på som en selvfølge, sier han og fortsetter:

- Da jeg hørte at hun bare er 16 måneder gammel, som også sønnen min er, traff det meg rett i hjertet. Jeg kan bare se for meg hvor desperat man blir i en slik situasjon, og jeg synes de gjør en fantastisk jobb med å ta opp kampen på denne måten.

Selv om det er strenge regler for å bli blodgiver, mener Singh at det finnes flere måter å vise støtte.

- Man kan enten donere penger eller bare være med å bringe budskapet videre. Jeg kan ikke forestille meg hva de går gjennom, men ettersom jeg har en sønn på samme alder, klarer jeg å relatere meg på et vis. Det koster meg så lite å være med på å spre ordet, sier han.

- Kjente det i mammahjertet

Også skuespiller Silje Torp (42), kjent fra blant annet tv-serien «Vikingane», har delt et bilde på sin Instagram-profil der hun har på seg den lyserosa capsen.

Når Seoghør.no ringer, sier Torp at hun ble ekstra engasjert da hun innså at aksjonen dreier seg om et lite barn.

- Det var managementet mitt som kontaktet meg for å høre om dette var noe jeg ønsket å støtte. Etter å ha lest meg opp på bakgrunnshistorien, kjente jeg det i mammahjertet. Når det handler om en liten jente, som i utgangspunktet skal leve et langt og fint liv, blir man ekstra berørt. Først våknet mammaen i meg, så medmennesket, sier hun.

42-åringen forklarer at hun aldri har gitt blod selv, men at hun nå har meldt seg som blodgiver.

- Man tenker kanskje ikke alltid over hvor viktig det er, og det er skremmende å vite hvor nødvendig det er når det står mellom liv og død. Det er derfor viktig at blodbankene har nok – og flere forskjellige typer blod.

Komiker Else Kåss Furuseth (37) har også slengt seg på støtteaksjonen. På Instagram skriver hun følgende:

«Siden mai har Klara (1) fått blodoverføring 28 ganger. Uten dette hadde hun ikke overlevd. Og behovet er stort, det trengs faktisk 25 000 flere blodgivere. En halv liter kan redde tre liv! Så hvis du har mulighet, meld deg som blodgiver i dag», skriver hun.

- Takknemlige

Erlend Ryvold Ski er pappa til ett år gamle Klara. Han forteller til Seoghør.no hvor fantastisk det er at så mange mennesker engasjerer seg i saken til å verve flere blodgivere.

- Det er tydelig at det hjelper å få oppfordringen fra mennesker man ser opp til og stoler på, forklarer han, og fortsetter:

- Vi er ydmyke og takknemlige for hver eneste deling, registrering og verving av blodgivere.

- Er livsavgjørende

Selv har han gitt blod over lengre tid, men lite visste han om hva det ble brukt til, eller hvor avgjørende det var.

- Uten blodgivere ville ikke syke barn slik som Klara ha overlevd, sier han.

PAPPA: Erlend Ryvold Ski er pappa til ett år gamle Klara. Han oppfordrer flere til å bli blodgivere. Foto: Privat
PAPPA: Erlend Ryvold Ski er pappa til ett år gamle Klara. Han oppfordrer flere til å bli blodgivere. Foto: Privat Vis mer

- Blodøverforing er livsavgjørende, og at vi ikke har nok givere, går utover liv, legger han til.

At Norge har mange blodgivere er riktig, men Ryvold Ski legger til at det likevel er altfor få som gir. I Norge er det 100 000 givere, men for å ha full beredskap, er målet 125 000.

På 48 timer har det blitt registrert 1500 nye givere, men likevel er det et godt stykke å gå før man når 25 000, forklarer Ryvold Ski til Seoghør.no som oppfordrer folk til å fortsette å registrere seg, og verve andre.

Stort engasjement

Tor Ole Bergan er ansvarlig for blodgiverrekruttering i Røde Kors. Han forteller at «Make Klara Great Again«-kampanjen allerede har fått flere til å registrere seg.

I starten av august var det omtrent 100 personer som registrerte seg hver dag. Onsdag fikk de 634 nye, og torsdag ettermiddag var det 343 nye som hadde registrert seg.

Det er 100 000 registrerte blodgivere i Norge, men det bør være 125 000 for at man skal være sikret god dekning.

- Det er ingen som dør av blodmangel i Norge. Men blodbankene sliter unødvendig mye, spesielt i ferier, og når det er en epidemier som influensa, sier han til Seoghør.no

Flere kvinner enn menn

Man må nemlig ha vært frisk i to uker for å kunne gi blod.

- Utfordringen er at mindre blodbanker klarer seg bra, de har ikke så stort behov. Men jeg har inntrykk av at mange som bor i storbyer er så stressa at de ikke har tid. På landsbasis forsvinner opptil 20 prosent hvert år. Folk flytter, går på medisiner, reiser og kommer inn i karanteneperioder. Disse må erstattes hvert år. I tillegg ønsker Blodbanken altså minst 25 000 til.

Det er imidlertid flest kvinner som gir blod, og blodbankene vil gjerne ha flere menn.

- Før var det omtrent 50/50, men flere sier det er 70 prosent kvinner og 30 prosent menn. Det er flott at kvinnene stiller, men menn er gjerne større, har høyere blodprosent, og så blir de ikke gravide, humrer han.

- Men hvorfor vi menn ikke gjør det, er ikke godt å si.

- Blodbank er en forutsetning

Daglig leder i Barnekreftforeningen, Trine Nicolaysen forklarer overfor Seoghør.no at det er svært viktig å ha nok blod i blodbankene.

DAGLIG LEDER: Trine Nicolaysen er daglig leder i Barnekreftforeningen. Hun forklarer viktigheten av en god blodbank. Foto: Barnekreftforeningen
DAGLIG LEDER: Trine Nicolaysen er daglig leder i Barnekreftforeningen. Hun forklarer viktigheten av en god blodbank. Foto: Barnekreftforeningen Vis mer

Likevel legger hun ikke skjul på at barn trenger mindre blodenheter fra blodbanken enn voksne gjør.

- Men det å ha en blodbank er en forutsetning for å drive god leukemibehandling, forklarer hun.

Behovet for blod er veldig individuelt, ifølge Nicolaysen, men de aller fleste har behov for blodoverføring enten av blod eller blodplater en eller flere ganger i løpet av behandlingen.

Omtrent 85 prosent blir i dag helbredet fra sin leukemi, ifølge Nicolaysen, og hele 30 prosent av barnekrefttilfellene er leukemi.

Det diagnotiseres i gjennomsnitt 35 nye tilfeller per år, på barn under 15 år. Likevel forklarer Nicolaysen at krefttypen er hyppigst blant barn i alderen null til fem, med en tydelig topp ved to til tre års alderen.

LES OGSÅ:

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer