Norske artister erobrer amerikansk TV

I løpet av den siste uken har Nico & Vinz og Bernhoft gjort suksess på to av USAs mest berømte talkshow.

GA JERNET: Nico & Vinz sjarmerte amerikanske TV-seere i senk da de opptrådte i Jimmy Kimmels populære talkshow.
GA JERNET: Nico & Vinz sjarmerte amerikanske TV-seere i senk da de opptrådte i Jimmy Kimmels populære talkshow. Vis mer

SEOGHØR.NO: Aldri før har norske artister hatt vind i seilene som nå.

Nico & Vinz ligger for tiden på en imponerende syvende plass på den amerikanske Billboard Hot 100-listen med «Am I Wrong», og tangerte for et par uker siden Ylvis' «The Fox»-suksess da de lå på sjette plass.

I forrige uke var Nico & Vinz gjester i talkshowet til Jimmy Kimmel, og opptredenen førte til at «Am I Wrong» gikk oppover igjen på listen. De to sjarmerte rett og slett amerikanske TV-seere fullstendig i senk. Ikke siden a-has velmaktsdager har det vært større interesse for norsk musikk i USA, verdens største platemarked.

- Målet er en førsteplass på Billboard-lista, sa Silje Larsen Borgen, produktsjef i plateselskapet Warner Music Norway, til Dagbladet for noen dager siden. Om det blir med «Am I Wrong» eller kanskje med en kommende låt fra albumet de holder på med i disse dager gjenstår å se.

Populær Bernhoft

 SANG FOR MILLIONER: Ellen avslørte at hun var en stor fan av musikeren Jarle Bernhofts «C'mon Talk» i 2011.
SANG FOR MILLIONER: Ellen avslørte at hun var en stor fan av musikeren Jarle Bernhofts «C'mon Talk» i 2011. Vis mer
Vegard Ylvisåker og Bård Ylvisåker. *** Local Caption *** 01.10.2013: - VERDEN RUNDT: Ylvis-gutta var nylig på besøk hos den amerikanske talkshowdronninga Ellen DeGeneres. 
#
Vegard Ylvisåker og Bård Ylvisåker. *** Local Caption *** 01.10.2013: - VERDEN RUNDT: Ylvis-gutta var nylig på besøk hos den amerikanske talkshowdronninga Ellen DeGeneres. # Vis mer

Jarle Bernhoft gjorde vei i vellinga da han gjestet Ellen DeGeneres i The Ellen Show høsten 2011 med sitt imponerende enmannsbandopplegg og fremførte «C'mon Talk» til jubelrop fra både programleder og publikum. Onsdag denne uken var han for andre gang gjest hos Conan O'Brien som er en av USAs aller største talkshowverter. Første gang var i fjor høst.Da Ylvis-brødrene herjet med «The Fox» i fjor høst var de også gjester hos Ellen, og besøkte i tillegg The Tonight Show starring Jimmy Fallon der de fremførte låta med husbandet The Roots. Videoen til «The Fox» er for øvrig sett mer enn 422 millioner ganger på TV Norges offisielle YouTube-kanal.Andre norske artister kjent som har opptrådt i amerikanske talkshows er blant annet Sondre Lerche, Maria Mena og Sissel Kyrkjebø.

Norsk musikk på toppnivå

- Langsiktige investeringer ser nå ut til å bære frukter, sier Kathrine Synnes Finnskog som er direktør for Music Norway, en statlig organisasjon som jobber med å tilrettelegge forholdene for norsk musikkeksport.

- Norske artister, produsenter og låtskrivere har en større selvtillit enn før, og vi ser en generell profesjonalisering i alle ledd. Dette, sammen med andre faktorer som at kvaliteten på artistene er så høy, gjør at interessen for norsk musikk internasjonalt er på et toppnivå. Nå gjelder det å «ta momentumet» og fortsette investeringene, sier en optimistisk direktør som også legger til at det norske produksjonsteamet Stargate som står bak monsterhits med blant annet Rihanna, Beyoncé og Jennifer Lopez har hatt mye å si.

At Nicolay Sereba og Vincent Dery, to unge menn fra Holmlia og Lamberseter, for tiden er å finne blant de aller mest populære artistene i USA, skyldes selvfølgelig at «Am I Wrong» er en god låt, men de fleste er enige om at det i minst like stor grad skyldes at de er profesjonelle og målrettede.

Hvem blir neste a-ha?

Guttorm Raa, øverste sjef i Warner, har dette å si:

- Norsk musikk gjør det bedre kommersielt i utlandet enn noen gang. Ylvis og Nico & Vinz har vært og er de mest synlige, fordi de har gjort fantastisk suksess og herjet med de største hitsene i verden, men det er flere norske artister, låtskrivere og produsenter som gjør seg markert og gjør suksess utenfor Norge enn noen gang.

PÅ HJEMMEBANE: Nico & Vinz hadde naturlig nok først suksess hjemme i Norge, men også i Sverige og Danmark ble "Am I Wrong" en stor hit. Foto: Andreas Fadum
PÅ HJEMMEBANE: Nico & Vinz hadde naturlig nok først suksess hjemme i Norge, men også i Sverige og Danmark ble "Am I Wrong" en stor hit. Foto: Andreas Fadum Vis mer

Så får vi se om det blir Nico & Vinz eller noen andre som matcher a-has eventyrlige USA-suksess med «Take On Me» som toppet Billboard-lista i 1985. Sikkert er nok iallfall at amerikanerne ikke er ferdige med hverken Nico & Vinz eller Bernhoft, og veien ligger åpnere enn noen gang før for norske artister som vil «breake» i USA.

LES OGSÅ: - Helt unaturlig å spille på sex.