Norske Karolinas Youtube-video går verden rundt

Sunnmøringen tar et oppgjør med skjønnhetspresset.

Sminkevideoer har blitt svært populært, og ikke minst som inspirasjon nå som halloween er like rundt hjørnet.

De siste åra har man blant annet sett en økende interesse for såkalt SFX-sminke, noe man kan se utallige eksempler på via Youtube og i andre sosiale medier.

En av dem som har opplevd interesse for denne type videoer er Karolina Maria Griciute (20). Siden mai 2015 har hun delt ulike sminkevideoer i sosiale medier, hvor hun lærer bort ulike tips og triks til fest- og kostymesminke.

Sunnmørsposten omtalte saken først.

20-åringen har en egen Youtube-kanal med over 11 000 abonnenter og en Instagram-konto med nærmere 180 000 følgere.

- Jeg la ut sminkevideoer på Youtube, og i løpet av det siste året har jeg også lagt ut videoene på Instagram. Snuttene har blitt godt mottatt, men det var først for en uke siden at det smalt, sier hun til Dagbladet.

20-åringen opplevde at en av hennes sminkevideoer gikk viralt.

- Jeg la ut en video som heter «The Pressure to be Perfect», som plutselig gikk viralt. På fire dager fikk jeg 100 000 flere følgere på Instagram. Det er helt vilt.

Se videoen øverst i saken!

Saken fortsetter under bildet.

BRA NOK: - Jeg vil få flest mulig jenter og gutter til å innse at de er bra nok akkurat slik de er født, sier Karolina Maria.
BRA NOK: - Jeg vil få flest mulig jenter og gutter til å innse at de er bra nok akkurat slik de er født, sier Karolina Maria. Vis mer

Reagerte på reklame for leppeinjeksjon

Idéen bak videoen «The Pressure to be Perfect» oppsto da hun så noen legge ut rabattkoder på leppeinjeksjoner på en Facebook-gruppe, og responsen blant unge jenter var skremmende stor og positiv.

- Når unge jenter helt ned i 13- til 15-års alderen begynner å spare penger for å kunne operere seg så snart de fyller 18, det er da jeg synes det har gått for langt, sier Karolina Maria.

Selv er hun en av mange jenter som til tider opplever at forholdet til egen kropp er vanskelig.

- Jeg vil få flest mulig jenter og gutter til å innse at de er bra nok akkurat slik de er født. For hvis vi alle skal følge det samme skjønnhetsidealet, så vil alle se like ut. Det er ingenting galt med å være annerledes.

Internasjonal oppmerksomhet

Årsaken til den enorme interessen rundt videoen er ikke bare at Karolina er dyktig i det hun gjør, men budskapet hennes har nådd fram til mange.

- Budskapet jeg forsøker å få fram er at det er altfor stort press blant unge i dag om å være perfekt, og om å følge alle slags trender. Jeg ville vise at alle som kjenner på skjønnhetspresset, ikke er alene. Jeg mener at man aldri bør sammenlikne seg selv med kjendiser som har massevis av penger, og som tar operasjoner for å bli såkalt «perfekt».

Griciutes' video er så godt mottatt at selv amerikanske skoler har tatt kontakt med henne.

- Amerikanske aviser har vist interesse, i tillegg til at skoler i Orlando og Idaho vil bruke «The Pressure to be Perfect» i undervisningen. Det er utrolig stort, og det har vel egentlig ikke gått opp for meg enda, sier hun til Dagbladet.

Prosjektet er også omtalt av flere utenlandske medier, deriblant britiske Daily Mail, nederlandske Metro og amerikanske Meek Voices.

- Viktig budskap

Trend- og moteekspert Ida Elise Eide Einarsdóttir berømmer Karolinas Youtube-stunt.

- Et viktig budskap til unge jenter og gutter, men også en viktig påminnelse for oss alle. Karolinas video er åpenbart en krass kommentar til skjønnhetspresset som kanskje oppfattes som spesielt dominerende i sosiale medier.

Trenden er riktignok ikke ny, påpeker hun.

- Vi har lenge sett en tendens til at mange er lei nettopp presset om å være «perfekt». Også superstjernene har gitt uttrykk for dette, blant annet ved å kaste seg på «no makeup» eller bare faced-trenden, men også ved å helt ta avstand fra sosiale medier og slette kontoene sine.

- Det henger forsåvidt sammen med den generelle trenden i motebildet, nemlig en slags «flawesomeness» som er med på å utfordre det klassiske skjønnhetsidealet, sier trendeksperten.

Saken fortsetter under bildet.

STOR FORSKJELL: Kylie Jenner (19) har fått mye oppmerksomhet for sin forvandling utseendemessig de siste årene. Bildet til venstre av Kylie Jenner er tatt denne måneden, mens bildet til høyre er tatt våren 2013.  Foto: Xposure
STOR FORSKJELL: Kylie Jenner (19) har fått mye oppmerksomhet for sin forvandling utseendemessig de siste årene. Bildet til venstre av Kylie Jenner er tatt denne måneden, mens bildet til høyre er tatt våren 2013. Foto: Xposure Vis mer

- Mange tror jeg hater Kardashians

Karolina Maria Griciute forteller at tilbakemeldingene har vært nesten bare positive. Hun har fått uttalige meldinger og e-poster fra jenter som forteller at videoen har hjulpet dem til å føle seg bedre med seg selv , uten at de tenker på operasjoner og drastiske tiltak.

- Det er helt greit å operere seg, så lenge man gjør det av rett grunn, sier Karolina Maria til Dagbladet.

20-åringen forteller at hun ikke sikter til noen spesielle kjendiser i videoen, men måtte redigere den etter mye hets.

- Det er veldig mange som tror jeg hater Kardashians og at jeg bare «mobber» den familien. Men meningen med videoen har absolutt ingenting med dem å gjøre.

I videoen blar Karolina Maria gjennom Instagram-veggen, og der dukker flere bilder av blant annet Kim Kardashian og Kylie Jenner opp. Etter hun har bladd videre, endrer hun enda mer på utseendet.

- Grunnen til at de er med i videoen, er fordi de er overalt på sosiale medier. Jeg hadde jo opprinnelig mange flere i videoen, mange makeup-jenter fra Instagram, men noen ble veldig fornærmet, så jeg klippet ut alle og lot Kardashians bli igjen, sier hun til Dagbladet.

Saken ble opprinnelig publisert på Dagbladet.no.

LES OGSÅ: Anne-Kat. Hærland: - Det går gradvis nedover