Alec Baldwin:

Norske eksperter: Slik har han det nå

Slik tror norske eksperter fremtiden blir for Alec Baldwin etter den tragiske hendelsen.

SKUDD: Alec Baldwin avfyrte skudd ved et uhell under filminnspilling. En person døde i hendelsen. Foto: Mike Blake/Reuters/NTB
SKUDD: Alec Baldwin avfyrte skudd ved et uhell under filminnspilling. En person døde i hendelsen. Foto: Mike Blake/Reuters/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Natt til fredag forrige uke mistet filmfotograf Halyna Hutchins livet etter at Hollywood-stjerne Alec Baldwin (63) avfyrte et rekvisittvåpen under innspillingen av filmen «Rust».

Regissør Joel Souza (48) ble truffet av samme kule, men ble skrevet ut av sykehuset etter noen timer. Politiet i Santa Fe i New Mexico bekreftet at det var skuespiller Alec Baldwin som håndterte våpenet.

Rettsdokumenter viser at skuespilleren ble gitt våpenet som han skjøt med av en regiassistent, som mente det var trygt å bruke. Regiassistenten var uvitende om at rekvisittvåpenet var skarpt ladd, ifølge en ransakingsordre som ble innlevert til en domstol i Santa Fe i delstaten New Mexico.

Hvordan det hadde seg at rekvisittvåpenet var skarpladd er hittil ikke kjent. Politiet er i full gang med etterforskning, men foreløpig er det uvisst hva som vil bli konsekvensene for Baldwin - hvis det i det hele tatt blir noen.

TRIST: Matt Mauser mistet kona Christina Mauser i helikopterulykken som også tok basketstjerna Kobe Bryants liv. Halvannet år etter står han på scenen i «America's got talent». Reporter/Video: Thea Hope. Vis mer

- Neppe noen straffesak

Den profilerte norske advokaten John Christian Elden (54) forklarer at i amerikansk kultur er skytevåpen mer vanlig enn i Norge.

- Og så lenge det ser ut som et uhell, har politiet i USA besluttet at han ikke skal siktes. Forholdet vil bli etterforsket, og det kan komme erstatningskrav, men neppe noen straffesak, sier Elden til Se og Hør.

ADVOKAT: John Christian Elden. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør
ADVOKAT: John Christian Elden. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør Vis mer

På spørsmål om hendelsen kan sammenlignes med for eksempel jaktulykker her til lands, svarer han:

- Vådeskudd kan skje i Norge under jakt, men terskelen for tiltale for uaktsom våpenbruk er i praksis langt høyere i USA, der man i mange stater særlig i sør ser skytevåpen som en del av bekledningen.

Uansett hva etterforskningen ender på i denne saken, er det liten tvil om at hendelsen vil prege Baldwin i fremtiden.

TRAGEDIE: Alec Baldwin tydelig preget etter tragedien. Foto: Jim Weber / AP / NTB
TRAGEDIE: Alec Baldwin tydelig preget etter tragedien. Foto: Jim Weber / AP / NTB Vis mer

Sjokkfase

Psykologspesialist og leder i kriseteamet i Moment, Krister Halck, uttaler seg på generelt grunnlag i denne saken. Han forklarer overfor Se og Hør at en slik situasjon naturligvis er meget krevende.

- Dette er en meget vanskelig situasjon å havne i. Når man opplever noe sånt vil de aller fleste gå gjennom en form for sjokkfølelse, forklarer han, og fortsetter:

- Det kan ta tid før det som har skjedd synker inn, og tid før man klarer å ta inn konsekvensene av det som har hendt. Det vil nesten alltid være en første fase med sjokk, gjerne blandet med fortvilelse og mye følelser.

DØDE: Den populære TikTokeren Kassidy Pierson tapte kampen mot kreften etter at hun ble diagnostisert for seks år siden. Video: TikTok. Reporter: Julie Tran. Vis mer

Halck påpeker at det er litt avhengig av hva som kommer frem i etterforskningen, om det har vært noe form for uaktsomhet, eller om det rett og slett var et uhell som fikk så fatal konsekvens.

En talsperson for Alec Baldwin har sagt at ulykken skjedde som følge av at et rekvisitt-våpen med løsskudd, som brukes i innspillingen, ble avfyrt ved en feiltakelse.

Polititalsmann Juan Ríos opplyste tidligere forrige uke at politiet forsøker å finne ut om hendelsen var en ulykke. Det er ingen siktelser i saken, og etterforskningen er åpen, påpekte polititalsmannen i en pressemelding.

Krister Halck tror at resultatet av etterforskningen vil ha betydning.

DØDE: Modell og kjendissønn Harry Brant (24) døde 17. januar 2021. Video: NTB / Instagram / Ingebjørg Iversen Vis mer

- Hvis man overhodet ikke kan lastes for det som har hendt er det lettere å komme seg videre. Det er straks mer krevende om man for eksempel har opptrådt uforsiktig.

- Etter dramatiske hendelser ser vi at det ofte det kommer spørsmål om man kunne gjort noe annerledes. Det er heller ikke uvanlig om man får skyldfølelse, legger han til.

Han kan også trekke noen paralleller til vådeskuddtilfeller i Norge.

- De som har vært innblandet i noe slikt blir veldig preget av det. Også her ser vi at det er mange tanker man kunne gjort noe annerledes. Skyldfølelse, fortvilelse og mange blir nedbrutt og lei seg, sier han, og legger til:

TRAGEDIE: Robert «NorwayRob» Scott var deprimert i åtte år etter å ha mistet tre av brødrene sine. Video: Andreas Fadum Vis mer

- Noen kan plages med det veldig lenge. Litt avhengig av hva som kommer fram etter etterforskningen så vil det være en risiko for det samme her.

I etterkant har det kommet frem at flere ansatte på filmsettet skal ha protestert over dårlig sikkerhet. Det meldte danske TV2. Ifølge tre ansatte, som befant seg på settet i helgen, gikk den samme revolveren av to ganger helgen i forveien, da i hendene på Baldwins stuntmann.

De ansatte skal angivelig ha vært misfornøyde med arbeidsforholdene under filminnspillingen, og klaget på arbeidstider, manglende lønn og sikkerhet, som at våpnene ikke ble sjekket grundig nok.

Ifølge Reuters og New York Post øvde Baldwin på en nærbilde-scene da våpenet ved en feiltagelse ble avfyrt. Baldwin skulle trekke våpenet fra venstre side av kroppen og sikte mot kameraet.

Kameraet filmet ikke da skuddet gikk av. Scenen fant sted i en kirke på settet, og Baldwin satt på en av benkene. Regissøren satt og observerte rett bak Hutchins, som skulle filme Baldwin og skytevåpenet tett på.

Produksjonen av westernfilmen «Rust» er midlertidig stanset som følge av hendelsen. Filmingen skulle fortsatt til ut i november.

LES OGSÅ: Revolveren gikk av dager før

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer